SSE Energy Services, o divizie a Ovo Group, a trimis săptămâna trecută clienţilor săi o listă cu 10 modalităţi simple şi ieftine prin care să poată sta la căldură în timpul iernii fără a umbla la termostat. Printre recomandările companiei de energie se numărau modalităţi de a utiliza mai eficient sistemele de încălzire, de exemplu prin creşterea suprafeţelor izolate, închiderea uşilor la camerele care nu sunt ocupate sau utilizarea unui termostat inteligent dar şi sugestii precum purtarea unui pulover şi a şosetelor de lână, consumul de alimente care stimulează digestia şi încălzesc corpul, curăţarea casei sau un concurs de hula-hoop.
De asemenea, al treilea cel mai mare furnizor de energie din Marea Britanie şi-a sfătuit clienții să-și mențină facturile la încălzire scăzute îmbrățișând animalele de companie, mâncând boluri copioase de porridge și făcând sărituri prin casă, scrie The Guardian.
Marţi, compania a informat că a şters aceste recomandări, adăugând că a este conştientă de situaţia dificilă cu care se confruntă mulţi din clienţii săi. „Lucrăm din greu pentru a identifica soluţii cu sens pe măsură ce ne apropiem de o criză energetică şi recunoaştem că recomandările au fost neinspirate. Ne cerem scuze în mod sincer”, a informat Ovo Group într-un comunicat, după ce mai mulţi parlamentari au criticat al doilea mare furnizor de energie din Marea Britanie.
Chiar dacă o parte din recomandările formulate de firma de utilităţi ar putea genera anumite economii la încălzire pentru gospodării, ele nu pot ascunde faptul că facturile la energie pentru milioane de consumatori care în prezent beneficiază de un tarif standard vor creşte începând din luna aprilie a acestui an, cu până la 50% potrivit unor estimări.
În aprilie 2022, plafonul de preţ, care limitează tarifele percepute de furnizorii de energie, va creşte. Acest plafon este deja la un nivel record de 1.277 lire sterline (1.733 dolari), însă analiştii de la Investec cred că ar putea urca până la 1.995 lire sterline.
Aceste creşteri sunt cauzate de o explozie a preţului gazelor naturale, care este în prezent de cinci ori mai mare decât era la începutul anului trecut, pe fondul unei cereri ridicate la nivel mondial.