Un studiu global relevă că nouă din zece consumatori cu vârsta cuprinsă între 18 și 34 de ani au încredere în recenziile online la fel de mult ca în recomandările prietenilor. Mai mult de jumătate citesc păreri pe internet înainte de a achiziționa un produs, iar cel puțin șase din zece sunt influențați considerabil sau extrem de mult de opiniile necunoscuților. Puțini se mai bazează pe experiența personală sau pe discernământ.
Citește și: Un gigant financiar trage un semnal de alarmă cu privire la o nouă metodă de înșelăciune. Mii de clienți au fost manipulați
Adevărul este că poți cădea ușor în capcană atunci când recenziile au scopul de a crește vânzările unei afaceri, fără a reflecta realitatea despre produsele sau serviciile oferite. Consultantul social media Cristian China Birta, cunoscut în mediul online drept Chinezu, este familiarizat cu multe dintre aceste tactici înșelătoare.
„Există nişte oameni care asta fac, e un business ilegal. Cu nişte sute de euro poţi să îţi cumperi câteva zeci dacă nu sute de review-uri, dar, atenţie, de cele mai multe ori sunt facute de boţi”, a declarat Cristian China Birta, specialist social media.
De asemenea, evită să acorzi încredere recenziilor extrem de negative sau celor laudative scrise de utilizatori cu doar câteva păreri exprimate – aceștia pot fi fără experiență sau rău-intenționați.
„Locaţiile care au 5 stele, cel mai probabil ceva nu e în regulă. Psihologic vorbind lumea reacţionează mult mai bine la 4,8 – 4,9 pentru că e acea imperfecţiune”, adaugă Cristian China Birta, specialist social media.
Citește și: Cele mai frecvente patru greşeli care se fac la închirierea unei maşini. Cum le poţi evita
Antreprenorii din industria ospitalității se confruntă adesea cu recenzii pe care le consideră nejustificate.
„La restaurant nu vii şi în 5 minute mâncarea este gata trebuie să aştepţi pentru că totul se face de la 0. Sunt oameni care vin şi ne scriu tot felul de reviewuri: Am fost, am aşteptat jumătate de oră să mănânc o friptură”, explică Nicuţa Enache, patron restaurant.
„Un exemplu de oaspete a venit spre final de program si vitrina nu mai era atât de plină, mai erau 2 croissante cu fistic, a venit că vrea unul cu zmeură şi ne-a lăsat un review negativ că la noi în locaţie nu găseşte ce vede pe paginile de social media”, a declarat Octavian Mihai, administrator cafenea.
În multe țări, recenziile negative false sunt sancționate sever. Și în România au fost introduse reguli noi. Pe unele platforme, poți să îți scrii părerile doar dacă dovedești că ești clientul respectivului serviciu sau produs.