Câinele Bata a avut un rol decisiv în prinderea criminalului de la Bran. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov au făcut, marţi dimineaţă, clarificări, cu privire la bărbatul suspect în cazul dublei crime din satul Şimon.
Bata a fost cea care s-a oprit în dreptul gardului locuinței criminalului și nu s-a mai mișcat din loc. A fost un indiciu suficient de puternic pentru ca polițiștii să nu mai bâjbâie și să se oprească în dreptul curții indicate de Bata drept zonă de interes pentru cauză.
Odată ce dubla crimă a fost descoperită luni dimineață, la Bran a fost o adevărată desfășurare de forțe a poliției. Pe lângă criminaliști din Brașov și București, sprijiniți de polițiștii de la operațiuni speciale, în anchetă a fost implicată și Bata, unul dintre câinii antrenați în cadrul Serviciului Criminalistic al IPJ Brașov pentru depistare de urmă și miros.
Echipele de polițiști erau pregătite pentru căutări ample prin pădurile din zonă. Într-o primă fază a anchetei s-a crezut că suspectul dublei crime a fugit după ce i-a ucis pe Nicu și Alexandra Pepene. Satul Șimon din comuna Bran oferă ascunzători generoase pentru oricine cunoaște zona, iar despre criminal s-a presupus de la bun început că este un om al locului. Căutările terestre începuseră, dar în paralel a fost adusă și Bata în curtea victimelor pentru a adulmeca urmele.
Cățelușa nu s-a depărtat prea mult de casa soților omorâți, ba din contră, s-a oprit exact în dreptul unui gard improvizat care despărțea proprietatea victimelor de cea a unei rude despre care vecinii anunțaseră polițiștii să se afla în dușmănie cu Nicu și Alexandra.
Bata nu s-a mai mișcat din loc, iar atunci au înțeles polițiștii că este o zonă de interes, iar cățelușa a luat urma suspectului. La scurt timp, în curtea indicată de Bata au fost găsite armele folosite de criminal, un ciocan și un topor. Erau aruncate aparent la întâmplare prin curte și prezentau urme de ”substanță de culoare brun roșcat”, cum este descris sângele într-o astfel de situație, înainte de analizele de laborator.
Anchetatorii au explicat că au intrat în casa suspectului după ce au obţinut un mandat, iar acesta s-a refugiat în pod, cu un cuţit, ameninţând că se omoară şi chiar zgâriindu-se cu cuţitul. Primele date din anchetă arată că între bărbatul ucis şi suspectul de crimă exista un litigiu la Judecătoria Zărneşti privind grăniţuirea, iar anterior suspectul reclamase la Poliţie familia victimei pe motiv că îi încalcă proprietatea, reclamaţiile fiind clasate.
Conform procurorilor, la locul faptei au fost găsite probe materiale, nu şi autorul, care a plecat după uciderea celor doi soţi. Anchetatorii au obţinut un mandat de percheziţie pentru a intra în locuinţa suspectului, care este vecin cu victimele. Tatăl bărbatului le-a deschis anchetatorilor uşa, în timp ce suspectul s-a refugiat în podul casei.Acesta era înarmat cu un cuţit, ameninţând că se omoară, atunci când poliţiştii de la acţiuni speciale au ajuns în podul casei şi chiar s-a zgâriat cu cuţitul.
„A avut loc o negociere, cei de la acţiuni speciale au un om pregătit pentru astfel de situaţii şi negocierile au fost şi s-au terminat lucrurile fără acte victime. În faţa negociatorului a cedat, a înţeles probabil” a declarat procurorul Adrian Radu, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov. În ceea ce priveşte recunoaşterea parţială a faptelor, procurorii au explicat că inculpatul nu a recunoscut fapta în întregime. El a admis că i-a lovit cu cuţitul pe cei doi soţi, nu şi agresiunea cu toporul.
În ceea ce priveşte mobilul crimei, procurorii au stabilit că exista o stare conflictuală mai veche între bărbatul care i-a ucis pe cei doi soţi şi pompierul ucis. La Judecătoria Zărneşti se afla un proces civil în care cei doi se judecau pe tema graniţei dintre curţile celor doi veri, iar în luna martie procesul are stabilit termen. Anterior, Poliţia a primit alte trei sesizări în care suspectul îi reclama pe fratele şi pe tatăl bărbatului decedat pentru violare de domiciliu, tulburare de posesie şi distrugere, cauzele fuseseră soluţionate prin clasare.
Nu există în schimb date conform cărora victimele sau familia lor să îl fi reclamat anterior pe bărbatul suspect de crimă. În schimb, în faţa procurorului inculpatul a afirmat că are istoric în ceea ce priveşte bolile psihice. „A încercat să justifice (fapta – n.r), în acest context a fost afirmaţia”, subliniat procurorul. Procurorii urmează a stabili dacă inculpatul are probleme psihice.