Ceaiul de tei recomandat de Mugur Isărescu în lupta cu inflaţia va ajunge în curând la preţ de vin scump de Drăgăşani, de pe podgoria guvernatorului BNR, iar pentru un bax de flori din pomul lui Eminescu va trebui să facem probabil credite în lei pentru care vom plăti dobânzi pe care doar ultimul angajat al instituţiei, astroloaga Minerva, poate să le prevadă.
„Perioada dobânzilor mici a trecut, nu mai revine. Nu mai are niciun rost ca noi şi dumneavoastră să vindem iluzii. (…) O dobândă de politică monetară între 3 şi 6% este normală, nu anormală, nu este în ceruri. Acestea sunt dobânzile relativ normale, cu menţiunea că ROBOR a cam sărit calul, s-a dus cam mult dincolo de ceea ce am întreprins noi cu dobânda de politică monetară”, a declarat recent Mugur Isărescu, la o conferinţă de presă de prezentare a raportului trimestrial asupra inflaţiei, recunoscând practic eşecul politicilor BNR.
Românii riscă să piardă totul din cauza ratelor uriașe la bănci. Chiar și casele. Specialiștii avertizează că situația e îngrijorătoare, astfel că mulţi dintre români vor ajunge la faliment personal.
„Pariaţi pe leu!”, ne sfătuia Mugur Isărescu. Între timp, raata plătită de un român care a contractat un credit de tip „Prima Casă” în urmă cu 5 ani s-a dublat, iar cea plătită de clienții care au accesat un produs din aceeași categorie în urmă cu 10 ani a crescut cu circa 50%, arată datele istorice și cele agregate de calculatoarele de credite. În același timp, un client care a ales să se împrumute prin credit imobiliar clasic, în euro, în ciuda condițiilor restrictive și ale îndemnelor pe toate vocile de a ne împrumuta doar în lei, încă plătește rate mai mici decât acum cinci sau zece ani.
Ce funcţie „de execuţie” are astroloaga Minerva la BNR, în timp ce ROBOR este la peste 8% şi românii nu-şi mai pot plăti ratele VIDEO
De exemplu,rata plătită de un român care a împrumutat, în urmă cu 5 ani, 250.000 de lei, adică aproximativ suma maximă ce putea fi accesată prin Programul „Prima Casă”, s-a dublat față de momentul acordării creditului, arată datele calculatorului Finzoom. Pentru un credit de valoarea menționată mai sus luat pe 30 de ani, clientul plătește acum aproape 2.100 de lei, față de 1.030 de lei cât plătea în 2017. În cazul unui credit contractat în urmă cu 10 ani, arată datele noastre, rata s-a majorat cu circa 50%, în condițiile în care dobânda variabilă (calculată după formula ROBOR+2,5%, inclusă în condițiile Prima Casă din acel moment) a urcat de la 7,5% la peste 10% pe fondul majorării ROBOR. Menționăm că față de 2011, nivelul ROBOR la trei luni a urcat cu circa 50%, iar față de 2017 cu peste 350%, de la circa 2,3 % până la 8,3% în prezent.
Politicile economice ale BNR lovesc astfel crunt în românii care au avut încredere în declaraţiile celui mai titrat guvernator de Bancă Naţională, iar economiile acestora s-au făcut ţăndări, în timp ce declaraţiile de avere ale pensionarului de la BNR îşi mai adaugă câte o filă cu fiecare an de mandat.
BNR s-a preocupat, cu costuri uriaşe, doar să ţină cursul EUR/RON pe loc, ceea ce nu înseamnă mai nimic pentru românii cu venituri medii şi mici şi reprezintă o catastrofă pentru exportatorii locali. Singurii avantajaţi de această măsură sunt baronii creditelor în euro, cele nerecomandate de Mugur Isărescu şi companiile străine importatoare, care îşi mută, bine-merci, profiturile uriaşe în off-shore-uri. Dormi liniştit, BNR nu lucrează pentru tine!
În timp ce Mugur Isărescu a creat un haos financiar pentru majoritatea românilor, specialiştii caută soluţii pentru ieşirea din criză, dar toţi recunosc că hazardul (aşa se explică poate angajarea astrologului Minerva la BNR!) este ce le-a mai rămas românilor după politica incoerentă a BNR.
Ce spun specialiştii:
Iancu Guda: „S-ar putea ca persoanele care s-au împrumutat înainte de mai 2019, să aibă rate care au crescut şi cu 70-80% faţă de anul trecut”
„Cei care au luat credite până în mai 2019, s-ar putea ca acum să aibă rate care au crescut şi cu 70-80% faţă de anul trecut. Este posibil ca şi cei care sunt pe IRCC să înceapă să resimtă creşterea ratelor, iar asta se va vedea mai puternic la finalul acestui an şi prima parte a anului următor. Din punctul său de vedere, creditele luate de companii de la bănci laolaltă cu dobânzile foarte mari vor însemna default-uri, creşterea ratelor creditelor neperformante.”
Fost ministru de Finanţe avertizează după o nouă creştere a ROBOR. Ce vor face românii: „Intră în faliment, îşi vând casa”
Irina Chiţu: „Fiecare trebuie să găsească o soluţie ca să scape de ROBOR”
Irina Chiţu, fondatorul platformei finzoom.ro, spune că fiecare debitor trebuie să găsească o soluţie prin care să renunţe la creditele ancorate în ROBOR, iar prima soluţie este trecerea către un credit cu dobândă fixă.
„Este o situaţie de lungă durată. Dacă suntem norocoşi, dobânzile vor începe să scadă probabil spre sfârşitul anului viitor. Astfel încât, fiecare trebuie să găsească o soluţie ca să scape de ROBOR. În opinia mea prima soluţie, pe care am recomandat-o încă de la începutul anului, este trecerea către un credit cu dobândă fixă, pentru că te protejează de următoarele creşteri ale ROBOR-ului. În clipa de faţă, o refinanţare cu dobândă fixă oferă o dobândă mai redusă cu trei – patru puncte procentuale. Astfel scade rata şi, în plus, debitorul stă liniştit în perioada pentru care a făcut refinanţarea”, a spus Irina Chiţu pentru Bursa.
Ion Radu Zilişteanu: IRCC ar putea avea efecte de bumerang
Ion Radu Zilişteanu, doctor în economie şi expert în domeniul imobiliar, spune că, cei care au contractat credite anterior lunii mai a anului 2019, pot să treacă de la ROBOR către IRCC, dar subliniază că va veni un moment când IRCC-ul va deveni mai mare decât ROBOR-ul.
În momentul contractării creditului, acei debitori au avut posibilitatea să opteze între dobândă fixă şi variabilă. Dacă, de exemplu, în momentul accesării creditului, dobânda fixă era mai mare decât dobânda variabilă, evident că potenţialii debitori au ales dobânda variabilă, fără să se gândească la ce se va întâmpla ulterior. Acum sigur că vor să vireze către dobânda fixă, doar că acum aceasta este mai mare. În opinia mea, să virezi acum către un credit cu dobândă fixă nu este cel mai avantajos lucru. Pentru cei care au contractat credite anterior lunii mai a anului 2019, singurul lucru pe care-l pot face este să vireze de la ROBOR către IRCC. Pentru că IRCC-ul are o întârziere de şase luni (…) deci va rămâne o vreme în urma ROBOR-ului. Dar atenţie, este o opţiune ireversibilă şi va veni o vreme când dobânzile din piaţa intermonetară vor scădea şi având în vedere întârzierea IRCC-ului faţă de ROBOR, practic IRCC-ul va deveni mai mare”.
Avertismentele vin şi din exterior. Bloomberg anunță că România, Ungaria și Polonia vor fi lovite în plin de criză, recesiunea e pe drum. Din păcate, pe un drum cu prioritate graţie politicii falimentare a BNR.
PS: Ultima oră, tocmai au mai crescut ratele a milioane de români: Indicele ROBOR la 3 luni a înregistrat din nou miercuri o creștere. Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut și el, de la 8,12% la 8,13% pe an, iar ROBOR la 12 luni a crescut de la 8,27% pe an la 8,28%.