Cum îți dai seama că ești însărcinată: primele simptome ale sarcinii

Primele simptome ale sarcinii pot fi subtile și ușor de confundat cu cele care apar înainte sau în timpul menstruației ori chiar cu cele ale anumitor afecțiuni. Există însă câteva semne care pot indica o posibilă sarcină, iar în continuare îți vom spune care sunt acestea!     
Filip Stan
18 oct. 2024, 09:52
Cum îți dai seama că ești însărcinată: primele simptome ale sarcinii

Simptome timpurii ale unei sarcini

Cel mai frecvent menționat semn când se vorbește despre simptomele sarcinii este întârzierea menstruației. Dacă a trecut o săptămână sau mai mult de când ar fi trebui să îți vină menstruația, este posibil să fi rămas însărcinată.

Un alt semn timpuriu de sarcină este mărirea sânilor și tensiunea mamară – modificările hormonale pot duce la o creștere ușoară în volum și sensibilitatea sânilor. Greața, cu sau fără vărsături, este un alt simptom clasic al sarcinii. Deși se vorbește adesea despre aceste „grețuri matinale”, trebuie să știi că de fapt ele pot apărea în orice moment al zilei sau al nopții. Oboseala este, de asemenea, un semn comun al sarcinii timpurii, ca și urinările frecvente, schimbările de dispoziție sau senzația de balonare.

Un alt semn comun al sarcinii este aversiunea pentru anumite alimente – ai putea observa că ai devenit mai sensibilă la anumite mirosuri sau gusturi, inclusiv la unele pe care obișnuiai să le găsești plăcute.

Ce alte simptome pot indica o sarcină incipientă?

Unul dintre primele semne ale sarcinii este spotting-ul, cunoscut și sub numele de sângerare de implantare. Acesta apare atunci când oul fertilizat se atașează de mucoasa uterină, de obicei la aproximativ 10-14 zile după concepție. Nu apare însă la toate femeile. Un alt posibil simptom al sarcinii este prezența unor crampe uterine moderate, care pot fi resimțite drept un disconfort ușor. Acestea sunt similare cu durerile menstruale și pot fi însoțite de spotting. Constipația este și ea un simptom comun în primele etape ale sarcinii, fiind pusă pe seama modificărilor hormonale ce încetinesc sistemul digestiv.

De asemenea, multe femei însărcinate observă o creștere a secrețiilor vaginale de culoare albă. Mai pot apărea și alte tipuri de secreții vaginale, inclusiv secreții maronii sau apoase. Aspectul acestor secreții este indicat să fie urmărit cu atenție, deoarece uneori pot indica o potențială problemă. De exemplu, scurgerile maronii în săptămâna 7 de sarcină nu reprezintă de obicei un motiv de îngrijorare. O scurgere maronie pe timpul sarcinii, în trimestrul II, poate fi un semn de avort spontan sau sarcină extrauterină, mai ales atunci când este însoțită de crampe abdominale și cheaguri.

Durerile de cap și de spate pot fi, de asemenea, semne timpurii ale sarcinii. Acestea pot fi cauzate de scăderea tensiunii arteriale, dilatarea vaselor de sânge și scăderea glucozei sanguine. Totuși, aceste simptome nu sunt specifice doar pentru sarcină și pot indica și alte afecțiuni sau pot fi semne ale menstruației.

Este important de menționat că fiecare femeie este unică și poate resimți diferit simptomele sarcinii timpurii.

Cum poți afla dacă ești sau nu însărcinată?

Unul dintre cele mai la îndemână și eficiente moduri de a afla dacă ai rămas sau nu însărcinată este printr-un test de sarcină. Aceste tip de teste sunt concepute pentru a măsura nivelul hormonului hCG (gonadotropina corionică umană) din urină (hCG este un hormon care este produs atunci când embrionul se atașează de pereții uterului), pot fi achiziționate din farmacii, sunt ușor de făcut și au o acuratețe de peste 99% atunci când sunt utilizate corect și la momentul potrivit.

