Supele sunt unele dintre cele mai gustoase mese din timpul zilei. De-a lungul timpului, rețetele pentru supa de roșii au evoluat și au prins mai multe gusturi, dar una dintre cele mai memorabile versiuni a fost dezvăluită de Radu Anton Roman, un maestru al bucătăriei românești. Acesta avea un ingredient secret care adăuga un plus de savoare și transforma această rețetă dintr-un preparat simplu, într-o delicatesă de neuitat.
Supa de roșii provine din gastronomia mediteraneană, unde roșiile sunt un ingredient de bază, iar diversitatea rețetelor reflectă tradițiile culinare ale fiecărei țări. Spre exemplu, denumirea acestei supe la italieni este „pappa al pomodoro”, în timp ce americanii se bucură de varianta cunoscută sub numele de „tomato bisque”.
Indiferent de denumire, orice rețetă de supă de roșii e menită să te poarte prin diferitele gusturi și savori ale diferiților bucătari care o prepară în bucătăriile din întreaga lume.
Radu Anton Roman recomanda utilizarea unui pahar de orez, o ceapă, pătrunjel proaspăt, morcov, sare, piper și un kilogram de roșii foarte bine coapte. În cartea sa, „Bucate, vinuri și obiceiuri românești”, celebrul bucătar descrie cum poți obține această rețetă, pas cu pas.
Procesul de preparare este unul extrem de simplu și nu implică deloc dificulăți la gătire. Primul pas constă în a tăia roșiile în cubulețe și a da morcovul și ceapa pe răzătoare. Toate ingredientele se adaugă în două litri de apă și se pun la fiert. După aproximativ treizeci de minute, se iau de pe foc și se adaugă verdeața tocată, un detaliu pe care Radu Anton Roman îl considera secretul supei sale. Această verdeață nu doar că aduce o notă proaspătă, dar și intensifică gustul supei.