Cum începe noul an şcolar 2021-2022. Condiţiile oficiale de desfăşurare a cursurilor

Noul an şcolar 2021-2022 începe luni, 13 septembrie. Potrivit unui ordin comun al Ministerelor Educaţiei şi Sănătăţii, şcoala va începe cu prezenţă fizică pentru toţi elevii, masca de protecție va fi obligatorie la interior și se vor organiza campanii de vaccinare a copiilor de peste 12 ani în școli.
Filip Stan
09 sept. 2021, 19:54
Cum începe noul an şcolar 2021-2022. Condiţiile oficiale de desfăşurare a cursurilor

Cum începe noul an şcolar 2021-2022. Ioana Mihăilă și Sorin Cîmpeanu au anunţat în cadrul unei conferinţe de presă că şcoala va începe cu prezenţă fizică din 13 septembrie.

Cum începe noul an şcolar 2021-2022

Potrivit Ordinului comun al MS și ME 5.196/1.756/2021, publicat luni în Monitorul Oficial, prezența fizică a preșcolarilor și elevilor va rămâne regulă până ce incidența îmbolnăvirilor cu COVID-19 trece de 6 la mia de locuitori. În cazul în care incidența va trece de 6 la mia de locuitori, se vor aplica următoarele reguli:

trecerea în învățământ online integral pentru toți elevii (cu excepția celor din învățământul special);

participarea zilnică cu prezență fizică în unitățile de învățământ a tuturor antepreșcolarilor, preşcolarilor și a elevilor din învățământul special, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor protecţie.

Potrivit Ordinului comun al ministerelor Sănătăţii şi Educaţiei, elevii trebuie să poarte mască de protecţie în interior. În spațiile deschise nu va exista această obligație, cu excepția ceremoniei de deschidere a noului an școlar, deoarece autoritățile anticipează că acolo vor avea loc aglomerări de persoane și că nu se va putea menține corespunzător distanțarea fizică.

Citeşte şi Elevii nu vor avea transport gratuit spre școală în anul şcolar 2021 – 2022. Avertismentul transportatorilor

Ministrul Educaţiei a anunţat că ceremonia de deschidere a anului școlar 2021-2022 va fi limitată la o oră şi jumătate.

Potrivit Ordinului comun, elevii vor face orele de spor în spaţiile exterioare, iar atunci când vremea nu permite asta, orele de sport pot fi organizate în interior, până la incidență de 2 la mie, fără ca elevii să fie nevoiți să poarte mască de protecție.

De asemenea, „se recomandă ferm purtarea măstii de uz medical, însă se admit măști de tip textil, care să asigure acoperirea orificiilor nazale și a gurii”. Sunt interzise orice alte dispozitive care înlocuiesc măștile, cu excepția vizierelor, care sunt permise doar pentru cadrele didactice din învățământul special.

Potrivit ordinului comun al Ministerelor Sănătăţii şi Educaţiei, elevii cu vârstă mai mică de 12 de ani, care fac parte dintr-o grupă de risc (diagnosticaţi cu boli respiratorii cronice severe, boli cardiovasculare, obezitate severă, diabet zaharat tip I, boli inflamatorii, boli imune/ autoimune, boli rare, boli ereditare de metabolism, dizabilităţi, tratament imunosupresiv sau alte afecţiuni cronice), pot fi scutiţi de prezenţa fizică în şcoală, cu avizul medicului curant şi cu acordul scris al părinţilor, potrivit avocatnet.ro. 

De asemenea, elevii cu vârsta de peste 12 ani, care fac parte dintr-o grupă de risc (au afecțiuni asociate cu imunodepresie moderată sau severă – transplant, afecțiuni oncologice în tratament imunosupresor, imunodeficiențe primare sau dobândite etc.), pot fi scutiți de prezența fizică în școală, cu avizul și recomandările specifice ale medicului curant și cu acordul scris al părinților, chiar dacă sunt vaccinați cu schema completă.

Citeşte şi Octavian Jurma: „Şcolile se deschid în prim val pandemic”

Ioana Mihăilă anunţa că autoritățile vor să demareze în școli, odată cu începerea noului an școlar, o campanie de vaccinare împotriva COVID-19 destinată elevilor ce au împlinit 12 ani.

Pentru a putea fi vaccinați, părinții vor trebui să completeze un formular în care să-și dea acordul pentru vaccinarea copiilor.

193.430 angajați din sistemul național de învățământ s-au vaccinat

Ministerul Educației face publice rezultatele raportărilor privind vaccinarea personalului din sistemul de învățământ preuniversitar (de stat) și din sistemul de învățământ superior (de stat și privat).

Din totalul de 317.531 angajați ai sistemului național de învățământ s-au vaccinat 193.430 de persoane, reprezentând o rată generală de vaccinare de 61%. Față de ultima raportare se înregistrează un plus de 8257 de persoane vaccinate în sistemul național de învățământ.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
S-a pus limită la autoturismele diesel. Decizia luată de UE pentru șoferii cu mașini pe motorină
Playtech.ro
Câte limbi se vorbesc în România? Sunt de ordinul zecilor. Idiş, chineza şi croata, printre graiurile surprinzătoare
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Românii care au dreptul de a-și alege pensia. Ce spune, concret, legea
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Fiica Regelui imobiliarelor l-a tocmit pe celebrul Tarzan ca să răpească căţelul multimilionarului de la Braiconf! Martorul CANCAN a dat în vileag întregul scenariu
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Bucurie imensă pentru Călin Georgescu. Drum liber către Cotroceni. Au venit datele în seara aceasta
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
FCSB câștigă derby-ul cu Dinamo și revine pe primul loc în Superligă
MediaFlux
800 de LEI în PLUS la PENSIE! Cine BENEFICIAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!