Un studiu condus de Institutul Menzies pentru Cercetări Medicale din Australia a relevat că vârsta la care apar pentru prima oară simptomele sclerozei multiple au legătură cu latitudinea. Potrivit conducătorului studiului, profesorul Bruce Taylor, neurocercetător și clinician, creșterea distanței față de Ecuator este asociată cu apariția primelor simptome de SM mai devreme.
Pentru a afla acest lucru, cercetătorii au analizat datele a peste 22.000 de pacienți diagnosticați cu SM în 52 de centre din 21 de țări din Europa, America de Nord și de Sud, Asia Mică, Asia de Sud și Australia.
Vârsta medie la care au apărut primele simptome a fost calculată la circa 32 de ani. Cu toate acestea, după ce s-au luat în considerare factorii cu posibilă influență asupra bolii, cercetătorii au descoperit că la fiecare creștere a distanței față de Ecuator cu 10 grade, simptomele apar cu zece luni mai repede. În cazul persoanelor care locuiesc cel mai departe de Ecuator, simptomele apar cu aproape doi ani mai devreme decât la cele care trăiesc mai aproape de Ecuator.
Deși autorii cercetării au subliniat că studiul este pur observațional, acesta ”sugerează cu fermitate” că factorii legați de latitudine, asociați cu riscul de SM, afectează și severitatea bolii.
Citeşte şi Boala cu 1000 de feţe, care afectează din ce în ce mai multe femei. NU IGNORA simptomele
Cum se manifestă boala
Simptomele variază mult de la un bolnav la altul. În primul stadiu al bolii, apar tulburări de vedere (privire înceţoşată, senzația de vedere dublă), tulburări de echilibru și de vorbire. De asemenea, se poate resimți o senzație de slăbiciune musculară, amorțeală a mâinilor și picioarelor, cât și tremorul. Mai pot apărea urinare frecventă, incapacitatea de a ține urina, oboseală, apetit sexual scăzut.
Cele mai multe cazuri apar la persoane cu vârsta cuprinsă între 20 și 40 de ani, dar și vârstnicii și copiii pot fi diagnosticați cu SM. Potrivit mai multor cercetări în domeniu, au o predispoziție mai mare cei care au avut astfel de cazuri în familie (rude de gradul 1), cât și populațiile care trăiesc departe de Ecuator, deoarece au un nivel mai scăzut de vitamina D în organism.
Pentru stabilirea diagnosticului este nevoie de un examen clinic neurologic și de teste precum RMN la nivel cerebral şi al măduvei spinării, examinarea lichidului cefalorahidian.
Boala a mult mai frecventă în nordul Europei, Canada şi în nordul SUA, unde expunerea la soare, care ajută la asimilarea vitaminei D, este destul de scăzută în sezonul rece.