Poliţiştii spun că suspecţii furau câţiva litri din fiecare autobuz, în fiecare zi, iar când se strângea o cantitate mai mare o vindeau companiilor de transport private ori taximetriştilor. Zilnic se adunau cam 200 de litri de motorină.
„Suspecţii înregistrau un număr de curse mult mai mare decât cel efectuat în realitate şi, de asemenea, diferenţa de consum înregistrată fictiv reprezenta beneficiul acestora”, spune Bogdan Ghebaur, purtător de cuvânt al Poliţiei Capitalei.
Poliţiştii spun că şoferii au găsit o metodă să fenteze sistemele de siguranţă montate de conducerea RATB pe fiecare autobuz, informează Digi24.ro.. Scoteau conducta de alimentare şi lăsau motorina să curgă în recipiente. Într-o filmare cu un telefon mobil, se poate vedea cum şoferii de autobuz cărau motorina în bidoane după ce era scoasă din maşini. Furturile aveau loc în general noaptea. Imaginile au fost suprinse în baza RATB din Titan, în luna februarie, la doar două luni după ce poliţiştii făcuseră percheziţii la companie.
CITEŞTE ŞI Percheziţii într-un dosar care vizează 24 de angajaţi ai RATB, suspectaţi de furt de motorină
Furtul combustibilului se resimte şi în autobuz. În plină vară, şoferii nu deschid aerul condiţionat, iar poliţiştii spun că fac acest lucru tocmai pentru a economisi motorina ca să poată fura mai mult.
Digi24.ro a realizat o înregistrare cu camera ascunsă în acest caz:
– Rezervoarele nu sunt închise etanş? Poţi să bagi furtunul acolo şi să tragi?
– Ba da, au băgat nişte chestii etanş.
– Păi şi atunci degeaba faci economie…
– Maşina are furtune şi coliere?
(…)
-A venit cu rezervorul jumătate plin. Dă drumul la pompă, îşi umple rezervorul şi lasă pistolul să curgă în altceva.