Cum îţi creşti şansele de angajare şi cum obţii CEL MAI BUN salariu atunci când NU ai EXPERIENŢĂ în muncă

Încă de pe băncile facultăţii, tinerii visează la jobul vieţii lor: să câştige un salariu generos, să promoveze cât mai repede în cadrul companiei, să aibă un program de muncă lejer, să aibă şefi înţelegători şi cei mai buni colegi. Odată intraţi în câmpul muncii, proaspeţii absolvenţi constată că jobul perfect este doar un miraj, iar realitatea este cu totul alta. Însă acest lucru nu trebuie să-i descurajeze, pentru că seriozitatea şi puterea de muncă îi pot ajuta să-şi atingă scopurile. 
Ileana Popescu
15 oct. 2013, 05:58
Cum îţi creşti şansele de angajare şi cum obţii CEL MAI BUN salariu atunci când NU ai EXPERIENŢĂ în muncă

Orice persoană visează ca la un moment dat în viaţă să poată avea un trai decent, fără lipsuri. Cu această dorinţă în minte, începe vânătoarea de locuri de muncă bine plătite sau a domeniilor în care pot promova rapid sau fără prea multe bătăi de cap. 

Marea problemă a proaspeţilor absolvenţi, fără experienţă în piaţa muncii, este că îşi doresc să ardă rapid câteva etape în formarea lor ca profesionişti, lucru care, de cele mai multe ori, nu este posibil. Sfatul specialiştilor în recrutare pentru tinerii începători este să înceapă cu un job potrivit pregătirii lor şi experienţei profesionale.

CITEŞTE ŞI: Schimbare pe piaţa muncii: Pe ce posturi se fac acum angajări şi ce joburi erau căutate înainte de criză

În acest moment, pe piaţa muncii din România există câteva mii de locuri de muncă pentru absolvenţii de facultate, iar în funcţie de specializări, unele salarii pot fi atrăgătoare.

Tinerii fără experienţă în câmpul muncii pot alege din peste 2.000 de locuri de muncă disponibile pe bestjobs.ro, în funcţie de domeniul în care vor să activeze. Astfel, cele mai mari şanse să se angajeze imediat le au absolvenţii din sfera IT/Telecom, în contextul în care pe BestJobs.ro 25% dintre joburile entry-level sunt destinate profesioniştilor din IT. De asemenea, 12% din oferta de entry-level se adresează celor care au studii în finanţe, în timp ce tinerii ingineri au acces la 10% din totalul joburilor„, a declarat pentru ROMÂNIATV.NET Andreea Mihăescu, PR la Best Jobs.

Cum îţi creşti şansele de angajare, atunci când nu ai deloc experienţă în muncă

Cea mai mare temere a tinerilor care abia şi-au încheiat studiile este lipsa de experienţă în muncă. Însă acest lucru nu trebuie considerat neapărat un handicap şi nu trebuie să fie o piedică în căutarea unui loc de muncă. Este foarte important pentru ei, în această etapă în care îşi caută un job, să îşi valorifice toate activităţile extra-şcolare pe care le-au făcut în timpul studiilor.  

În cazul în care tinerii nu au deloc experienţă în piaţa muncii, ei îşi pot trece în CV stagiile de voluntariat sau practică, ceea ce le conferă un real avantaj în faţa celor care nu au avut activităţi extraşcolare în timpul anilor de studiu. Orice fel de experienţă, voluntariat, practică, proiecte la care au lucrat, contează foarte mult, iar acestea pot fi trecute în CV, până când candidatul capătă o experienţă reală în domeniul în care doreşte să activeze şi pe viitor. Având în vedere că acum concurenţa este foarte mare, şi că există foarte multe specializări, angajatorii o să caute mereu CV-urile atipice, CV-urile persoanelor care au fost interesate de carieră chiar şi din anul I de studiu”, a mai precizat specialistul în recrutare.

Cum îţi negociezi cel mai bun salariu, chiar şi atunci când nu ai experienţă în muncă

Una dintre cele mai dificile etape în cadrul unui interviu de angajare este discuţia legată de salariu. Un candidat care nu s-a informat dinainte şi care se aruncă la un salariu prea mare pentru nivelul de pregătire nu va avea şanse de câştig. Andreea Mihăescu sublinează cea mai comună greşeală pe care o fac candidaţii şi cum ar trebui să se „promoveze” în faţa angajatorului.

„Atunci când se află în faţa unui candidat, angajatorul îl întreabă ce salariu îşi doreşte. Cea mai frecventă greşeală întâlnită în rândul candidaţilor este să se arunce la o sumă cu care aceştia au fost obişnuiţi, poate de societate, poate de părinţi. Cel mai bine ar fi să întrebe un cunoscut care lucrează fie la acea companie, fie la o altă companie, pe un job similar, sau care a început cu un job entry-level, ca să îşi facă o idee despre piaţa muncii. Atunci când cere un salariu, candidatul trebuie să fie ancorat în realitate şi să argumenteze de ce vrea acel salariu, să dea trei motive pentru care vrea o anumită sumă de bani. De exemplu, dacă un candidat entry-level cere 1.500 de lei, trebuie să-i spună angajatorului că merită această sumă pentru că: a terminat o facultate, a investit în pregătirea lui, a urmat stagiul de pregătire şi corespunde perfect profilului pe care angajatorul îl caută”, a mai spus specialistul.

CITEŞTE ŞI: Ministerul Educaţiei a lansat platforma care monitorizează câţi absolvenţi de facultate au job

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Leguma care îngrașă mai mult decât ciocolata. Mulți români o consumă în special în perioada postului, dar nici nu știu câte calorii are
Capital.ro
Se schimbă buletinele. UE a dat ordin, se va aplica și în România. Cu ce se înlocuiește cardul de identitate
Playtech.ro
Rețeta originală de salată de boeuf. Se pune sau nu mazăre?
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Elon Musk îl atacă pe cancelarul german: Trebuia să „demisioneze imediat” după atacul de la târgul de Crăciun. „Nebun incompetent”
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Adevărul despre banii românilor. Mesaj clar de la Banca Națională
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Blonda i-a pus pe toți pe jar și a ajuns la peste 800.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
Pensiile și salariile cresc din 2025! Parlamentul a anunțat cu ce procent vor fi majorate acestea, după ce a stabilit bugetul pentru anul viitor
Cancan.ro
BREAKING! Doliu în trupa Proconsul! A murit Vali Petricenco
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Trupa Proconsul este în doliu. A murit marele artist: Cu profundă durere, am aflat azi...
StirileBZI
Ce fructe se pun pe masa de Revelion 2024: Strugurii nu sunt de ajuns pentru a avea noroc!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
stirilekanald.ro
VIDEO Postarea șocantă a medicului psihiatru de 50 de ani care a produs măcelul de la târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania
substantial.ro
Papa Francisc condamna atacul aerian israelian în urma morții unor copii din Gaza
MediaFlux
Anunț privind PENSIILE din 2025! Cum se MAJOREAZĂ de FAPT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine erau dacii și cum marcau începutul unui nou ciclu de viață? De unde a apărut ”dacopatia” ?