Cum începe noul an şcolar 2021-2022. Condiţiile oficiale de desfăşurare a cursurilor

Noul an şcolar 2021-2022 începe luni, 13 septembrie. Potrivit unui ordin comun al Ministerelor Educaţiei şi Sănătăţii, şcoala va începe cu prezenţă fizică pentru toţi elevii, masca de protecție va fi obligatorie la interior și se vor organiza campanii de vaccinare a copiilor de peste 12 ani în școli.
Filip Stan
09 sept. 2021, 19:54
Cum începe noul an şcolar 2021-2022. Condiţiile oficiale de desfăşurare a cursurilor

Cum începe noul an şcolar 2021-2022. Ioana Mihăilă și Sorin Cîmpeanu au anunţat în cadrul unei conferinţe de presă că şcoala va începe cu prezenţă fizică din 13 septembrie.

Cum începe noul an şcolar 2021-2022

Potrivit Ordinului comun al MS și ME 5.196/1.756/2021, publicat luni în Monitorul Oficial, prezența fizică a preșcolarilor și elevilor va rămâne regulă până ce incidența îmbolnăvirilor cu COVID-19 trece de 6 la mia de locuitori. În cazul în care incidența va trece de 6 la mia de locuitori, se vor aplica următoarele reguli:

trecerea în învățământ online integral pentru toți elevii (cu excepția celor din învățământul special);

participarea zilnică cu prezență fizică în unitățile de învățământ a tuturor antepreșcolarilor, preşcolarilor și a elevilor din învățământul special, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor protecţie.

Potrivit Ordinului comun al ministerelor Sănătăţii şi Educaţiei, elevii trebuie să poarte mască de protecţie în interior. În spațiile deschise nu va exista această obligație, cu excepția ceremoniei de deschidere a noului an școlar, deoarece autoritățile anticipează că acolo vor avea loc aglomerări de persoane și că nu se va putea menține corespunzător distanțarea fizică.

Citeşte şi Elevii nu vor avea transport gratuit spre școală în anul şcolar 2021 – 2022. Avertismentul transportatorilor

Ministrul Educaţiei a anunţat că ceremonia de deschidere a anului școlar 2021-2022 va fi limitată la o oră şi jumătate.

Potrivit Ordinului comun, elevii vor face orele de spor în spaţiile exterioare, iar atunci când vremea nu permite asta, orele de sport pot fi organizate în interior, până la incidență de 2 la mie, fără ca elevii să fie nevoiți să poarte mască de protecție.

De asemenea, „se recomandă ferm purtarea măstii de uz medical, însă se admit măști de tip textil, care să asigure acoperirea orificiilor nazale și a gurii”. Sunt interzise orice alte dispozitive care înlocuiesc măștile, cu excepția vizierelor, care sunt permise doar pentru cadrele didactice din învățământul special.

Potrivit ordinului comun al Ministerelor Sănătăţii şi Educaţiei, elevii cu vârstă mai mică de 12 de ani, care fac parte dintr-o grupă de risc (diagnosticaţi cu boli respiratorii cronice severe, boli cardiovasculare, obezitate severă, diabet zaharat tip I, boli inflamatorii, boli imune/ autoimune, boli rare, boli ereditare de metabolism, dizabilităţi, tratament imunosupresiv sau alte afecţiuni cronice), pot fi scutiţi de prezenţa fizică în şcoală, cu avizul medicului curant şi cu acordul scris al părinţilor, potrivit avocatnet.ro. 

De asemenea, elevii cu vârsta de peste 12 ani, care fac parte dintr-o grupă de risc (au afecțiuni asociate cu imunodepresie moderată sau severă – transplant, afecțiuni oncologice în tratament imunosupresor, imunodeficiențe primare sau dobândite etc.), pot fi scutiți de prezența fizică în școală, cu avizul și recomandările specifice ale medicului curant și cu acordul scris al părinților, chiar dacă sunt vaccinați cu schema completă.

Citeşte şi Octavian Jurma: „Şcolile se deschid în prim val pandemic”

Ioana Mihăilă anunţa că autoritățile vor să demareze în școli, odată cu începerea noului an școlar, o campanie de vaccinare împotriva COVID-19 destinată elevilor ce au împlinit 12 ani.

Pentru a putea fi vaccinați, părinții vor trebui să completeze un formular în care să-și dea acordul pentru vaccinarea copiilor.

193.430 angajați din sistemul național de învățământ s-au vaccinat

Ministerul Educației face publice rezultatele raportărilor privind vaccinarea personalului din sistemul de învățământ preuniversitar (de stat) și din sistemul de învățământ superior (de stat și privat).

Din totalul de 317.531 angajați ai sistemului național de învățământ s-au vaccinat 193.430 de persoane, reprezentând o rată generală de vaccinare de 61%. Față de ultima raportare se înregistrează un plus de 8257 de persoane vaccinate în sistemul național de învățământ.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Ingredientul pe care să-l pui în salata de boeuf dacă vrei să nu-ți pice greu. Îi va da și un gust mai bun
Capital.ro
România NU scapă de Călin Georgescu. Crin Antonescu aruncă bomba. Abia asta e periculos
Playtech.ro
Se oprește curentul în Ajun și de Crăciun în județul Ilfov. Lista străzilor care nu vor avea lumină în perioada 24-26 decembrie
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Cuvintele greu de reprodus pe care Makaveli i le adresa Dianei Șoșoacă, înainte să-i devină consilier: „Javră penală”, „Cine te crezi, șomâldoaco?”
wowbiz.ro
Raluca Pastramă, însărcinată după divorțul de Ibrahim Ibru?! „Emoții multe, de toate felurile”
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Cea mai proastă veste a sfârșitului de an. Se umblă la bani
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Lovitură pentru Călin Georgescu. Decizia luată chiar acum de judecătorii Curții de Apel
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
VIDEO Alex a pierit în cumplitul accident din Gorj, la doar 26 de ani. Tânărul conducea chiar dacă avea permisul suspendat
substantial.ro
Dmitri Peskov neagă zvonurile despre divorțul Asmei al-Assad de Bashar al-Assad
MediaFlux
DEZVĂLUIRI din AVIONUL MORȚII! Detalii CUTREMURĂTOARE din cursa BUCUREȘTI ZURICH
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Marea demolare de pe drumul spre Sinaia: 500 de case-monument dispar. Imobile „despăgubite” cu sume derizorii