17 tineri au fost ridicaţi în cursul zilei de miercuri de DIICOT şi sunt acuzaţi de fraude pe internet de 6 milioane euro. Tinerii sunt acuzaţi că au falsificat pagina unui antivirus cunoscut şi au vândut un produs fictiv. Acuzaţii au păcălit sute de americani cărora le-au vândut maşini care în realitate nu existau.
Pentru prinderea lor, procurorii DIICOT au efectuat 15 percheziţii – 6 în municipiul Bucureşti, 3 în municipiul Constanta, precum şi în Sinaia, Piteşti, Brăila, Craiova, Sibiu, com. Fintea, jud. Dâmboviţa.
Ancheta a fost făcută în colaborare cu Secret Service şi FBI.
Hackerii obţineau date personale, IP-uri, user, parola, ale unor conturi de SIP şi VOIP, pe care le utilizat ulterior pentru a apela numere cu suprataxă din străinătate (Marea Britanie, Germania, Spania, Taiwan, Siera Leone etc), obţinând un procent de 10-15% din valoarea apelurilor pe minut.
Un alt membru al gruparii a spart un site oficial redirecţionand clienţii care accesau site-ul către o aplicaţie pirat şi ulterior către o pagină contrafăcută, se arată într-un comunicat al DIICOT.
Alţi membri ai grupării au postat pe site-uri specializate din Statele Unite ale Americii anunţuri de vânzare a unor autoturisme de lux, solicitând potentialilor clienti fie un avans din preţ, fie datele unor conturi sau carduri bancare.
Datele astfel obţinute au fost utilizate in mod fraudulos pentru a transferul unor sume substantiale de bani.
Valoarea prejudiciului estimat de procurorii DIICOT este de 6 milioane de euro.