Pepenii sunt nelipsiți de pe mesele românilor, în această perioadă. Producția de anul acesta este bogată, iar prețul lor este pentru toate buzunarele. Kilogramul de pepene verde costă între 2,5 lei în supermarket și 4 lei la piață.
Însă nu toată lumea știe cum să-i aleagă și uneori ajung acasă cu pepeni necopți ori trecuți, care nu au niciun gust.
Mai mulți comenrcianți din Piața Obor, din București, au acceptat să dezvăluie trucurile care îi ajută să aleagă pepeni copți și gustoși.
Nea Lucian, de loc din Dăbuleni, ”patria pepenilor”, a explicat, la Euronews, că alegerea unui pepene perfect nu poate fi făcută altfel decât ciocănind. Răspunsul ar trebui să fie un ecou „de geam”. Acesta este semn că pepenele este numai bun de luat acasă și consumat.
Citește și: De ce nu trebuie să bagi pepenele roşu la frigider. Greşeala majoră pe care o fac toţi românii vara
Un al comerciant spune că atunci când verifici pepenele, trebuie să sune „a gol”.
Un alt aspect deloc de neglijat în alegerea pepenului perfect este codița. Tanti Miruna, tot din Dăbuleni, spune că dacă codița pepenului este încă verde acesta este necopt. În schimb, dacă pe pe codiți dispare „perișorul”, pepenele e tocmai bun.
Și coaja pepenului este un indicator esențial. Pata galbenă este mărturia traiului la sol al fructului. Daca e ceva mai închisă, e de bine – soarele l-a copt zdravăn. De asemenea, coaja lucioasă, ”sclipicioasă” este semn că pepenele ales e cel bun.
Și greutatea contează. Chiar dacă un pepene poate părea mai mic decât ceilalți, dacă atârnă greu, cel mai probabil este suculent și gustos, deoarece conține mai multă apă.