Cum influenţează exerciţiile fizice performanţa şcolară

Suntem în plin sezon de examene – de capacitate, de bacalaureat, de admitere la facultate – așa că este momentul perfect să vorbim despre legătura puternică dintre mișcare și performanțele școlare ale copiilor. O legătură bănuită de multă vreme de cercetători și dovedită tot mai des de studii.
Roxana Gagiu
01 iul. 2016, 17:32
Cum influenţează exerciţiile fizice performanţa şcolară

Toate cercetările derulate pe tema legăturii dintre nivelul de activitate fizică și performanțele cognitive ale copiilor au demonstrat că exercițiile fizice – fie de întreținere, fie de recuperare, fie de prevenție – îmbunătățesc categoric capacitatea celor mici de a gândi și de a memora.

Cea mai recentă cercetare realizată pe acest subiect este una olandeză și demonstrează că persoanele care fac mișcare la 4 ore după ce au întrerupt sesiunea de studiu, rețin cu 10% mai bine informațiile noi, comparativ cu cele care nu fac mișcare deloc sau care fac sport imediat ce au terminat de învățat. De ce este nevoie de acel interval de 4 ore? Deși mișcarea eliberează în corp dopamină și noradrenalină, efectele psihologice ale sportului imediat după exercițiu fizic par să creeze anumite interferențe între informația studiată și formarea de noi amintiri.

Un alt studiu, american de această dată, ne-a demonstrat de curând că o scurtă sesiune de exerciții fizice înainte unui test la matematică le-a crescut performanțele academice elevilor.

Anumite exerciții ajută mai mult decât altele în creșterea performanțelor cognitive.

„În cazul copiilor perfect sănătoși, activitățile clasice sunt cele mai recomandate – mersul, alergatul, săriturile, săritul coardei etc. În cazul copiilor care au anumite posturi incorecte cum sunt torticolisul, talvalgul etc. ori au cifoze sau scolioze, exercițiile cu un kinetoterapeut specializat în lucrul cu pacienții de vârste mici sunt cele care dau cele mai bune rezultate. Auzim deseori de la părinții copiilor pe care îi tratăm că, odată cu dezvoltarea neuromotorie, remarcă și îmbunătățirea performanțelor școlare. Mișcarea făcută corect favorizează și memoria”, spune Gabriela Nedel, kinetoterapeut principal al Infant Kineto Clinic.

Cum se explică asta? Cum ajung elevii din școlile unde nu a fost redus numărul orelor de sport să aibă rezultate peste nivelul celor care au scăzut timpul acordat sportului?

„Explicația poate fi în îmbunătățirea circulației sangvine care încurajează procesele de oxigenare a tuturor țesuturilor din organism, implicit a creierului. Și puterea de concentrare este corelată cu mișcarea fizică. Copiii care sunt activi fizic au un nivel mai mare de control cognitiv și „prescrierea” sportului poate fi o soluție în cazul celor care se confruntă cu problema deficitului de atenție. Rezultatele kinetoterapiei sunt foarte bune în cazul copiilor cu ADHD, în privința îmbunătățirii puterii de concentrare”, afirmă psihomotricianul Claudia Drăgan.

Experții în kinetoterapie pediatrică de la Infant Kineto Clinic recomandă minimum o jumătate de oră de mișcare în fiecare zi pentru copii, indiferent de orele de sport din școală, al căror număr este oricum insuficient, în opinia specialiștilor.

DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Spynews
“Oxicomana lui Vlad Pascu”, postare sfâșietoare, după moartea suspectă a lui Rareș. Cine l-ar fi găsit decedat în casă
Bzi.ro
Ce va face Irinel Columbeanu de Sărbătorile Pascale: Ce meniu special va avea la azilul de bătrâni
Fanatik.ro
Singura țară din UE în care prețul caselor a scăzut. În România a avut o creștere abruptă, printre cele mai mari din Europa
Capital.ro
România a pierdut un cântăreț uriaș. Ne-a lăsat comori pe note muzicale. A cântat pentru toți și a murit în tăcere
Playtech.ro
Suprafața minimă legală pe care trebuie să o aibă o locuință. Mulți dezvoltatori imobiliari nu respectă
DailyBusiness
Cel mai mare producător de carne din România iese din supermarketuri și își deschide propriul magazin. De unde își pot alimenta frigiderele românii
Adevarul
Ghid de supraviețuire în războiul sondajelor electorale. Ștefureac: „80% din ce s-a publicat până acum sunt advertoriale electorale”
wowbiz.ro
Ultimele imagini cu Rareș Ion, prietenul lui Vlad Pascu, înainte de a fi găsit mort în casă. Tânărul de 20 de ani s-a filmat într-o ipostază tulburătoare
Spynews
A pus punctul pe i! Decizia radicală a Georgianei Lobonț în legătură cu familia ei. Nu mai vrea niciodată să treacă prin asta!
Spynews
Ce decizie a luat Sânziana Negru pentru casa ei din Moldova. A făcut schimbări majore de când a început lucrările: “M-am speriat când am văzut”
Evz.ro
Cocktail letal în locuințe: Descoperiri alarmante despre pesticidele din aerul de acasă
Ego.ro
EXCLUSIV Dana Roba, planuri nebunești cu iubitul, de Paște! ”Am să-i arăt...”
Prosport.ro
FOTO. Teodora Stoica, imagini fabuloase din Japonia. A fost la templul acoperit cu foiță de aur
kanald.ro
Un al treilea angajat a fost găsit mort la Spitalul Sf. Spiridon din Iași. Bărbatul, în vârstă de 54 de ani, lucra la Terapie Intensivă
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se interzic plățile? Anunț pentru toți românii cu carduri Visa și Mastercard: Pentru orice eventualitate...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
stirilekanald.ro
Mama Alexandrei, răpusă de durere la priveghi: ”E o sfârșeală în ea, n-am cuvinte”
Cauza morții unuia dintre medicii rezidenți decedați din Iași. Ce s-a descoperit la autopsia lui Emanuel Mirel Luca
MediaFlux
O nouă reformă a pensiilor. Schimbare majoră pentru toți pensionarii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Semnificațiile zilei de azi: Miercurea Trădării, ziua în care iubirea a fost vândută pe 30 de arginți