Şi dacă în perioada sărbătorilor ne înfruptăm cu de toate, fără să mai purtăm grija kilogramelor în plus, făcându-ne promisiunea să scăpăm de ele imediat ce se încheie sărbătorile, greul începe abia după încheierea lor. Kilogramele se dau duse mai greu sau mai uşor, în funcţie de cât de multe sunt, însă cea care strigă cel mai mult după ajutor este pielea noastră.
Toate alimentele menționate mai sus au un indice glicemic ridicat, adică pot crește nivelul zahărului din sânge foarte rapid. O alimentaţie cu un aport mare de zaharuri poate determina apariţia problemelor dermatologice, dintre care cea mai frecventă este acneea, arată studii recente citate de American Academy of Dermatology Association din SUA.
„Aceste alimente determină apariţia inflamaţiei în corp, ducând astfel la afecțiuni la nivelul pielii, precum acneea”, a explicat dr. Courtney Rubin, potrivit huffpost.com.
Mai mult, alimentele cu un indice glicemic mare cresc și nivelul de insulină eliberat de organism, forțând corpul să producă și mai mult sebum. Ceea ce, evident, se traduce tot prin formarea acneei.
Citeste si Unde să așezi bradul de Crăciun în casă pentru a avea noroc în anul care vine
Dermatologii susţin că a fost dovedit faptul că un consum excesiv de zahăr provoacă acnee și inflamații la nivelul tenului. Iar pe lângă asta, alcoolul contribuie la apariţia ridurilor fine şi la adâncirea celor deja existente.
„Consumul unei cantități excesive de alcool – bere, în special – va deshidrata pielea. Această scădere a hidratării din piele va accelera procesul apariției ridurilor”, a spus dermatologul și chirurgul estetician Jaimie DeRosa.
Secretul este moderaţia. Nu este recomandată eliminarea completă a alimentelor cu un indice glicemic mare, nici a celor bogate în carbohidraţi, ci doar consumul moderat.
„O alimentație echilibrată face minuni pentru ten. Menţineţi-vă nivelul optim de hidratare bând apă pe parcursul întregii zile și astfel pielea va arăta mai sănătoasă și strălucitoare. Iar legumele verzi și cu frunze, precum spanacul sau salata care sunt bogate în vitamina C, E și A, care combat radicalii liberi ce afectează pielea. În același timp, alimentele cu indice glicemic scăzut precum fructele, cerealele integrale, proteinele slabe și grăsimile sănătoase ajută, de asemenea, la strălucirea pielii și scade riscul inflamației”, spune specialistul.
Citeste si Prognoza meteo de Sărbători. Cum va fi vremea de Crăciun şi Revelion
Ca soluții pe termen scurt, dermatologii recomandă și mai mult somn înainte de petrecerea de Crăciun, mai multă apă, sport și folosirea produselor cu acid hialuronic.
„O mască facială poate oferi un look temporar de strălucire și hidratare pentru câteva ore”, mai spun aceștia.
De asemenea, dacă apar coșuri, plasturii pentru acnee sau unguente cu hidrocortizon pot fi de mare ajutor.