Fostul primar Cristian Popescu Piedone, încarcerat la Penitenciarul Rahova după ce a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu după tragedia de la Colectiv din 2015, face o mișcare de ultimă oră.
Avocaţii lui Piedone au depus o contestație privind condamnarea de patru ani de zile primită în dosarul Colectiv. Contestaţia a fost depusă la Curtea de Apel București, iar termenul decis de instanță este de 16 iunie, atunci când Piedone află dacă rămâne sau nu după gratii.
Piedone mai are la dispoziţie două căi extraordinare de atac la care poate apela – contestaţia în anulare şi recursul în casaţie.
Citeşte şi: Piedone va sta mai puţin de 2 ani în inchisoare. Cum este posibil, deşi a primit 4 ani cu executare
Cristian Popescu Piedone a fost condamnat, definitiv, de magistrații CAB la patru ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu pentru tragedia de la Colectiv, pedeapsa fiind scăzută la jumătate faţă de condamnarea de 8 ani şi 6 luni de închisoare cât luase în primă instanţă.
Pe lângă scăderea la jumătate a pedepsei, Piedone a fost scos şi de pe lista inculpaţilor care trebuie să plătească daune de zeci de milioane de euro către victimele incendiului.
„În temeiul art. 297 alin. 1 C.pen. raportat la art. 132 din Legea nr.78/2000 condamnă pe inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone la pedeapsa de 4 ani închisoare pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu (autorizaţia SC C Club SRL). În baza art. 66 alin. (1) lit. a), b),g) şi k) C. pen. interzice inculpatului ca pedeapsă complementară exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat ?i dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public pe o perioadă de 5 ani În baza art. 65 alin. 1 raportat la art. 66 alin. (1) lit. a), b), g) ?i k) C. pen. interzice inculpatului ca pedeapsă accesorie exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat ?i dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public. In baza art.72 Cp deduce perioada retinerii si arestarii preventive de la 06.11.2015 la 11.11.2015. În temeiul art. 16 alin. 1 lit. b teza I C.pr. pen. achită pe inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone sub aspectul comiterii infracţiunii de abuz în serviciu, prev. ?i ped. de art. 297 alin. 1 C.pen. raportat la art. 132 din Legea nr.78/2000 (autorizaţia SC Noran Prompt SRL), fapta nefiind prevăzută de legea penală”, se arată în minuta decizii.
În acelaşi dosar au mai fost condamnaţi unul dintre patronii clubului, Alin George Anastasescu – 11 ani și 8 luni.
Ceilalți doi patroni au fost condamnați la 8 ani de închisoare – Paul Gancea și șase ani și patru luni – Costin Mincu.
Pirotehniştii Marian Moise şi Viorel Zaharia au fost condamnaţi la 6 ani şi 10 luni. Cristian Mihai Niţă, directorul firmei de artificii, a fost condamnat la 2 ani şi 6 luni. Antonina Radu, pompier al ISU Bucureşti, a primit 8 ani şi 6 luni de închisoare, în timp ce pompierul George Matei a fost condamnat la 8 ani şi 8 luni de închisoare.