Se spune că o privire rea sau invidioasă, din direcția cuiva ”înzestrat” cu puterea de a deochea, poate avea efecte asupra sănătății, succesului sau bunăstării destinatarului. Și totuși, ne putem păzi de deochi!
”Secretele” prin care ne putem feri au fost dezvăluite de arhiepiscopul Tomisului, părintele Teodosie. Astfel, prelatul spune că îi păzeşte pe credincioşi de deochi cu… cruciuliţe. Însă nu orice fel de cruciulițe, ci unele ”care poartă în ele agheasmă cu molitfele Sfântului Vasile”. ”Am făcut nişte cruciuliţe care poartă în ele agheasmă cu molitfele Sfântului Vasile. Le-am dat la mulţi şi se deocheau, când mergeau într-o adunare imediat se deocheau, le era rău, trebuia să plece. Cei cărora le-am dat aceste cruciuliţe şi se deocheau nu mai au deochi. De aceea voi înmulţi, nu mai am decât puţine, voi face comandă de alte cruciuliţe. Le-am dat toate în dar, eu le-am plătit, dar m-am bucurat să le dau în dar, că ştiu că le foloseşte acest mare dar, pe de o parte crucea, pe de altă parte este agheasma”, a dezvăluit, la Radio Dobrogea, părintele Teodosie, citat de news.ro.
Un alt ”truc” ce ajută să nu fim deocheați este, potrivit arhiepiscopul Tomisului, rugăciunea; să ne rugăm ”necontenit”, mai exact. ”De deochi ne ferim rugându-ne necontenit. Sunt oameni care se împuținează de la deochi, le este rău şi atunci trebuie să avem rugăciunea continuă, să se roage pentru cel deocheat preotul mai ales, la nevoie şi cei apropiaţi. Să ne ferim de deochi purtându-ne mereu cu mintea şi inima la Dumnezeu”, spune părintele Teodosie.
La sate, pentru a contracara efectele deochiului, bătrânii superstițioși rostesc un descântec care ar avea, se zice, efecte miraculoase. Descântecul nu este folosit doar pentru a anula efectele deochiului, ci și pentru a îndepărta spiritele malefice sau a preveni necazurile.
Iată unul dintre cele mai cunoscute descântece:
”Fugi deochi dintre ochi,
Dintre gene și sprâncene,
Din față, din corp și mână,
Din picioare, mațe și oase,
Duceți-vă peste nouă mări și nouă țări,
Că acolo vă asteaptă
Noua fete de împărat
Cu mese întinse
Și cu fripturi aprinse,
Și când s-o deochea mâța și câinele
Atunci să se mai deoache (nume)
Atunci și nici atunci”