Cum îți poți pierde locuința cumpărată prin credit Noua Casă. Care sunt pașii și cum poți evita acest lucru

Mulți români și-au cumpărat în ultimii ani locuințe prin programele Prima Casă sau Noua Casă, cu garanție de la stat. Au luat credite pe 10, 20 de ani, dar cele mai multe pe 30 de ani, asumându-și anumite riscuri.
Alina Costache
27 feb. 2024, 12:00
Cum îți poți pierde locuința cumpărată prin credit Noua Casă. Care sunt pașii și cum poți evita acest lucru

Programul „Noua Casă” continuă în anul 2024 cu un plafon de garanții în valoare de 1 miliard de lei. Din momentul lansării Programului Prima Casă, în anul 2009, până la finele lunii decembrie 2023, au fost acordate 333.219 garanţii ( credite acordate) și promisiuni de garantare în valoare totală de 31,57 miliarde lei, ce au susținut credite în valoare de 63,8 miliarde lei.

Programul „Noua Casă” a fost aprobat în anul 2020 sub o formă îmbunătățită pentru a permite achiziționarea unor locuințe mai spațioase, respectiv mai scumpe, dar a păstrat spiritul programului de succes „Prima Casă”, fiind în continuare cel mai accesat produs în domeniul imobiliar.

În anul 2023, au fost acordate în total 1.940 garanţii în valoare totală de 245.743.854 lei, cu o valoare a creditelor de aproximativ 485.518.906 lei.

Programul „Noua Casă” a fost accesat în principal de tineri cu vârsta cuprinsă între 26 și 35 ani, majoritatea finanțărilor fiind solicitate pentru achiziționarea unui apartament, cu suprafața cuprinsă între 50-100 m2, cu preț între 50.000 – 100.000 euro.

Noua Casă 2024 se acordă în lei, pentru achiziția unei singure locuințe, iar valoarea maximă a creditului pe care îl poți accesa este de:

  • 66.500 euro – pentru locuințe al căror preț este de maxim 70.000 euro, avansul solicitat fiind de 5%;
  • 119.000 euro – pentru locuințe al căror preț este de maxim 140.000 euro, în acest caz avansul solicitat este de 15%.

Dobânda este variabilă, calculată în funcție de Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), la care se adaugă o marjă fixă de cca 2%.

Citește și: De ce părinții nu ar trebui să lase nimic copiilor în testament. Un avocat a dezvăluit motivele

 

Cum poți pierde locuința cumpărată prin credit Noua Casă

Mulți români și-au cumpărat în ultimii ani locuințe prin programele Prima Casă sau Noua Casă, cu garanție de la stat, fără să se gândească prea mult că în 10, 20 sau 30 de ani s-ar putea întâmpla multe lucruri negative. Au preferat să plătească rate la bancă decât chirii la proprietari.

Dar numai in ultimii doi ani românii au simțit pe pielea lor cât de riscant este sa ai credite în derulare cu dobanda variabilă. Ratele celor care au luat credite impotecare cu ROBOR au explodat în doar câteva luni și încă sunt la un nivel mult mai ridicat decât atunci când au luat credite. Nici cei cu credite mai recente, a căror dobândă se calculează în funcție de IRCC, nu au fost feriți. Și pentru ei dobânda, respectiv rata a crescut colosal.

Și pe lângă toate aceste fluctuații financiare, mulți români și-au asumat și riscul că poate peste câțiva ani nu-și vor mai putea permite să plătească fie pentru că rămân fără loc de muncă, fie se îmbolnăvesc sau au un accident și nu mai pot munci.

 

Cum îți poți pierde locuința cumpărată prin credit Noua Casă

Așa cum era de așteptat, poți ajunge sa-ti pierzi locuinta, daca nu achiti ratele catre banca. În momentul in care incepi sa nu mai achiti ratele unui credit ipotecar, reprezentații băncii vor trimite notificari si avertismente pentru a-ti reaminti cât ai de achitat și te îndeamnă sa platesti ratele restante. De asemenea, vor apărea dobanzi si penalitati pentru fiecare rata intarziata.

Dacă nu plătești, banca te poate chema la o discutie pentru a ajunge la o solutie cu tine, astfel incat sa-ti poti achita ratele. În cazul în care nu ajungeți la o înțelegere, banca poate incepe procedurile de executare silita. Acest lucru poate include vanzarea proprietatii ipotecate pentru a recupera datoria.

Și dacă valoarea locuinței pe care o pierzi este mai mică decât suma pe care banca o are de recuperat de la tine, poti sa fii nevoit sa platesti si pentru diferenta. Prin urmare, orice alt bun pe care il vei avea pe numele tau risca sa fie si el executat silit. Te poti astepta si la o poprire pe salariu, de asemenea, pana la acoperirea sumei respective.

Spynews
Care sunt cerințele lui Maluma pentru a cânta la Neversea. Artistul a venit însoțit de 40 de persoane
Bzi.ro
Brigitte și Florin Pastramă, condamnați penal! Ce au decis judecătorii în dosarul măștilor
Fanatik.ro
Singurele 4 zodii care vor avea noroc în dragoste până la final de iulie 2024. Cupidon e de partea lor
Capital.ro
NU MAI POȚI avea permis dacă nu treci testul. Anunț de la Guvern astăzi, 6 IULIE: Se face ca în toată lumea
Playtech.ro
ȘOC! Lidia Buble, cea mai FIERBINTE apariție pe plajă. A lăsat TOT la vedere, a încins atmosfera
DailyBusiness
Marcel Ciolacu, promisiune pentru 1,1 milioane de români! Se va întâmpla până la final de 2024!
Adevarul
Ce părere aveau Hitler și comandanții germani despre români: „Cu românii nu se poate face nimic“
Spynews
CFR Călători, vești bune pentru români! S-au anunțat reduceri de 20%
Spynews
Star Matinal. Joaquin Bonilla, decizia care i-a schimbat viața. A lăsat Mexiul pentru a se muta în România: „Am primit un mail” / VIDEO
Evz.ro
Cu ce se ocupă Adriana Muraru, fosta „rivală” a Andreei Esca. Jurnalista s-a reprofilat după plecarea de la PRO
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
wowbiz.ro
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?
Cancan.ro
Rezultate BAC 2024. 8.000 de elevi au picat examenul. Anunţ oficial de la minister
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
O femeie s-a aruncat cu propriul copil de pe acoperișul unui bloc! Mama și-a explicat gestul extrem într-un bilet de adio
Capital.ro
Decizie pentru TOATE FEMEILE din România. Anunț venit chiar astăzi, 6 IULIE: Semnez şi promovez
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
stirilekanald.ro
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Avioane F-16 ridicate de la Baza Borcea după atacuri cu drone rusești la granița cu România
MediaFlux
CONTROALE MAJORE în TRAFIC! E PRĂPĂD
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!