Persoanele cu insomnie sunt mai expuse unor boli precum diabetul, din cauza dereglării nivelului insulinei, și hipertiroidia, produsă de excesul de hormoni tiroidieni.
Studiile au arătat că insomnia favorizează apariția infarctului și a accidentului vascular cerebral.
Scăderea imunității este o altă consecință a privării de somn. Acest lucru se traduce prin vulnerabilitate la infecții și chiar la boli mai grave precum cancerul.
Totodată, persoanele cu tulburări de somn sunt predispuse accidentelor de muncă sau auto, din cauza afectării vitezei de reacție.
De ce nu ne putem odihni
Când ne este afectată capacitatea de a adormi, când apar anomalii în ceea ce privește cantitatea și calitatea somnului ori când survin diverse comportamente în timp ce ne odihnim vorbim despre tulburări de somn.
Există diverse cauze care duc la apariția lor, iar alteori acestea sunt greu de determinat. Unele tulburări de somn nu sunt grave și pot fi tratate prin modificări în stilul de viață, în vreme ce altele necesită terapie de specialitate. Principalele cauze ale tulburărilor de somn sunt factori:
– Psihologici: stres, anxietate, depresie, șoc emoțional;
– Fiziologici: o masă prea îmbelșugată, administrarea unor medicamente, activitate fizică intensă seara, exces de cafea sau de alcool;
– Patologici: boli, febră, oboseală cronică;
– De mediu: zgomote, luminozitate și căldură excesive.
Ce sunt dissomniile și parasomniile
În afara insomniei, există și alte tipuri de tulburări de somn. Specialiștii le-au clasificat în 2 categorii, fiecare cu caracteristici specifice.
Dissomniile sunt perturbări sau anomalii legate de cantitatea, calitatea sau orarul somnului. Acestea includ insomniile, hipersomniile și tulburările legate de ritmul somn-veghe.
Parasomniile sunt un grup de tulburări care au ca punct comun comportamentele anormale care survin în timpul somnului ori în etapa de tranziție somn-veghe. Printre acestea, se numără coșmarurile, teroarea de somn (pavorul nocturn), somnambulismul, bruxismul, coșmarurile și enurezisul nocturn.
Bine de știut!
Există și tulburări de somn aflate în legătură cu unele tulburări mintale, cu diverse condiții medicale sau induse de o substanță (inclusiv medicamentoasă).
Află care sunt cele mai bune remedii pentru insomnie AICI