Cum îi răsfaţă România pe ţigani şi îi discriminează pe rromi

Rromii din România sunt discriminaţi, de aceea sunt nevoiţi să se ducă în Franţa pentru a fi discriminaţi mai omeneşte acolo. Cam acesta e discursul oengiştilor rromi, băgaţi în priză de vizita şi declaraţiile lui monsieur Valls, ministrul de interne francez.
Marius Niţu
13 sept. 2012, 17:06

În esenţă rromii sunt discriminaţi pentru că n-au locuri de muncă şi, în consecinţă, n-au locuinţe, educaţie sau asistenţă medicală adecvată. Fraza asta care sună atât de bine pe hârtiile programelor care accesează fonduri europene pentru incluziune socială e omorâtă de o realitate de pe teren -    bursele de locuri de muncă pentru rromi. Aceste burse, deşi au deja o tradiţie respectabilă la noi, sunt mici dezastre din punctul de vedere al publicului ţintă. Practic, cu cât oraşul în care se organizează bursa e mai mare, cu atât dezinteresul rromilor e mai mare. Nu întâmplător recordul negativ a fost obţinut la o bursă din Bucureşti, înainte de izbucnirea crizei. Pentru cele 2.112 de posturi oferite au venit fix 135 de şomeri.

Culmea, majoritatea erau români şi au fost trimişi acasă. De atunci lucrurile s-au mai îndreptat, dar nu cu mult. Explicaţii sunt mai multe, dar una e simplă şi logică. Capitala oferă rromilor mii şi mii de locuri de muncă excelente pe străzi în care rromii sunt şi bine înjuraţi cu vorbe prezidenţiale tip „ţigani împuţiţi!”, dar şi bine plătiţi. Deja putem vorbi de patru tipuri de slujbe care nu apar în nomenclatorul de meserii. Rromii ţigani pot fi parcagii, cerşetori, magneţi şi scormonitori. Parcagiii din Bucureşti şi-au împărţit la milimetru trotuarele şi chiar s-au profesionalizat. După ce îţi dirijează maşina şi îţi înhaţă cu dispreţ bancnota de 5 lei te poţi trezi că un puradel îţi zice hotărât:”Domnu', să nu staţi mai mult de două ore, că am un client care ţi-a rezervat două locuri!”. Cerşetorii, ciungi, ologi, cu zdrenţele curgînd pe ei sunt mai bine  plătiţi ca IT-iştii, dacă le raportezi veniturile la timpul de lucru.

Magneţii se lipesc de firele de cupru, aeriene sau subterane, scormonitorii preferă fierul şi, de obicei, şantierele marilor oraşe sunt câmpul lor de lucru favorit. Nimeni nu riscă absolut nimic, lumea se duce la parcat sau la cerşit ca la serviciu. De ani de zile poliţia ignoră senină micile infracţiuni „e multă hârţogărie pentru un fleac, dom'le”, concentrându-se pe cazurile grave, cu violenţă, iar amenzile pentru cerşetorie nu valorează nici cât hârtia pe care au fost scrise. Nu sunt achitate niciodată şi nu sunt convertite nici în muncă în folosul comunităţii şi nici în închisoare. În aceste condiţii, de ce să-ţi rupi oasele ca necalificat dând cu mătura pe salariul minim când poţi să scoţi şi 40 de milioane de lei vechi pe lună cu mâna întinsă, goală, fără mătură? Pasul următor în carieră e doctoratul în cerşit, pe euro, prin Paris, Roma sau aiurea. Dacă nu faci asta şi chiar să vrei să fii rrom cinstit nu prea poţi, râd ceilalţi de tine că eşti prost. În plus, pe străzile din Romania e bine, îţi faci şi mâna pentru străinătate, că nu e aşa de simplu să tai un cablu sub tensiune, cum cred unii. Credeţi că băieţii ăia care au lăsat fără curent magistrala feroviară Madrid Barcelona acum doi trei ani n-au avut ani de practică prin România?

În aceste condiţii, dacă nu restructurăm şi parcagiii şi cerşetorii, programele pentru rromi vor fi în continuare un fel de cerşetori în costume elegante, adică scumpe dar total ineficiente.

În esenţă rromii sunt discriminaţi pentru că n-au locuri de muncă şi, în consecinţă, n-au locuinţe, educaţie sau asistenţă medicală adecvată. Fraza asta care sună atât de bine pe hârtiile programelor care accesează fonduri europene pentru incluziune socială e omorâtă de o realitate de pe teren –    bursele de locuri de muncă pentru rromi. Aceste burse, deşi au deja o tradiţie respectabilă la noi, sunt mici dezastre din punctul de vedere al publicului ţintă. Practic, cu cât oraşul în care se organizează bursa e mai mare, cu atât dezinteresul rromilor e mai mare. Nu întâmplător recordul negativ a fost obţinut la o bursă din Bucureşti, înainte de izbucnirea crizei. Pentru cele 2.112 de posturi oferite au venit fix 135 de şomeri.

