Fobia reprezintă frica de un obiect sau o situație care, pentru marea majoritate a oamenilor, nu reprezintă nimic altceva decât un obiect sau o situație. Unele fobii sunt ușoare și nu afectează foarte mult viața cotidiană, altele însă sunt atât de severe încât cei afectați rămân închiși în casă, nu-și pot păstra un serviciu sau nu ajung să nu mai aibă niciun fel de contacte sociale. În lumea contemporană, fobiile sunt frecvente.
Cauzele fobiilor sunt variate. Ele pot fi legate de evenimente traumatice din copilărie sau adolescență sau de situații în care spaima a fost extrem de intensă și nu a putut fi depășită. Fobiile sociale, de exemplu, pot fi legate de situații din trecut, cum ar fi o serbare școlară sau un eveniment în familie, în care copilul a fost pus într-o situație jenantă.
Simple spaime iraționale
Oamenii pot prezenta fobii față de aproape orice obiect sau situație. Unii se pot teme să iasă în afara casei (agorafobie) sau să intre în spații închise, cum sunt liftul, metroul sau pivnițele (claustrofobie). Ații se pot teme de boală, de anumite situații sociale sau pot prezenta o fobie specifică față de animale, insecte sau păsări. Fobiile sunt spaime iraționale.
Citeşte şi Cele mai mari fobii ale zodiilor: De ce se tem cel mai tare
Și cei care le au le percep ca atare; mai mult, sunt, în general conștienți că fricile lor sunt exagerate, dar fiind iraționale, nu le pot controla. „Din perspectivă psihodinamică, mecanismul declanșării simptomului fobic poate fi înțeles ca o soluție sau o alegere de compromis, în vederea menținerii unui echilibru psiho-afectiv. Ceea ce odată, în istoria personală, a fost trăit ca înfricoșător sau amenințător va tinde, în anumite contexte situaționale asemănătoare la nivelul simbolizării, să revină în conștient și să readucă acea încărcătură afectivă dezagreabilă. Acest fapt va activa mecanismele psihice de apărare, prin declanșarea unor conduite evitante și, în mod specific, prin fobii”, explică psihologul Andrei Pișcu.
Se manifestă prin panică și bătăi neregulate
Există fobii simple sau specifice, în funcție de obiectul care declanșează frica. De multe ori, ele nu sunt grave, deoarece persoanele care suferă reușesc să le controleze. Cei cu fobii prezintă simptome supărătoare de anxietate și panică atunci când sunt confruntați cu obiectul sau situația care le declanșează. Mai pot apărea: bătăi accelerate ale inimii, transpirație abundentă, greață și dureri de stomac, amețeală, gândire greoaie, gură uscată, respirație dificilă, tremurături și senzația de nesiguranță pe picioare.
Cum putem depăși frica
Nu există un tratament singular pentru fobii – diferite tratamente sunt eficiente la diverse persoane. Dacă o fobie îți afectează libertatea de mișcare, medicul de famile te trimite, de obicei, la un psiholog, pentru terapie comportamentală sau cognitivă. Și anumite medicamente, cum sunt tranchilizantele sau antidepresivele, pot fi utile pe termen scurt pentru ameliorarea anxietății sau depresiei. Însă acestea pot avea consecințe negative pe termen lung și nici nu rezolvă problema. Oricum ar fi, nu trebuie luate fără recomandarea unui medic.
Unii oameni dezvoltă singuri strategii care îi ajută să facă față situațiilor neplăcute. Pentru cei care nu reușesc asta, există programe care oferă o abordare structurată pentru a învinge o fobie, prin expunerea treptată la stimulul anxiogen – ceea ce duce la desensibilizare – sau prin identificarea cauzei declanșatoare inconștiente. Acestea depind de vechimea și de severitatea patologiei.
În general, psihoterapeutul încearcă, într-o primă fază, să determine cauzele care au determinat fobia respectivă. Apoi, treptat, îl ajută pe cel afectat prin terapie comportamentală să facă față situațiilor care i-au provocat tulburările.
Știați că…
…potrivit unor statistici, 11% dintre oameni sunt diagnosticați cu fobii, dar se estimează că aproximativ 50% dintre noi avem cel puțin o fobie?