Românii sunt tradiţionalişti şi în fiecare an, de Paşte şi de Crăciun, mesele lor sunt pline de mâncăruri specifice. Gospodinele se întrec în prepararea a tot felul de bucate, de la friptură, drob, până la cozonac şi pască. Tocmai de aceea, nutriţioniştii spun că „moderaţia” este cuvântul de ordine pentru masa tradiţională de Paşte. De asemenea, ca să nu ieşim din minivacanţa de Paşte cu prea multe kilograme în plus, nu trebuie să ignorăm să facem puţin sport.
„De Paşte, trebuie să mâncăm cu moderaţie. Nu trebuie aglomerată foarte multă mâncare la aceeaşi masă, nu trebuie să mâncam mult, ci să gustăm câte puţin din fiecare. Recomand lângă un ou fiert sau o friptură sau un drob, o salată mare cu legume de sezon, catraveţi, roşii, ceapă, ridichii. La desert, o felioară de cozonac sau pască este de ajuns, iar la final, o plimbare lungă”, a declarat, pentru RTV.NET, nutriţionistul Aurelia Zugravu.
Bineînţeles, şi băuturile alcoolice trebuie consumate cu moderaţie, nu mai mult de două pahare de vin pe zi.
Singurul lichid cu care puteţi exagera este apa. Aurelia Zugravu spune că este bine ca apa să fie băută cât de multă, cu lămâie sau fără, în detrimentul sucurilor carbogazoase.
După abuzul de mâncare, nutriţionistul recomandă abuzul de salate şi legume, care sunt din beluşug în această perioadă a anului. „După Sărbători, recomand multe salate şi mâncaruri din lobodă, ştevie, urzici, spanac care sunt se găsesc foarte uşor în această perioadă a anului şi care sunt foarte sănătoase. Este bine să se mai reducă din cantitatea de carne consumată, iar în locul brânzei grase, cea mai bună este cea degresată”, a precizat Aurelia Zugravu.