Potrivit experților, un somn odihnitor depinde, printre altele, de temperatura din dormitor.
În timpul zilei, temperatura corpului uman variază în mod natural, atingând valoarea maximă spre sfârșitul după-amiezii, dupa care începe să scadă, pregătind astfel organismul pentru somn, notează realitatea.
Altfel spus, când temperatura corpului se micșorează, creierul primeste semnalul că este timpul pentru mers la culcare și începe să producă melatonină – hormonul responsabil de reglarea ceasului biologic și inducerea stării de somnolență.
Specialiștii recomandă, pentru un somn continuu și neîntrerupt, păstrarea unei temperaturi mai scăzute în dormitor decât în restul casei, în toate anotimpurile. Iar asta cu scopul de a ușura procesul natural de răcire a corpului.
Trebuie ținut seama de faptul că o temperatură ”mai scăzută” nu înseamnă ”foarte scăzută”. O temperatură prea mică în dormitor va avea, spun experții, efectul contrar: organismul va fi nevoit să consume mai multă energie pentru a se încălzi, iar acest lucru va întârzia somnul.
Citește și Surprinde pe toată lumea cu această prăjitură delicioasă și plină de aromă. Nu conține zahăr
Potrivit specialiștilor, în cazul adulților, temperatura necesară pentru un somn odihnitor este între 15 și 19 grade, cu valoarea ideală estimată la 18 grade.
La sugari si copii mici, temperatura optimă pentru ca aceștia să doarmă bine se situează între 18 si 21 de grade.
Aceste valori ale temperaturii asigură un somn modihnitor, previn insomniile și chiar îmbunătățesc metabolismul, mai spun experții. Aceleași temperaturi micșorează riscul trezirilor în timpul nopții, lucru esențial pentru o refacere fizică și psihică a organismului.
Specialiștii în somnologiei din Societatea Romana de Pneumologie au și alte recomandări.