De mult timp nu mai este convenabil pentru români să facă depozite în bănci. Rata inflației a ajuns la 15% în România, iar dobânzile sunt infime pentru depozite. Practic, dacă lași banii în bancă, ieși pe minus.
Ai șanse mai mari să păstrezi valoarea banilor sau să-i înmulțești cu investiții în imobiliare, acțiuni – dacă te pricepi sau o afacere – dacă te ține cureaua.
Iată ce dobânzi oferă cele mai importante bănci din România, pentru depozitele bancare – scandență de 12 luni, potrivit Ziarului Financiar:
Pe fondul inflației explozive, respectiv a creșterii dobânzii de politică monetară la 5,5%, băncile au început să majoreze dobânzile oferite pentru persoanele fizice.
În plus, băncile au început să vină cu tot felul de oferte, în speranța că vor reuși să-i mai convingă pe români să-și lase economiile pe mâinile bancherilor. TBI Bank de exemplu, oferă 8% pentru 12 luni. Depozitul pentru o lună are o dobândă de 5%, cel pe 25 luni de 8,75%, iar cel pe 48 de luni de 9,5%, semn că analiștii nu estimează vremuri bune pentru populație, mai precizează sursa citată.
Băncile din România au înregistrat profituri record în 2022, în ciuda conglomeratului de crize, pe care oamenii de rând nu le mai suportă. În primele şase luni ale anului, sistemul bancar a câştigat 4,8 miliarde de lei, în creştere cu 15% față de 2021.
Premierul demis, Florin Cîțu, a dat cărțile pe față. Se anunță o perioadă extrem de grea pentru români.
„Aşa cum arată lucrurile acum, ne îndreptăm către o criză similară cu 2008-2009, care a durat aproape cinci ani. Aceste perspective pe mine mă îngrijorează, pentru că a fost o perioadă complicată pentru România”, a declarat Florin Cîțu, într-un interviu oferit pentru Ziarul Financiar.