Indiferent de tipul de animal pe care îl alegem, trebuie să ţinem cont de nevoile lui. Pentru a nu apărea probleme ulterior, trebuie să ne asigurăm că îi putem oferi un spaţiu adecvat, că avem timp să ne îngrijim corespunzător de el, că avem bani pentru alimente şi tratamente medicale.
„Atunci când vrem să ne luăm un animal de casă, trebuie să ţinem în primul rând cont de timpul pe care îl avem. Dacă eşti ocupat de dimineaţă până seară, mai bine îşi iei un animal de pluş. Asta nu e viaţă. Ajungi seara acasă, îl mângâi de trei ori, îl tragi de ureche şi gata. Nu ai timp, nu-ţi iei„, a declarat pentru RTV.NET, medicul veterinar Florin Dumitrescu.
Din păcate, mulţi români tratează cu superficialitate ideea de a avea un animal de companie. „Românii nu au o educaţie de a avea animal de casă. Nu ştim să ne alegem un animal de casă. Din păcate, există pet-shop-uri de unde animalul se achiziţionează la dorinţa copilului sau a iubitei, fără să se ţină cont dacă le pot fi asigurate condiţii”, a mai spus aceasta.
Pisica, mai bună decât câinele
Specialiştii le recomandă persoanelor care au puţin timp liber, dar care vor totuşi un animal de companie, o pisică şi nu un câine. Pisicile sunt independente şi individualiste. „Pisica nu iubeşte stăpânul, pisica iubeşte casa. Pisicii îi place să lenevească, să vină la tine când vrea ea, nu când vrei tu”, a precizat Florin Dumitrescu.
Cei care nu vor totuşi pisică, ar trebui să opteze pentru animale exotice, care nu au nevoie de foarte mult spaţiu şi cărora nu trebuie să le dedici prea mult timp. „Reptilele, iguanele, şerpii sau peştişorii sunt o alternativă mai bună. Aceste animale trebuie hrănite mai rar şi nu au nevoie de prea mult timp din partea stăpânului, aşa cum o cere un câine. De asemenea, hamsterii sau porcuşorii de Guineea pot fi o opţiune”, a explicat pentru RTV.NET, medicul veterinar Ovidiu Roşu.
Cum ne alegem un câine
Dacă insistaţi totuşi pentru un câine, atunci e bine ca acesta să se potrivească temperamentului stăpânului.
Dacă sunteţi o persoană activă, căreia îi place să alerge prin parc, puteţi alege una dintre următoarele rase: Boxer, Doberman, Border Collie, Ciobănesc German, Dalmaţian, Husky, Weimaraner, Malamut, Chow Chow.
Dacă, din contră, sunteţi o persoană mai puţin activă, vă puteţi bucura de compania unui Cocker, Beagle, Lhasa Apso sau Basenji.
Cineva care vrea să fie alintat de câinele de companie ar trebui să aleagă dintre Beagle, Labrador, Bichon, Cocker sau Boxer. Dacă, din contră, vrea un câine independent, cel mai potrivit ar fi un: Shiba Inu, Afgan Hound sau Borzoi.
În cazul în care vă luaţi un câine care îşi va petrece singur cea mai mare parte a timpului, trebuie să ştiţi că animalul poate dezvolta diverse forme de comportament inadecvat sau poate chiar deveni nevrotic. Câinii Labrador Retriever, Bichon, Golden Retriever, Cocker Spaniel şi Boxer sunt prietenoşi şi astfel nu riscaţi să apară problemele.
De asemenea, ţineţi cont de spaţiul pe care îl aveţi atunci când vrei să luaţi un câine. Unul de talie mare nu poate fi ţinut în nici un caz într-un apartament, el având nevoie să se mişte într-un loc spaţios. De exemplu, nu puţeti ţine într-o garsonieră un Dog German sau un Saint-Bernard.
Ce câine se potriveşte familiilor cu copii
În cazul unei familii, de cele mai multe ori, câinele este ales în funcţie de preferinţele copilului. Dacă nu rezistaţi dorinţei celui mic, este bine să ştiţi ce rase de câini vi s-ar potrivi.
Labradorul este un câine tolerant, care acceptă uşor copiii, se joacă mai mereu, ceea ce îl face un animal de companie perfect. Ciobănescul German este sociabil şi inteligent, de asemenea, tolerant cu copiii şi supus stăpânului. Yorkshire-ul, deşi de talie mică, este un câine energic, care nu poate sta prea mult în acelaşi loc. Pentru copii este potrivit, pentru că este foarte afectuos.