Sorin Grindeanu se declară mulțumit despre cum merg lucrările la magistrala de metrou care va lega Capitala de aeroportul internațional ”Henri Coandă” (Otopeni).
”Vorbim de două tronsoane: unul de la Piaţa 1 Mai până la Mall Băneasa şi al doilea tronson de la Mall Băneasa la aeroport. S-a început bine pe prima secţiune. Sunt şase spaţii pe prima secţiune, şase pe a doua”, a precizat ministrul Transporturilor, luni, la Antena 3.
Grindeanu a precizat că lucrările la primul tronson au avansat la 15-16 la sută. ”În urmă cu câteva săptămâni au început lucrările. Sunt monitorizaţi foarte bine (constructorii – n.r.), finanţare există”, a adăugat ministrul Transporturilor.
Citește și 40 de zile de concediu și 8000 de lei salariu. Care este jobul preferat de mii de români?
Sorin Grindeanu a făcut precizări și despre lucrările la tronsonul doi al Magistralei 6 de metrou. Potrivit ministrului, a fost emisă autorizația de construire necesară, astfel că lucrările vor putea începe în săptămânile următoare.
Se vrea ca lucrările să nu afecteze prea mult traficul rutier
Șeful Transporturilor din România a vorbit și despre traficul rutier din Capitală, deseori afectat din pricina șantierelor. El susține că ministerul pe care îl conduce a încercat să sincronizeze lucrările la Magistrala 6 cu cele ale Primăriei Municipiului București. ”Eu zic că atât cât a ţinut de noi am încercat să corelăm aceste lucrări cu cele care ţin de Primărie”, a precizat Grindeanu.
Magistrala 6 a metroului bucureștean va avea o lungime totală de 14,2 kilometri și 12 stații: Pajura, Expoziţiei, Piaţa Montreal, Gara Băneasa, Aeroportul Băneasa, Tokyo, Washington, Paris, Bruxelles, Otopeni, Ion I. C. Brătianu, Aeroportul Internaţional ”Henri Coandă”.
Metrorex anunța, în februarie 2023, că lucrările pentru tronsonul Tokyo-Otopeni au fost atribuite, prin licitație restrânsă, asocierii Asocierea Gülermak Ağir Sanayi Inşaat Ve Taahhüt A.S. – Somet SA.
Precedenta magistrală de metrou din București, M5, a fost inaugurată în septembrie 2020. M5 face legătura între cartierul Drumul Taberei, unul dintre cele mai populate cartiere ale Capitalei, și stația Eroilor. Odată cu inaugurarea M5, Capitala a ajuns la 63 de staţii de metrou, legate pe o lungime totală de 78 de kilometri. M5 este prima magistrală de metrou din București construită integral după 1989. Lucrările pentru construirea M5 au costat 3,4 miliarde lei.