Cum îți poți pierde locuința cumpărată prin credit Noua Casă. Care sunt pașii și cum poți evita acest lucru

Mulți români și-au cumpărat în ultimii ani locuințe prin programele Prima Casă sau Noua Casă, cu garanție de la stat. Au luat credite pe 10, 20 de ani, dar cele mai multe pe 30 de ani, asumându-și anumite riscuri.
Alina Costache
27 feb. 2024, 12:00
Cum îți poți pierde locuința cumpărată prin credit Noua Casă. Care sunt pașii și cum poți evita acest lucru

Programul „Noua Casă” continuă în anul 2024 cu un plafon de garanții în valoare de 1 miliard de lei. Din momentul lansării Programului Prima Casă, în anul 2009, până la finele lunii decembrie 2023, au fost acordate 333.219 garanţii ( credite acordate) și promisiuni de garantare în valoare totală de 31,57 miliarde lei, ce au susținut credite în valoare de 63,8 miliarde lei.

Programul „Noua Casă” a fost aprobat în anul 2020 sub o formă îmbunătățită pentru a permite achiziționarea unor locuințe mai spațioase, respectiv mai scumpe, dar a păstrat spiritul programului de succes „Prima Casă”, fiind în continuare cel mai accesat produs în domeniul imobiliar.

În anul 2023, au fost acordate în total 1.940 garanţii în valoare totală de 245.743.854 lei, cu o valoare a creditelor de aproximativ 485.518.906 lei.

Programul „Noua Casă” a fost accesat în principal de tineri cu vârsta cuprinsă între 26 și 35 ani, majoritatea finanțărilor fiind solicitate pentru achiziționarea unui apartament, cu suprafața cuprinsă între 50-100 m2, cu preț între 50.000 – 100.000 euro.

Noua Casă 2024 se acordă în lei, pentru achiziția unei singure locuințe, iar valoarea maximă a creditului pe care îl poți accesa este de:

  • 66.500 euro – pentru locuințe al căror preț este de maxim 70.000 euro, avansul solicitat fiind de 5%;
  • 119.000 euro – pentru locuințe al căror preț este de maxim 140.000 euro, în acest caz avansul solicitat este de 15%.

Dobânda este variabilă, calculată în funcție de Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), la care se adaugă o marjă fixă de cca 2%.

Citește și: De ce părinții nu ar trebui să lase nimic copiilor în testament. Un avocat a dezvăluit motivele

 

Cum poți pierde locuința cumpărată prin credit Noua Casă

Mulți români și-au cumpărat în ultimii ani locuințe prin programele Prima Casă sau Noua Casă, cu garanție de la stat, fără să se gândească prea mult că în 10, 20 sau 30 de ani s-ar putea întâmpla multe lucruri negative. Au preferat să plătească rate la bancă decât chirii la proprietari.

Dar numai in ultimii doi ani românii au simțit pe pielea lor cât de riscant este sa ai credite în derulare cu dobanda variabilă. Ratele celor care au luat credite impotecare cu ROBOR au explodat în doar câteva luni și încă sunt la un nivel mult mai ridicat decât atunci când au luat credite. Nici cei cu credite mai recente, a căror dobândă se calculează în funcție de IRCC, nu au fost feriți. Și pentru ei dobânda, respectiv rata a crescut colosal.

Și pe lângă toate aceste fluctuații financiare, mulți români și-au asumat și riscul că poate peste câțiva ani nu-și vor mai putea permite să plătească fie pentru că rămân fără loc de muncă, fie se îmbolnăvesc sau au un accident și nu mai pot munci.

 

Cum îți poți pierde locuința cumpărată prin credit Noua Casă

Așa cum era de așteptat, poți ajunge sa-ti pierzi locuinta, daca nu achiti ratele catre banca. În momentul in care incepi sa nu mai achiti ratele unui credit ipotecar, reprezentații băncii vor trimite notificari si avertismente pentru a-ti reaminti cât ai de achitat și te îndeamnă sa platesti ratele restante. De asemenea, vor apărea dobanzi si penalitati pentru fiecare rata intarziata.

Dacă nu plătești, banca te poate chema la o discutie pentru a ajunge la o solutie cu tine, astfel incat sa-ti poti achita ratele. În cazul în care nu ajungeți la o înțelegere, banca poate incepe procedurile de executare silita. Acest lucru poate include vanzarea proprietatii ipotecate pentru a recupera datoria.

Și dacă valoarea locuinței pe care o pierzi este mai mică decât suma pe care banca o are de recuperat de la tine, poti sa fii nevoit sa platesti si pentru diferenta. Prin urmare, orice alt bun pe care il vei avea pe numele tau risca sa fie si el executat silit. Te poti astepta si la o poprire pe salariu, de asemenea, pana la acoperirea sumei respective.

DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Spynews
Mutare neașteptată în scandalul dintre urmăritul internațional Horațiu Potra și fosta soție / Miza: averea de milioane!
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Autostrada din România așteptată de milioane de români. Este cea mai scumpă construită în țara noastră
Capital.ro
Verdict clar pentru George Simion. Decizia luată de judecători
Playtech.ro
Victor Ponta sfidează din nou! Ce a făcut pentru sârbi pentru cetăţenie? A pus România pe locul 2
DailyBusiness
Ce pensie vei avea după 40 de ani de muncă? Cum se calculează și ce influențează suma finală
Adevarul
Tarifele impuse de Trump declanșează o vânzare masivă a obligațiunilor americane. China vinde datoria SUA? Panica se extinde pe piețe
wowbiz.ro
Pericol la Cernobîl: România, în zona de risc?! Sarcofagul care izolează materialul radioactiv, grav avariat în urma unui atac cu dronă
Spynews
Documente-bombă! Cum a încercat Honorius Prigoană să-și execute tatăl mort! Un singur detaliu i-a scăpat
Spynews
Când urmează să nască soția lui Adrian Velea. Prezentatorul de la Acces Direct și partenera lui vor deveni părinți de băiețel
Evz.ro
Cum se face corect plinul de combustibil. Cei mai mulți șoferi greșesc
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
kanald.ro
Pensionarii primesc pensiile restante în aprilie. Casa de Pensii a anunțat județul în care seniorii primesc bani în plus
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a primit ieri vestea tristă. Nu se mai poate face nimic. E definitiv
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă din lume, care a făcut o avere impresionantă, a luat decizia să se retragă. Cum va arăta viața ei
stirilekanald.ro
Detalii terifiante din vila în care românca Andreea Mottram a fost ucisă de fiica adoptată. Ce a găsit soțul româncei: În jurnal scria negru pe alb cât își detesta mama
Ungaria și Serbia, alianța militară care pune pe jar Balcanii. Albania s-a aliat cu Kosovo și Croația
MediaFlux
David Popovici bate record după record. A câștigat titlul în proba de 50 de metri liber
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Victor Ponta și „Sistemul”: când Lupul strigă „Lupul!”