Cum încearcă Rusia să scape de sancţiuni cu ajutor din Kazahstan. Manevra prin care vrea să pună mâna pe activele Lukoil din România prin intermediul KazMunayGas

Piața produselor petroliere din România se află pe marginea prăpastiei. Un scenariu apărut recent spune că sunt două companii de forță, KazMunayGas și Lukoil, care ar putea schimba cu totul clasamentul.
Filip Stan
30 mart. 2023, 19:34
Cum încearcă Rusia să scape de sancţiuni cu ajutor din Kazahstan. Manevra prin care vrea să pună mâna pe activele Lukoil din România prin intermediul KazMunayGas

Proprietarii Rompetrol, kazahii de la KazMunayGas, au în plan să achiziționeze activele Lukoil în România, lucru care i-ar transforma într-un jucător important pe piață , ba chiar ar putea ajunge la nivelul la care să dicteze prețul pieței, conform Gândul.

O tranzacție de acest fel ridică numeroase semne de întrebare, petrolul din Rusia fiind sub embargou, din cauza conflictului din Ucraina, iar ”manevrele” prin care regimul lui Vladimir Putin încearcă să obțină sume uriașe de bani pentru a-și susține ”mașinăria de război” sunt ”cosmetizate” pe mai multe paliere.

Kazahii de la KazMunayGas au primit acuzații că au descoperit o manevră prin care pot aduce petrol din Rusia pentru a-l rafina în România, în ciuda embargoului, după decizia de a schimba denumirea țițeiului pe care îl rafinează la Midia.

”În actele comerciale pentru vânzarea ţiţeiului kazah (certificatul de origine a mărfii), care este livrat prin conducta Atyrau – Samara şi încărcat în porturile ruseşti, se va menţiona denumirea de ţiţei „KEBCO” (Kazakh Export Blend Crude Oil). Acest lucru este necesar pentru diferenţierea pe piaţă a ţiţeiului de origine kazahă”, s-a precizat pe site-ul KazMunayGas International.

România riscă în momentul de față sancțiuni dure pentru că a încălcat convențiile internaționale.

La momentul actual, scenariul are câteva puncte de reper esențiale:

  • Sunt supuse sancțiunilor importurile de produsele și tehnologii de care Rusia are nevoie ca de aer pentru industria internă care susține invazia Ucrainei
    pentru limitarea veniturilor a fost introdus embargoul pentru exporturile de petrol rusesc (începând cu data de 05 decembrie 2022), dar și pentru produsele petroliere obținute din petrolul rusesc (din data de 05 februarie 2023).
  • România are o capacitate de rafinare de 13.5 milioane tone țiței anual, această capacitatea de rafinare fiind împărțităintre OMV Petrom Brazi cu 4.5 milione, Rompetrol cu 6 milioane în Midia și Vega și Lukoil 3 milione.
  • În anul 2021, conform datelor făcute publice de Institutul Național de Statistică (INS), rafinăriile Petromidia, Petrobrazi și Petrotel au procesat 9,9 milioane de tone de țiței.
  • Din această cantitate, 6,82 milioane de tone au fost din import, iar aproximativ 2,5 milioane de tone de țiței au provenit din Federația Rusă.
    UE a reacționat – după invadarea Ucrainei – prin sancțiuni economice și printr-un embargou care s-a dorit a fi decisiv, dar Rusia a contraatacat cu rapiditate, fiind activate canale de evitare a embargoului impus de UE.

Țările din fostul spațiu sovietic sunt cele pe care Vladimir Putin le-a trimis „la sacrificiu”. Sintagma ”Frăția Rusia-Kazahstan” nu e lipsită de acoperire, iar GazMunayGas poate avea un rol primordial când vine vorba de evitarea embargoului impus de UE. Preluarea Lukoil a fost o lovitură uriașă în contextul geopolitic și economic actual și o adevărată victorie pentru Rusia și Putin.

Kazahstanul, fost stat al Uniunii Sovietice, are resurse incredibile la capitolul uraniu, petrol, gaze naturale, cărbune, cupru, zinc, mangan, fier, aur. În 16 decembrie 1991 și-a declarat independența, fiind ultima dintre Republicile Sovietice care s-a declarat independentă.

Relația cu Rusia e în continuare foarte bună, nu numai când vine vorba de economie, ci și politica dusă în Kazahstan de președintele Tokayev. În 14 noiembrie 1991 a apărut Uniunea Statelor Suverane confederativă (USS) – formată din state ex-Sovietice care și-au dorit păstrarea influenței și protecției rusești: Rusia, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Belarus.

Regimul Tokayev nu a susținut invazia trupelor ruse în Ucraina și a preferat să păstreze o verticalitate care a ridicat semne de întrebare multor analiști. Ziua Armatei Sovietice – 9 mai – a fost anulată, este interzisă propaganda rusă pe teritoriul Kazahstanului, iar unele voci au susținut chiar că această țară ar fi trimis armament Ucrainei.

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
Destinația exotică cu plaje de vis și temperaturi perfecte în aprilie. Este locul perfect pentru relaxare și aici pare că timpul stă pe loc
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Stațiunea balneoclimaterică din România care e mereu plină de turiști români și străini. Aici ai tot ce îți trebuie, apa termală este nemaipomenită. “Ne-a uimit cu calitatea foarte înaltă a serviciilor”
Capital.ro
S-a dat ordin în România. Devine interzis pentru românii care stau la bloc. Trebuie să anunțe cu cel puțin 30 de zile înainte
Playtech.ro
Cine își serbează onomastica de Florii. Lista completă a numelor și semnificația lor
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
Sfaturile unui fost ofițer KGB pentru Europa: „Nu trebuie să mai fie pasivă. Are toate atuurile pentru a zdrobi Rusia ca pe un gândac”| INTERVIU
wowbiz.ro
Fratele Minervei, interviu cu ochii în lacrimi! Valentin Dima, amintiri cu Gabriela: „Mi-aaș dori ca toată lumea să aibă o soră cum am avut eu” | EXCLUSIV
Spynews
Horoscop sâmbătă, 12 aprilie 2025: Taurii se gândesc la viitor
Spynews
Armin Nicoară a fost alături de soția lui, Claudia Puican, în timpul nașterii. Cum s-a simțit când și-a văzut băiatul: „Sunt fericit”
Evz.ro
România încearcă să evite dezastrul. Decizie disperată luată de autorități
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă din lume, care a făcut o avere impresionantă, a luat decizia să se retragă. Cum va arăta viața ei
kanald.ro
Cine e Georgiana Lobonț. Biografie, CV și familie. Cum a ajuns pe culmile succesului și câți copii are artista
Cancan.ro
Scărlătescu a băut până a ADORMIT în fund! Imagini ȘOC: a căzut și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Regulă pentru proprietarii care au pe gard Parcarea interzisă sau Loc rezervat. Se pot da până la 2 ani de închisoare
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Cătălina Ponor s-a transformat dintr-o gimnastă eroină într-o mamă gospodină. La 37 de ani, marea campioană s-a dedicat familiei
stirilekanald.ro
Mireasa a ajuns pe patul de spital după ce viitorul soț a fugit cu mama ei chiar înainte de nuntă. Banii și bijuteriile au dispărut
Horoscop de weekend 11–13 aprilie 2025. Este o perioadă încununată de succes
MediaFlux
A treia recalculare a pensiilor. Majorări de 1.000 de lei, până de Paște, anunțate de șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Se schimbă regulile pentru portarea numerelor de telefon. Ce trebuie să ştii