Desi nu sunt o problema grava de sanatate, infectiile urinare pot lasa rani adanci rinichilor. Se trateaza relativ usor doar dupa ce laboratorul efectueaza o analiza a urinei si stabileste o antibiograma (lista cu antibiotice recomandate pentru tratament).
Citeste si: Ghid de conduita la ginecolog
Ce sunt infectiile urinare?
Sunt o contaminare a tractului urinar cu o bacterie, Escherichia coli (E. coli). Bacteria, vinovatul cel mai des intalnit in astfel de situatii, traieste in mod normal in intestinul gros. Ajunsa in imediata apropiere a tractului urinar, prin intermediul fecalelor, il contamineaza. Alte bacterii vinovate de aparitia infectiilor urinare sunt mycoplasma si clamydia.
Exista 3 tipuri de infectii urinare, in functie de locul unde se afla focarul:
Citeste si: Ce trebuie sa stii despre cele mai comune BTS
URETRITA – infectia afecteaza uretra.
CISTITA – bacteria ajunge in vezica urinara. Este cea mai comuna forma, mai ales la femei care au tractul urinar scurt, bacteriei ramanandu-i sa parcurga doar 2 cm inainte de a ajunge la destinatie. O singura bacterie se multiplica de milioane de ori in doar 2 ore.
PIELONEFRITA – este cea mai grava forma. Bacteria ajunge in uretere, cele 2 tuburi care leaga rinichii de vezica. Netratata, aceasta infectie, duce la hipertensiune arteriala, septicemie sau blocaj renal.
Citeste mai multe despre infectiile urinare pe Cosmopolitan.ro.