Vezi mai jos cateva solutii din partea psihologilor:
Stabileste impreuna cu copilul tau un program. In fiecare zi de la ora x la ora y are de pregatit temele pentru a doua zi. Urmareste, totusi, ca problema sa nu fie cantitatea mare de subiecte pe cre le are de rezolvat. Unii profesori/invatatori nu realizeaza ca, totusi, sunt multe de facut si atunci este indicat sa discuti cu ei despre aceste lucruri. O problema mai poate fi lipsa de organizare. Copiii nu stiu cum sa-si aloce timpul, cum sa-si stabileasca prioritatile, asa ca aici intervine rolul parintelui de a-l ghida.
Fa ca tema sa para un joc, un puzzle. Tema poate fi asimilata de unii copii ca o “sentinta”, o pedeapsa pe care trebuie s-o ispaseasca singur. Schimba-i modul in care priveste lucrurile. Tema poate fi o sarcina pe care o puteti duce amandoi la bun sfarsit, ca o echipa adevarata. Asta nu inseamna ca trebuie sa-i rezolvi tu problemele. Ci sa-l ghidezi, asa cum ai facut cand l-ai invatat mersul pe bicicleta. N-ai dat in pedale in locul lui, ci l-ai ajutat sa-si mentina echilibrul, l-ai incurajat si i-ai dat incredere ca poate sa mearga mai departe.
Pune intrebari, nu oferi raspunsuri. Ajuta-ti copilul sa isi clarifice anumite lucruri punandu-i intrebari, care sa-l ajute sa judece singur. Exemple: “Sa vedem ce avem de facut pentru astazi?”, “Cum crezi ca putem rezolva asta?”, “Cum ai rezolvat problema?”, “Ce anume te-a ajutat sa o rezolvi?”. De ce ii vor fi de folos aceste intrebari? Pentru ca il vor determina sa-si dezvolte ceea ce se numeste gandire critica. In plus, va capata incredere in sine si independenta, dandu-i sentimentul ca detine controlul asupra lectiilor pe care le are de facut si de invatat.
Citeşte mai mult pe sfatulparintilor.ro