Culmea, majoritatea erau români şi au fost trimişi acasă. De atunci lucrurile s-au mai îndreptat, dar nu cu mult. Explicaţii sunt mai multe, dar una e simplă şi logică. Capitala oferă rromilor mii şi mii de locuri de muncă excelente pe străzi în care rromii sunt şi bine înjuraţi cu vorbe prezidenţiale tip „ţigani împuţiţi!”, dar şi bine plătiţi. Deja putem vorbi de patru tipuri de slujbe care nu apar în nomenclatorul de meserii. Rromii ţigani pot fi parcagii, cerşetori, magneţi şi scormonitori. Parcagiii din Bucureşti şi-au împărţit la milimetru trotuarele şi chiar s-au profesionalizat. După ce îţi dirijează maşina şi îţi înhaţă cu dispreţ bancnota de 5 lei te poţi trezi că un puradel îţi zice hotărât:”Domnu’, să nu staţi mai mult de două ore, că am un client care ţi-a rezervat două locuri!”. Cerşetorii, ciungi, ologi, cu zdrenţele curgînd pe ei sunt mai bine  plătiţi ca IT-iştii, dacă le raportezi veniturile la timpul de lucru.

Magneţii se lipesc de firele de cupru, aeriene sau subterane, scormonitorii preferă fierul şi, de obicei, şantierele marilor oraşe sunt câmpul lor de lucru favorit. Nimeni nu riscă absolut nimic, lumea se duce la parcat sau la cerşit ca la serviciu. De ani de zile poliţia ignoră senină micile infracţiuni „e multă hârţogărie pentru un fleac, dom’le”, concentrându-se pe cazurile grave, cu violenţă, iar amenzile pentru cerşetorie nu valorează nici cât hârtia pe care au fost scrise. Nu sunt achitate niciodată şi nu sunt convertite nici în muncă în folosul comunităţii şi nici în închisoare. În aceste condiţii, de ce să-ţi rupi oasele ca necalificat dând cu mătura pe salariul minim când poţi să scoţi şi 40 de milioane de lei vechi pe lună cu mâna întinsă, goală, fără mătură? Pasul următor în carieră e doctoratul în cerşit, pe euro, prin Paris, Roma sau aiurea. Dacă nu faci asta şi chiar să vrei să fii rrom cinstit nu prea poţi, râd ceilalţi de tine că eşti prost. În plus, pe străzile din Romania e bine, îţi faci şi mâna pentru străinătate, că nu e aşa de simplu să tai un cablu sub tensiune, cum cred unii. Credeţi că băieţii ăia care au lăsat fără curent magistrala feroviară Madrid Barcelona acum doi trei ani n-au avut ani de practică prin România?

În aceste condiţii, dacă nu restructurăm şi parcagiii şi cerşetorii, programele pentru rromi vor fi în continuare un fel de cerşetori în costume elegante, adică scumpe dar total ineficiente.

Spynews
Horoscop miercuri, 24 iulie 2024: Peștii vor avea parte de o surpriză plăcută
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
Se schimbă vremea în România: un ciclon cu temperaturi scăzute și furtuni puternice ajunge în țara noastră
Capital.ro
Amendă dacă nu ai acest aparat în mașină. Este obligatoriu pentru șoferi
Playtech.ro
Se închide circulația pe Autostrada Soarelui! Pe unde să circuli ca să ajungi la mare
DailyBusiness
Ce pensie vei primi dacă ai lucrat 15 ani cu carte de muncă
Adevarul
Argument neobişnuit folosit de o avocată din Italia pentru a salva un urs care a atacat un turist: poate fi relocat în România
Spynews
Suspectul în cazul crimei din Brăila și-a sunat mama din arest! Ce i-a spus despre acuzațiile procurorilor
Spynews
Mâncare cu viermi pentru bolnavii de leucemie. Ce spun cei de la Spitalul Fundeni din Capitală / Video tulburător
Evz.ro
Acești șoferi nu mai au scăpare. Amenzile curg în ultima vreme
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri și ce i-a cerut să-i aducă 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Primele declarații făcute de presupusul autor al crimei din Brăila: „Am fost acolo”. Ce spune bărbatul despre vizita făcută Marinei, doctorița ucisă în propriul cabinet
Capital.ro
Au intrat banii pe carduri. Statul a efectuat plățile pe 22-23 iulie. Românii să-și verifice contul
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cuplu bombă în sportul românesc: Denis Alibec se iubește cu Anca Surdu, o gimnastă campioană europeană și mondială, devenită vedetă TV la Exatlon
stirilekanald.ro
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
substantial.ro
Sms Candidat al Partidului Democrat, Kamala Harris Se Apropie de Donald Trump în Sondaje
MediaFlux
BANI ÎN PLUS pentru 3 milioane de pensionari. Care va fi CEA MAI MICA pensie
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!