Carnea de pui este preferata românilor, însă medicii nutriționiști îi avertizează pe aceștia să fie atenți atunci când o achiziționează, dar mai ales să verificie prospețimea.
În emisiunea Rachel Ray Show, din SUS, sunt prezentate câteva trucuri simple în acest sens. Tot ce trebuie să faceți este să apăsați ușor, cu un deget, carnea din caserolă. Dacă aceasta este proaspătă, trebuie să revină la forma inițială. Dacă nu se întâmplă acest lucru, îmseamnă că produsul este de ceva timp în supermarket.
Citește și: Carnea „crescută” în laborator este la un pas să devină realitate. Când va ajunge pe mesele oamenilor
Și culoarea pe care o are carnea de pui este foarte importantă. Aceasta trebuie să fie rozalie, iar dacă are dungi de grăsime, trebuie să fie cât mai deschise la culoare.
Pieptul de pui care este decolorat, cu porțiuni de culoare alb-gri, arată că produsul poate fi destul de vechi.
Pulpele și aripile învelite în piele ar trebui să fie mai deschise la culoare. Urmele de culoare galbenă reprezintă grăsimea și este foarte bine dacă are această culoare.
Citește și: Cum dezgheţi carnea în câteva minute. Trucuri fabuloase pe care orice gospodină ar trebui să le cunoască
Carnea de pui care are hormoni de creștere poate fi recunoscută, spun specialiștii, chiar dacă aceasta nu are textura diferită de carnea unui pui crescut cu cereale.
În cazul celor care consumă carne cu hormoni, există riscul de a diverse afecțiuni, unele chiar grave, printre care cancer, boli ale tiroidei, fibrom uterin, infertilitate, astm, alergii, diabet și obezitate.
Pe de alta partă, antibioticele prezente în carnea de pui pot da peste cap flora intestinală și pot dezvolta o rezistență a organismului la anumite tipuri de antibiotice.
În cazul în care ai de preparat carne de pui despre care știi sau bănuiești că are hormoni de creștere ori alte toxine, ai câteva trucuri la îndemână pentru a le îndepărta sau măcar de a limita acțiunea lor la nivelul organismului.
Primul truc, în rândul gospodinelor, este să nu folosești bulion când fierbi carnea, pentru că nu vei mai putea îndepărta toxinele care se acumulează la suprafața apei de fierbere. Faptul că toxinele se ridică la suprafață și pot fi eliminate cu o spumieră este motivul pe care se recomandă ca întotdeauna să fierbi carnea separat de alte ingrediente.
O altă soluție recomandată este să ții puiul într-o marinadă specială. Ai nevoie de un litru de apă, câteva linguri de sare și zeama de la o jumătate de lămâie. Puiul se ține în acest amestec pentru două ore, apoi mai prepari o marinadă la fel și ții puiul încă o oră și jumătate.