Banii sunt foarte importanți în viața oricărui om, iar dacă nu vrem să ne aducă probleme, este bine să urmăm câteva sfaturi date de specialiști. Adrian Asoltanie a dezvăluit că, în primul rând, ar trebui să ne stabilim un obiectiv financiar și nu doar pe o lună, ci pe întregul an.
„Primul pas este să ne stabilim un obiectiv financiar. Adică să punem pe o bucată de hârtie şi legat de firma pentru cei care sunteți antreprenori, şi legat de casă, dacă sunteți cu copiii şi şotia, în care punem cea am vrea noi să se întâmple financiar anul acesta.
Dacă avem copii de peste 10-12 ani este bine să-i implicaţi şi pe ei pentru că poftele lor pot să deraieze destul de uşor bugetul unei familii ulterior.
Plus că şi ei învață că este important să stabilești o direcție în care mergi financiar, fie că e vorba de o mașina, de o vacanță, sau de o investiție pe bursă sau imobiliară, discuția despre un obiectiv financiar este foarte important.
Al doilea pas este bugetul şi cheltuielile familiei pe care le trecem estimativ şi vom avea o imagine clară asupra banilor, mai ales a celor care intră.
Ne uităm la picioarele financiare, adică sursele de venit pe care le avem şi cum s-ar simţi ele în 2025, pentru că există un risc de creştere a șomajului pe anumite industrii care vor intra colaps sub presiunea taxelor, impozitelor, dobânzilor şi a scăderii consumului.
O prioritate anul acesta ar fi adăugarea de picioare financiare noi, adică să mai găsim şi alte surse de venit care să vină să compenseze situaţia. La partea de cheltuieli, evident, că ar trebui mai multă atenție, mai multă curățenie„, a spus Adrian Asoltanie, la Antena 3 CNN.
Încă din luna ianuarie, fiecare persoană ar trebui să își facă bugetul financiar, pentru a vedea care sunt categoriile de cheltuieli, penbtru că s-ar putea să mai căutăm o sursă de venit, dacă este nevoie.
„Bugetul financiar nu se face doar pe o lună, ci pe un an de zile, iar cel mai bun moment este la început de ianuarie. Se va vedea cât se adună pe niște categorii de cheltuieli pe care noi de obicei nu le luăm în calcul că zicem că nu este mare lucru 10-15 lei, dar se adună într-un an zile.
E un tabel care nu doar că îţi arată cât se duce pe o lună de zile, dar pe un an de zile şi îţi mai arată şi câte zile vei munci anul acesta pentru fiecare categorie în parte.
Sunt categorii pentru care muncești săptămâni sau luni de zile şi trebuie optimizate aceste cheltuieli pentru că va fi un an cu mari provocări.
Anul ăsta nu ar trebui să fie: cât ai, atât cheltui. Ar trebui să fie anul când în ziua de salariu întâi punem deoparte 10-15%, apoi după aceea ne ocupăm de restul cheltuielilor„, a mai spus specialistul.