Studiul, apărut în American Journal of Physical Medicine and Rehabilitation, dezvăluie un efect necunoscut până acum al sarcinii asupra femeilor: picioarele lor cresc în lungime şi lăţime. Concret, cercetarea arată că tălpile viitoarelor mame se pot lungi de la câţiva milimetri la un centimetru după prima naştere.
După ce a consultat mai multe paciente care i-au spus că le-a crescut piciorul, doctorul Neil Segal, absolvent ortopedie al Universităţii Iowa, s-a hotărât să studieze această problemă. El a măsurat tălpile a circa 50 de femei însărcinate în trei luni şi a comparat rezultatele cu măsurătorile efectuate la cinci luni de la naştere. A constatat astfel că 60-70% dintre femei aveau tălpi mai lungi şi mai late decât înainte de naştere, informează Agerpres.
Citeşte şi Suplimentul de vitamina B9 în timpul sarcinii reduce cu aproape 40% riscul de autism la copii
Specialistul arată că picioarele femeilor tind să se aplatizeze. „În timpul sarcinii, ligamentele picioarelor se flexibilizează sub influenţa a doi hormoni – estrogenul şi relaxina -, al căror maxim este produs la 12 săptămâni. Pe piciorul devenit mai maleabil se exercită forţe noi, ca urmare a deplasării centrului de greutate al femeii spre înainte pe măsură ce sarcina creşte”, explică dr Segal, citat de Le Figaro. Rezultatul este că piciorul se aplatizează.
Citeşte şi Pentru gravide: Sfaturi şi idei pentru o sarcină sănătoasă
Acestă schimbare este ireversibilă, spre deosebire de încheietura mâinii şi coloana vertebrală, care se modifică şi ele în cursul sarcinii, dar care îşi revin la dimensiunea iniţială la trei luni de la naştere, adaugă specialistul. El consideră că această modificare ar putea fi la originea unor patologii musculo-scheletice la femei.
Citeşte şi Moduri naturale să învingi greaţa din timpul sarcinii
Viitoarele mame pot fi însă liniştite: schimbarea măsurii piciorului apare doar la prima sarcină, alungirea fiind de minim 2 mm şi maxim 1 cm.
Citeşte şi Vrei să ai un COPIL SUPRADOTAT? Vezi ce trebui să consumi în timpul sarcinii