Îți setezi singur copilul spre necazuri în viitor? Citește care sunt cele mai mari greșeli pe care le fac părinții cu privire la alimentația copiilor lor.
Părinții de azi se confruntă cu cea mai dură bătălie a alimentației copiilor din toate generațiile de părinți de până acum.
Oriunde privești, se găsesc la discreție pentru copii produse tip junk food sau pe bază de zahăr în exces, iar ele sunt promovate agresiv direct către consumatorul copil, în special prin reclamele de televiziune.
„Leguma aflată pe locul 1 în alimentaţia copiilor este cartoful. Cartoful prăjit, din păcate” spune dr. Christina Schmidt, specialist de nutriție a copiilor și autorul numeroaselor cărți de specialitate în acest domeniu.
Ce este cu adevărat îngrozitor: Mulți părinți nu văd care e problema.
„Părinţii chiar nu înțeleg ce înseamnă excesul de greutate pentru sănătatea viitoare a unui copil sau ce consecințe există pentru sănătate dacă el mănâncă junk food”, spune William H. Dietz, M.D., director al Diviziei de Nutriție, activitate fizică și obezitate CDC. De ce? Mulți părinți nu cunosc conținutul nutrițional al mâncării servite copilului sau. Alții nu vor să joace rolul de „rău” și să forțeze consumul de legume și fructe al copilului mofturos.
Cu toate acestea, obezitatea din copilărie poate scurtă speranța de viață cu până la 5 ani și să conducă la boli de inimă, diabet tip 2 sau unele forme de cancer, spune dr Dietz.
Un studiu din 2010 publicat în Internațional Journal of Pediatric Obesity a descoperit că acei copii obezi cu burtă mare sunt în mai mare risc că pe viitor să aibă probleme de inimă.
Ce alimentează această epidemie de obezitate în rândul copiilor?
Întâi de toate, insuficientă mișcare fizică. Apoi, prea mult timp în față televizorului și computerului, spun experții. Ca o consecință a presiunii mediatice, a reclamelor de la tv, copiii cer acele alimente pe care le văd în reclame, spune dr Dietz. Aici este locul și momentul când un părinte ferm trebuie să intervină. Indiferent cât de puternică este influența mediului exterior, ceeace faceți în casă trebuie să fie mai puternic pentru un copil.
Iată cele 10 greșeli pe care părinții le fac când își hrănesc copiii, conform specialiștilor în nutriție lifescript.com:
1. Nu îți asumi autoritatea parentală
„Nu întreba copilul ce ar dori să mănânce”, sfătuiește Dietz. „El va spune că vrea viermișori de gumă sau îngheţată”. În schimb, spune-i ce este în meniu și că nu există excepții pentru el.
„Părinţii trebuie să își amintească că sunt părinți. Jobul vostru este să oferiți copilului mâncare hrănitoare și sănătoasă, iar rolul copilului este acela de a mânca atât cât poate, că să ofere corpului sau elementele nutritive importante creșterii sale armonioase”, spune dr Ann Cooper în Collins Living.
2. Îi oferi prea multe alternative
Dacă faci hot dog pentru un copil, un hamburger cu cașcaval pentru celălalt și o altă mâncare pentru mami și tati, vei sfârși muncind triplu și oferind o nebunie de masă plus obiceiuri alimentare nesănătoase, cultivând moftul și răsfățul.
„Părinţii nu trebuie să se poarte de parcă ar primi comandă de la restaurant” spune Cooper. Stabilește un singur meniu pentru întreagă familie. Poți cere copiilor opinia: broccoli sau fasole verde? Sau i le poți servi pe amândouă.
Dacă oferi copilului două sau trei opțiuni de legume, el se va simţi încurajat să încerce măcar una dintre ele”, spune dr Schmidt.
Citeşte mai mult pe sfatulpărinţilor.ro.