Moșteanu a explicat că, din punct de vedere legal și statutar, formațiunea este „acoperită” pentru a susține un candidat independent, ca parte a unei strategii politice mai largi.
„Faptul că fuge de votul colegilor și de dialogul cu colegii este o realitate. Colegii au decis astăzi, din nou, ca și colegii din BN, colegii din Comitetul Politic, au decis că asta este calea corectă de urmat”, a spus Moșteanu, cu referire la reacția Elenei Lasconi, care a contestat decizia partidului și a amenințat cu acțiuni în instanță.
În ceea ce privește cadrul statutar al acestei decizii, Moșteanu a declarat că decizia înlăturării Elenei Lasconi a fost luată în Comitetul Politic pentru că este mai rapid decât convocarea unui Congres Naţional.
„În statutul USR scrie două lucruri. De exemplu, spune că în congres se alege candidatul partidului la alegeri. Comitetul Politic, pe de altă parte, are atribuția de a stabili strategia politică și alianțele. Dacă, cum a zis Elena, și apropo, și că l-am susținut pe Nicușor la un moment dat la primărie, cred că prima dată tot în Comitet Politic am decis, dacă ar fi trebuit să-l susținem pe Ilie Bolojan la președinție, așa cum știți că și Elena Lasconi a propus, tot în Comitet Politic s-ar fi făcut, nu în congres. Pentru că nu este candidatul partidului, era un candidat al unei alianțe. Așa și așa, cum este un independent susținut de alte partide și ne alăturăm acestora pentru a-l susține pe acest independent Nicușor Dan. Este parte din strategia politică luând act și văzând ce se întâmplă în societate și care este potențialul rezultat al acestor alegeri. Comitetul Politic este mai mic, se poate mișca mai repede. Pentru congres trebuie două, trei, patru săptămâni pentru a fi convocat cu multe sute de oameni, cu multe rânduri de alegeri.”, a mai spus acesta, potrivit Mediafax.
În contextul amenințărilor lansate de Lasconi privind posibile demersuri legale, Moșteanu a subliniat din nou faptul că aceasta a fost desemnată oficial candidată printr-o decizie a Congresului, dar nu a încercat să-și revalideze susținerea internă atunci când ar fi avut ocazia.
„Scrie negru pe alb în decizia congresului de la finalului iunie 2024. Și cumva – tacit – și fiindu-i frică să convoace un alt congres în februarie, în martie, când deja mulți dintre colegi erau de partea lui Nicușor și spuneau asta mai pe la colțuri, mai public, n-a convocat un congres, când ar fi putut să își reconfirme candidatura. Au fost discuții, a preferat să nu o facă, n-au fost discuții foarte aprinse pe treaba asta, dar asta este realitatea în momentul ăsta”, a adăugat liderul USR-ist.
Totodată, Moșteanu a transmis că partidul este pregătit din punct de vedere juridic, având experiență cu astfel de contestații și conflicte interne.
„Și în momentul ăsta suntem acoperiți de statut 100%. Eu sunt de aproape 8 ani în birourile naționale și am avut diverse situații cu care ne-am confruntat în toate alegerile în care a fost acest partid și în toate deciziile pe care le-a luat acest partid. Și vreau să spun că ne-au mai dat unii alții în judecată. Am câștigat toate procesele.”, a spus Moşteanu.
USR urmează să organizeze un nou Comitet Politic pe 24 aprilie, unde votul privind susținerea candidaturii lui Nicușor Dan va fi reluat în mod formal, pentru a consolida legitimitatea deciziei.