De zeci de ani, samsarii de mașini au folosit metoda prin care dadeau kilometrajul înapoi, pentru a obține sume frumoase de la români în urma vânzării unor mașini uzate. De anul acesta, această faptă este interzisă și pedepsită de lege.
“Inducerea în eroare a unei persoane prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în scopul de a obține pentru sine sau pentru altul un folos patrimonial injust și dacă s-a pricinuit o pagubă, se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani”, se arată în textul legii.
Modificarea kilometrajului, pe lângă faptul că este o infracțiune, poate avea consecințe grave pentru cumpărătorii unei mașini second-hand.
De cele mai multe ori samsarii de mașini dat înapoi kilometrajul mașinilor pe care le scot la vânzare pentru a obține un preț mai bun. Nu iau în calcul cât de periculos poate fi acest obicei pentru cei care cumpără acea mașină.
Există, totuși, câteva indicii care pot scoate la iveală modificarea odometrului. Un kilometraj redus și un preț relativ mic pot fi primele semne negative. Mai mult, dacă interioarele par uzate, în ciuda pretențiilor de kilometraj redus, atunci ar trebui să îți pui semne de întrebare, scrie ziarulromanesc.de.
Un studiu efectual de carVertical, a dezvăluit că mașina care are kilometrajul cel mai des dat înapoi este sedanul Audi A8. Dintre toate A8-urile verificate pe platformă, 30,6% au avut un kilometraj falsificat, ceea ce înseamnă că aproape unul din trei Audi A8 second hand poate veni la pachet cu kilometrajul dat înapoi.
De fapt, 6 din top 10 mașini care au cel mai des kilometrajul falsificat sunt vehicule germane scumpe, cum ar fi Audi A7, BMW X5, BMW seria 7 și Volkswagen Touareg. Prețul lor ridicat face din aceste vehicule o țintă perfectă pentru escrocheriile de pe piața mașinilor second-hand.
Printre modelele de pe aceeași listă dar care provin de la alți producători vedem mașini precum Ford Mustang (locul 2 cu 25,7% din cazuri), Ford Fusion (locul 10 cu 22% kilometraje date înapoi), Volvo XC70 (locul 14 cu 21,1%) și Opel Insignia (locul 19 cu 19,5%).
Mai nou, și kilometrajul mașinilor electrice sau hibrid a început să fie modificat. Specialiștii atrag atenția că mașinile electrice care au kilometrajul dat înapoi prezintă cel mai mare risc, deoarece bateriile degradate în urma rulajului înseamnă reparații costisitoare. Ca atare, determinarea kilometrajului real joacă un rol critic atunci când căutați să cumpărați o mașină electrică sau hibridă la mâna a doua.