Dacă rezultatul testului este pozitiv, este indicat să faci o programare la medicul ginecolog pentru confirmarea sarcinii și începerea monitorizării prenatale.

Fiecare sarcină este unică – nu toate femeile experimentează aceleași simptome sau cu aceeași intensitate. De asemenea, unele dintre simptomele asociate de regulă cu o sarcină pot fi cauzate și de alte afecțiuni, așa că este important să consulți un medic pentru un diagnostic corect.

Disclaimer: Acest articol are scop informativ și nu înlocuiește vizita la medic. Pentru a beneficia de un diagnostic corect și un plan de tratament adecvat, programează-te la o consultație de specialitate!

DailyBusiness
Anunț oficial! Când se va circula pe cea mai așteptată autostradă din România
Spynews
Dorian Popa are o nouă iubită! Cum arată femeia care l-a cucerit pe artist! Imagini exclusive cu cei doi, surprinse de paparazzi 
Bzi.ro
Antonia, super sexy la Bucharest Fashion Week 2024! Cum a venit iubita lui Alex Velea – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Fabrica din România care face un produs de o importanță națională. Sunt printre cele mai bune din Europa și ne salvează viețile în caz de pericol
Capital.ro
Sumele au fost virate direct în conturile românilor. Au demarat plata de miercuri, 16 octombrie
Playtech.ro
ȘOC! Mare ABSENȚĂ de la mega concertul aniversar al Andreei Bălan. A uimit pe toată lumea
DailyBusiness
Luna noiembrie aduce iarna în România! ANM anunță cum va fi vremea până pe 18 noiembrie
Adevarul
Cu cine ar vota CTP în turul doi al alegerilor prezidențiale. „Aceasta este realitatea”
wowbiz.ro
România, lovită de lapoviță și ninsoare! Meteorologii au emis un avertisment de ultimă oră
Spynews
EXCLUSIV! Primele declarații ale lui Babs, după ce Dorian Popa a fost surprins de paparazzii Spynews.ro cu noua iubită!
Spynews
Adrian Nartea și Cosmin Vîjeu, primul mesaj după ce au fost eliminați de la Asia Express. Au părăsit competiția în ediția din 16 octombrie
Evz.ro
Facturi mari la energie. Cum se face eșalonarea plăților
Ego.ro
Diana Șoșoacă, slabă, îmbrăcată elegant! Imaginile pe care le-ai ratat! FOTO
Prosport.ro
FOTO. Miliardarul de 74 de ani se iubește cu o femeie care e cu 30 de ani mai tânără
kanald.ro
Bărbatul împușcat la granița României cu Bulgaria a murit la spital. Cinci copii au rămas orfani de ambii părinți, după ce mama lor murise de leucemie
Cancan.ro
Cum voiau s-o 'mătrășească' pe Oana Zăvoranu! Discuții explozive între Furtună, Țârdea și Ionuț Călin, înregistrate de DNA, în dosarul de șantaj: ”15.000 la niște băieți, scaun cu rotile și…”
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Doliu în fotbalul românesc. Fostul președinte al celor de la Dinamo s-a stins în noaptea de joi spre vineri
StirileBZI
Acești elevi vor primi câte 600 de lei! Banii vin de la primărie
Prosport.ro
FOTO. Face bani din onlyfans după ce a dezvăluit că o colegă are relații intime cu un șef al ei
stirilekanald.ro
Copiii Marțian au fost găsiți! Cei trei au spus adevărul: Am fost la...
substantial.ro
Eduard Novak critică premierea unui contabil cu 160.000 de euro, mai mult decât campionii olimpici
MediaFlux
Doliu pentru Mircea Lucescu! Tragedie la DINAMO și RAPID
Shtiu.ro
Ce țări au același imn? O melodie este împărțită de 3 state!
Puterea.ro
Xiaomi a lansat un ceas inteligent pentru adulți: poate măsura tensiunea arterială