Cum îţi alegi sfântul protector al casei. Preotul Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni din Iași enumeră câteva lucruri de care este important să ţii cont altunci când îţi alegi sfântul care să-ţi ocrotească locuinţa şi pe cei din interiorul ei.
Icoana sfântului protector al casei trebuie să fie pusă la loc de cinste în locuinţă. Aceasta trebuie să fie de mari dimensiuni, iar în faţa ei trebuie aşezată o candelă care să ardă în permanență.
Duhovnicul recomandă ca alegerea sfântului protector al casei să se facă în funcţie de nevoia pe care o au. Credincioşii care se confruntă cu probleme de sănătate este bine să îl aleagă pe Sfântul Pantelimon, cei care au necazuri și pagube ar trebui să se orienteze către Sfântul Mina, iar credincioşii care sunt apăsaţi dedeori de supărări și întristări să ceară protecţia Maicii Domnului.
Citeste si Părintele Calistrat Chifan, despre minunea trăită după ce s-a rugat la Sfântul Spiridon
„Sfântul nu este numai protector, în primul rând e ajutător. Dacă vrei să îți iei un protector al casei, de exemplu, ai pe cineva bolnav, îl iei pe Sfântul Pantelimon, poate ai necazuri și pagube, îl iei pe Sfântul Mina, poate ai supărări și întristări, o iei pe Maica Domnului, care trebuie să fie protectoare oricărei case. Poate te cheamă Vasile, îl iei pe Sfântul Vasile, poate te cheamă Ioana, îl iei pe Sfântul Ioan Botezătorul, pe Ioan Gură de Aur sau pe oricare alt Ioan, că mai sunt în calendare. Și faci în așa fel, până ce te rogi la sfântul ăla, ai aprins căndeluța, îi pui icoana, îi faci acatistul și Dumnezeu te ajută.
Vă spun lucrul ăsta pentru că eu, personal, am vreo trei sfinți care mi-s dragi cel mai tare. Este Sfântul Ioan Iacob, este Sfântul Iona Botezătorul și cu Sfântul Spiridon. Iar pe moș Gheorghe Lazăr l-am avut încă din 1988, când nici nu era sfânt. Ăla e sfântul meu preferat, deci cu ăla dorm în chilie”, a spus părintele Calistrat Chifan în emisiunea BZI LIVE.