Procedura de verificare a situației fiscale personale a persoanei fizice va fi schimbată și se va efectua o analiză de risc de către structura de la nivelul aparatului central al ANAF. Verificare se face în vederea stabilirii riscului de neconformare la declarararea veniturilor impozabile aferent persoanelor fizice.
Diferența semnificativă între veniturile estimate în cadrul analizei de risc și veniturile declarate de persoana fizică și/sau de plătitori pentru aceeași perioadă impozabilă constituie neconformarea la declararea veniturilor impozabile aferent unei persoane fizice.
Diferența este considerată remarcabilă dacă între veniturile estimate în cadrul analizei de risc și veniturile declarate de persoana fizică și/sau de plătitori este o nepotrivire mai mare de 10% din veniturile declarate, dar nu mai puțin de 50.000 de lei.
Selectarea persoanelor fizice care vor fi supuse verificării situației fiscale este efectuată de către aparatul central al ANAF. Selecția se face în funcție de nivelul riscului stabillit pe baza analizei.
Persoanele fizice care vor fi selectate pentru verificare vor fi anunțate în scris. Aceștia vor avea șansa să reanalizeze situația fiscală personală și să declare sau să corecteze declarațiile fiscale. Totodată, li se va comunica că termenul pentru declararea sau corectarea acesteia este de maximum 30 de zile zalendaristice de la data comunicării notiicării.
După adoptarea proiectului de modificare a Codului de procedură fiscală, se va face un ordin al șefului ANAF.
Citește și: ANAF vinde locuinţele sechestrate de la românii care n-au mai plătit ratele la „Prima Casă”
În luna august, ANAF a descooperit diferențe între veniturile declarate și cle eestimate pentru care nu a fost plătit impozit. Suma totală este de 18,9 milioane de lei. „Impozitele stabilite suplimentar au fost de 4,6 milioane de lei”, a declarat Lucian Heiuș, șeful ANAF.
Cele mai mari diferențe au fost în județele Timiș, Vrancea și Prahova. În primul județ precizat, s-a descoperit o diferență de 4,5 milioane de lei, impozitul stabilit fiind de un milion de lei. În cazul persoanei din Vrancea, s-a găsit o diferență de 3,3 milioane de lei, cu un impozit stabilit de 889.000 lei. În Prahova, o persoană a avut o diferență de 2,7 milioane de lei și impozit de 723.000 lei, conform evz.ro.