Cum începe noul an şcolar 2021-2022. Condiţiile oficiale de desfăşurare a cursurilor

Noul an şcolar 2021-2022 începe luni, 13 septembrie. Potrivit unui ordin comun al Ministerelor Educaţiei şi Sănătăţii, şcoala va începe cu prezenţă fizică pentru toţi elevii, masca de protecție va fi obligatorie la interior și se vor organiza campanii de vaccinare a copiilor de peste 12 ani în școli.
Filip Stan
09 sept. 2021, 19:54
Cum începe noul an şcolar 2021-2022. Condiţiile oficiale de desfăşurare a cursurilor

Cum începe noul an şcolar 2021-2022. Ioana Mihăilă și Sorin Cîmpeanu au anunţat în cadrul unei conferinţe de presă că şcoala va începe cu prezenţă fizică din 13 septembrie.

Cum începe noul an şcolar 2021-2022

Potrivit Ordinului comun al MS și ME 5.196/1.756/2021, publicat luni în Monitorul Oficial, prezența fizică a preșcolarilor și elevilor va rămâne regulă până ce incidența îmbolnăvirilor cu COVID-19 trece de 6 la mia de locuitori. În cazul în care incidența va trece de 6 la mia de locuitori, se vor aplica următoarele reguli:

trecerea în învățământ online integral pentru toți elevii (cu excepția celor din învățământul special);

participarea zilnică cu prezență fizică în unitățile de învățământ a tuturor antepreșcolarilor, preşcolarilor și a elevilor din învățământul special, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor protecţie.

Potrivit Ordinului comun al ministerelor Sănătăţii şi Educaţiei, elevii trebuie să poarte mască de protecţie în interior. În spațiile deschise nu va exista această obligație, cu excepția ceremoniei de deschidere a noului an școlar, deoarece autoritățile anticipează că acolo vor avea loc aglomerări de persoane și că nu se va putea menține corespunzător distanțarea fizică.

Citeşte şi Elevii nu vor avea transport gratuit spre școală în anul şcolar 2021 – 2022. Avertismentul transportatorilor

Ministrul Educaţiei a anunţat că ceremonia de deschidere a anului școlar 2021-2022 va fi limitată la o oră şi jumătate.

Potrivit Ordinului comun, elevii vor face orele de spor în spaţiile exterioare, iar atunci când vremea nu permite asta, orele de sport pot fi organizate în interior, până la incidență de 2 la mie, fără ca elevii să fie nevoiți să poarte mască de protecție.

De asemenea, „se recomandă ferm purtarea măstii de uz medical, însă se admit măști de tip textil, care să asigure acoperirea orificiilor nazale și a gurii”. Sunt interzise orice alte dispozitive care înlocuiesc măștile, cu excepția vizierelor, care sunt permise doar pentru cadrele didactice din învățământul special.

Potrivit ordinului comun al Ministerelor Sănătăţii şi Educaţiei, elevii cu vârstă mai mică de 12 de ani, care fac parte dintr-o grupă de risc (diagnosticaţi cu boli respiratorii cronice severe, boli cardiovasculare, obezitate severă, diabet zaharat tip I, boli inflamatorii, boli imune/ autoimune, boli rare, boli ereditare de metabolism, dizabilităţi, tratament imunosupresiv sau alte afecţiuni cronice), pot fi scutiţi de prezenţa fizică în şcoală, cu avizul medicului curant şi cu acordul scris al părinţilor, potrivit avocatnet.ro. 

De asemenea, elevii cu vârsta de peste 12 ani, care fac parte dintr-o grupă de risc (au afecțiuni asociate cu imunodepresie moderată sau severă – transplant, afecțiuni oncologice în tratament imunosupresor, imunodeficiențe primare sau dobândite etc.), pot fi scutiți de prezența fizică în școală, cu avizul și recomandările specifice ale medicului curant și cu acordul scris al părinților, chiar dacă sunt vaccinați cu schema completă.

Citeşte şi Octavian Jurma: „Şcolile se deschid în prim val pandemic”

Ioana Mihăilă anunţa că autoritățile vor să demareze în școli, odată cu începerea noului an școlar, o campanie de vaccinare împotriva COVID-19 destinată elevilor ce au împlinit 12 ani.

Pentru a putea fi vaccinați, părinții vor trebui să completeze un formular în care să-și dea acordul pentru vaccinarea copiilor.

193.430 angajați din sistemul național de învățământ s-au vaccinat

Ministerul Educației face publice rezultatele raportărilor privind vaccinarea personalului din sistemul de învățământ preuniversitar (de stat) și din sistemul de învățământ superior (de stat și privat).

Din totalul de 317.531 angajați ai sistemului național de învățământ s-au vaccinat 193.430 de persoane, reprezentând o rată generală de vaccinare de 61%. Față de ultima raportare se înregistrează un plus de 8257 de persoane vaccinate în sistemul național de învățământ.

DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Orașul surpriză din România care a trecut printr-o schimbare la față. E printre cele mai bogate din țară, construiește pe bandă rulantă și atrage fonduri cu o forță de nedescris. E la zi cu tot ce e nou și frumos. Până și transportul public este exclusiv electric
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Anunț oficial de la Guvern! Probleme rezolvate, vești importante pentru români!
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Schimbare pentru permisul auto. Va fi ZERO. Guvernul României dă lege nouă
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Selly încurajează tinerii să participe la alegeri: „Este modul vostru de a ține democrația în viață”
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni