Atunci când copilul tău se scarpină adesea pe cap și știi că nu are pielea uscată (mătreață) sau alte probleme deramtologice, atunci s-ar putea să fie vorba de păduchi. De cele mai multe ori, mâncărimile sunt mai intense aproape de ceafă și în spatele urechilor, iar dacă cel mic se scarpină mult s-ar putea să-și facă și leziuni.
Cum inspectezi capul copilului tău
Împarte-i părul în diferite locuri, nu așa cum își ține cărarea în mod obișnuit și uită-te cu atenție dacă există urme de ciupituri, mici răni cauzate de scărpinat. Nu uita să verifici și zonele cu păr de deasupra cefei și după urechi.
Este greu să vezi păduchii direct, pentru că aceștia se mișcă foarte repede și se ascund de lumină, însă trebuie să fii atentă la orice urmă de mișcare pe capul copilului tău.
Ouăle de păduchi sunt cel mai ușor de văzut pentru că sunt albe sau gălbui, în formă de picături. Dacă nu reușești să le vezi, este destul de simplu să le simți – se simt ca și cum copilul ar avea nisip în păr. Ca să nu le confunzi cu mătreața, uită-te cât de ușor de desprind de păr – ouăle păduchilor nu se desprind atât de ușor precum mătreața.
În general, ouăle se află la maximum 3-4 milimetri de scalp, pentru că au nevoie de căldură. Dacă le găsești mai jos pe fire, s-ar putea să fie ouă goale, iar păduchii deja să fi eclozat. Există posibilitatea ca părul copilului tău să nu mai fie infestat de păduchi.
Ce faci dacă are păduchi
Dacă ai descoperit că are păduchi, atunci întreaga familie ar trebui să treacă printr-un astfel de tratament, ca să știți sigur dacă păduchii au ajuns și la alți membri sau nu.
Vezi cum scapi de păduchi pe unica.ro