Cum îți poți da seama dacă a fost dat înapoi kilometrajul unei mașini. Care sunt mașinile la care se umblă cel mai des

Fiecare a treia mașină second-hand este vândută cu kilometrajul dat înapoi, prejudiciul fiind în medie 3.000 de euro, potrivit unei publicații românești din Germania. Doar că modificarea kilometrajului, pe lângă faptul că este o infracțiune, poate avea consecințe grave pentru cumpărătorii unei mașini second-hand.
Filip Stan
14 aug. 2023, 11:11
Cum îți poți da seama dacă a fost dat înapoi kilometrajul unei mașini. Care sunt mașinile la care se umblă cel mai des

De zeci de ani, samsarii de mașini au folosit metoda prin care dadeau kilometrajul înapoi, pentru a obține sume frumoase de la români în urma vânzării unor mașini uzate. De anul acesta, această faptă este interzisă și pedepsită de lege.

“Inducerea în eroare a unei persoane prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în scopul de a obține pentru sine sau pentru altul un folos patrimonial injust și dacă s-a pricinuit o pagubă, se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani”, se arată în textul legii.

Modificarea kilometrajului, pe lângă faptul că este o infracțiune, poate avea consecințe grave pentru cumpărătorii unei mașini second-hand.

Citește și: S-a terminat șmecheria! Samsarii de mașini riscă ani buni de închisoare, dacă vor umbla la kilometrajul mașinilor

De cele mai multe ori samsarii de mașini dat înapoi kilometrajul mașinilor pe care le scot la vânzare pentru a obține un preț mai bun. Nu iau în calcul cât de periculos poate fi acest obicei pentru cei care cumpără acea mașină.

Există, totuși, câteva indicii care pot scoate la iveală modificarea odometrului. Un kilometraj redus și un preț relativ mic pot fi primele semne negative. Mai mult, dacă interioarele par uzate, în ciuda pretențiilor de kilometraj redus, atunci ar trebui să îți pui semne de întrebare, scrie ziarulromanesc.de.

Citește și: Maşinile second-hand aduse din străinătate, mult mai uşor de verificat. Cum poţi acum să vezi kilometrajul real al autoturismului!

 

Mașinile germane sunt cele la care se umblă cel mai des la kilometraj

Un studiu efectual de carVertical, a dezvăluit că mașina care are kilometrajul cel mai des dat înapoi este sedanul Audi A8. Dintre toate A8-urile verificate pe platformă, 30,6% au avut un kilometraj falsificat, ceea ce înseamnă că aproape unul din trei Audi A8 second hand poate veni la pachet cu kilometrajul dat înapoi.

De fapt, 6 din top 10 mașini care au cel mai des kilometrajul falsificat sunt vehicule germane scumpe, cum ar fi Audi A7, BMW X5, BMW seria 7 și Volkswagen Touareg. Prețul lor ridicat face din aceste vehicule o țintă perfectă pentru escrocheriile de pe piața mașinilor second-hand.

Printre modelele de pe aceeași listă dar care provin de la alți producători vedem mașini precum Ford Mustang (locul 2 cu 25,7% din cazuri), Ford Fusion (locul 10 cu 22% kilometraje date înapoi), Volvo XC70 (locul 14 cu 21,1%) și Opel Insignia (locul 19 cu 19,5%).

Mai nou, și kilometrajul mașinilor electrice sau hibrid a început să fie modificat. Specialiștii atrag atenția că mașinile electrice care au kilometrajul dat înapoi prezintă cel mai mare risc, deoarece bateriile degradate în urma rulajului înseamnă reparații costisitoare. Ca atare, determinarea kilometrajului real joacă un rol critic atunci când căutați să cumpărați o mașină electrică sau hibridă la mâna a doua.

 

DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ce a putut să găsească o fetiță de 3 ani în pietriș. Părinții au rămas muți de uimire când au văzut comoara descoperită
Capital.ro
Dispare numerarul în România? Ce se întâmplă cu banii cash în 5 ani. Ordin în Europa
Playtech.ro
Suma pe care o primesc pensionarii după mica recalculare! Banii vin din luna mai
DailyBusiness
Busu, la un pas de moarte. Cine l-a salvat pe prezentatorul de la Pro TV: „Mi-a rupt cinci coaste și îi mulțumesc”
Adevarul
Ce se ascunde în spatele propunerii lui Nicușor Dan de a negocia cu Antonescu și Lasconi o ieșire din cursa pentru Cotroceni
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Succes financiar în aprilie pentru trei zodii. Vor scăpa de grija banilor
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
kanald.ro
La ce sumă a ajuns pensia minimă în aprilie 2025, după indexarea de 10%
Cancan.ro
Usher, vrăjit de o româncă! Cine e Roberta Maria, bomba sexy care a petrecut pe Arena O2, din Londra, cu artistul internațional
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Regulă nouă la bloc 2025. Interzis pentru românii care stau la bloc. Amendă de 6.000 de lei pentru vecini
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Anunț pentru toți românii care plătesc facturi la curent prin PPC (fostă Enel) sau Hidroelectrica. Cât va costa energia electrică de la 1 iulie
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Scenarii alternative pentru România după alegerile prezidențiale din 2025 (partea I)