Tocmai asta au facut cercetatorii de la University College London (UCL), aratand si care sunt efectele adverse, tot cuantificabile, si in situatia in care alocam mai mult de opt ore somnului, scrie ziare.com.
Citeşte şi Avertizarea medicilor! De ce nu este bine să mâncăm brânză la masa de seară
Conform unui raport publicat pe site-ul prestigioasei universitati, a reiesit, in urma studiului realizat pe 400.000 de subiecti, ca oamenii care dorm cu doar o ora mai putin pe noapte – respectiv 7 ore – fac cu 5% mai multe erori cand vine vorba de memoria vizuala. Daca dormi doar 6 ore pe noapte, numarul erorilor se dubleaza s.a.m.d..
La polul opus, cei care dorm mai mult de 9 ore pe noapte fac cu 9% mai multe erori. Cu 9% mai multe greseli la testele de memorie vizuala si cu 1% mai multe la cele ce masoara timpul de reactie pentru fiecare ora in plus dormita peste cele 8 considerate „regulamentare”.
„Studiul nostru ofera noi dovezi ca atat un somn mai lung, cat si unul mai scurt poate avea un efect negativ in cateva domenii cognitive, precum memoria vizuala si timpul de reactie”, a declarat Albert Henry, unul dintre autorii studiului.
Cercetatorii au mai concluzionat ca intre somn si riscul de dementa cu siguranta exista o legatura.