Cum influenţează criza de coronavirus cutremurele. Descoperirea seismologilor după oprirea activităţii din cauza pandemiei

Pământul s-a mai liniştit după ce milioane de oameni şi-au întrerupt activitatea din cauza pandemiei generate de noul coronavirus. Într-un interviu acordat în exclusivitate România TV, seismologul Mihai Diaconescu, doctor inginer în cadrul Institutului Național de Fizică a Pământului, a vorbit despre cum s-a modificat activitatea seismică.
Romania TV
17 apr. 2020, 18:48
Cum influenţează criza de coronavirus cutremurele. Descoperirea seismologilor după oprirea activităţii din cauza pandemiei

Experţii în seismologie au constatat o modificare a activităţii Pâmântului din cauza crizei generate de pandemia de coronavirus.

„Datorită încetării activităţii umane în marea majoritate a ţărilor s-a contatat o reducere a zgomotului seismic cu o valoare medie de 30 la sută. Cel puţin în Belgia, în Bruxelles, Observatorul Regal a constatat o reducere cu 30 la sută a activităţii zgomotului”, a declarat seismologul Mihai Diaconescu, la #romaniatv”. 

Ce înseamnă zgomotul seismic şi ce legătură are cu coronavirusul

„Este o vibraţie de fond a Pământului care poate să aibă cauze naturale sau cauze antropice datorită activităţii umane. În Belgia s-a redus cu 30 la sută. O valoare similară s-a produs şi în California, însă nu peste tot”, explică seismologul.

O astfel de reducere a fost constatată şi în Bucureşti.

„Acest zgomot seismic are valori de nanometri, deci valori foarte mici care poate să ecraneze cutremurele cu 0,6 – 0,7. Maşini, construcţii, activitatea industrială, până şi mersul oamenilor sau un aparat de aer condiţionat de dimensiuni mai mari, o bucătărie într-o cantină, totul poate să producă vibraţii care se regăsesc în înregistrările noastre seismice”, susţine expertul.

Valorile seismice s-au redus cu 30 la sută în ultimele săptămâni, acest lucru fiind constatat la observatoarele situate în oraşe.

„Au făcut colegii măsurători în trei locaţii: una la Casa Oamenilor de Ştiinţă, la INCERC şi la Cuţitul de Argint.

Valori ale zgomotului seismic din acest trei locaţii diferă. La Cuţitul de Argint sunt sub 10 nanometri mişcările generate de zgomotul seismic, iar la Casa Oamenilor de Ştiinţă sunt undeva la 30 de nm, iar in sediul INCERC sunt 37 nm.

În urma încetării activităţii, reducerea numărului de maşini şi a activităţii industriale, aceste valori s-au redus, unele chiar şi la jumătate, cum este cazul la Cuţitul de Argint”, explică seismologul.

Întreruperea activităţii din cauza pandemiei de coronavirus i-a ajutat pe seismologi să recunoască producerea de cutremure de magnitudine mică.

„Impactul se resimte în zonele superficiale ale crustei terestre. Vorbim de 10 metri, 20 de metri, hai 40, dar nu mai mult”, afirmă specialistul.

„Experienţa ne-a arătat că o explozie nucleară poate să genereze un cutremur. Poate să apară pe seismogramele noatre ca şi cum s-a produs un cutremur de o magnitudine până la 6. Injecţia de apă în găuri de sondă s-a făcut în anul 1964 în Colorado de către Armata americană şi au injectat milioane de galoane ca să se producă un cutremur de 6. Acela a fost un experiment, dar nu ştiu cine îşi permite să facă aşa ceva”, a adăugat el.

Raed Arafat, avertisment înainte de Paşte: „Vom vedea peste 7 zile dacă comportamentul a fost responsabil”

 

DailyBusiness
Laptele e mai ieftin în Italia decât în România. Prețurile de la raft te vor lăsa fără cuvinte!
Spynews
Radu Vâlcan a plecat la Insula iubirii! Primele imagini din locul unde se va filma sezonul 9 / FOTO
Bzi.ro
Gabriela Prisăcariu a vorbit despre despărțirea de Dani Oțil: „Îmi fac bagajele și plec!“
Fanatik.ro
Trei zodii cărora Dumnezeu le pune mâna-n cap de pe 25 februarie. Vin zile cu noroc la bani, oportunități, dar și surprize pentru acești nativi
Capital.ro
Femeile din România au acest drept. Anunțul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS)
Playtech.ro
Temperatura la care trebuie să setezi centrala dimineața, când pleci de acasă. Greșeala care îți poate dubla factura la gaze
DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Adevarul
Donald Trump ar putea închide o bază militară importantă din Europa de Est, în urma discuţiilor „pozitive şi productive” cu Rusia
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Alex Dobrescu și-a cunoscut fiul! Cum s-a afișat alături de Cristina Cioran, după aproape un an | FOTO
Spynews
Gestul mamei lui Andrei Perneș față de Sabrina, pe care puțini l-au observat! Ce s-a întâmplat la înmormântare. Ți se rupe sufletul! | FOTO
Evz.ro
Cel mai ieftin loc din lume. Poți să trăiești ca un rege aici
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
kanald.ro
Mărturiile halucinante ale mamei care și-a băgat copilul într-o cadă plină cu zăpadă! Care este motivul din spatele acestui gest
Cancan.ro
Preotul Tiberiu Mihăiță Mechno a murit într-un accident rutier cumplit la doar 42 de ani
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu nu dă înapoi. Anunț oficial pentru toți românii: Sunt împotriva...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Apariție incendiară, într-un corset care a lăsat la vedere prea mult
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Crin Antonescu avertizează asupra riscului de influență rusă prin alegerile prezidențiale din România
MediaFlux
ULTIMATUM de la ANAF: ce e OBLIGATORIU să faci până la sfârșitul lunii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Schimbare mare pentru pensionari. Toți cei care-și depun dosarul de pensionare în 2026 trebuie să știe