O nouă solicitare de sprijin financiar este ceea ce aşteaptă România de la vizita celor trei instituţii de la care ne-am tot împrumutat. Guvernul Ponta are de gând să prelungească acordul preventiv cu Fondul Monetar Internaţional.
„Atâta timp cât economia românească, România, consumă mai mult decât produce este nevoie de finanţare externă. Vorbim de un acord care probabil că vine tot pe doi ani, 2013 – 2015„, a declarat Florin Georgescu, ministru de Finanţe.
Piatra de moară care atârnă greu de gâtul României este Legea Sănătăţii. De ceva timp, este tot la stadiul de proiect.
O altă propunere pentru instituţiile internaţionale ar fi scutirea la plata CAS de către firmele care angajează şomeri tineri sau persoane de peste 55 de ani. De asemenea, firmele care îşi plătesc datoriile la buget până la finalul acestui an sunt iertate de penalităţi. S-a tot vorbit şi despre taxe. Executivul vrea să propună FMI impozitarea progresivă.
„Pentru societăţile comerciale şi pentru persoanele cu venituri să zic medii, iar pentru cei cu venituri foarte mici vom încerca aplicarea celorlalte două cote de 12 şi 8%„, a precizat premierul Victor Ponta.
Tot începând cu 2013, Executivul vrea să aplice şi TVA diferenţiat. „Un TVA de 24% din care 9% să meargă la bugetul de stat şi 15% să se întoarcă la producător în măsura în care prezintă facturi„, a adăugat Victor Ponta.
Încă de la vizita trecută, FMI a subliniat însă că nu susţine această măsură.
„Nu recomandăm reduceri ale TVA pe anumite sectoare sau produse, ca o regulă generală„, spunea Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI în România.
„Am aprobat la ultimele 17 companii bugetele de venituri şi cheltuieli la toate companiile la care ne-am asumat obligaţii privind listarea la bursă începând cu Transgazul pentru care aveam deadline sfârşitul lunii iunie, în prezent avem procedurile îndeplinite„, a declarat Daniel Chiţoiu, ministrul Economiei.
În plus, 48 de companii vor avea în curând manageri privaţi. Procedurile pentru găsirea lor au fost demarate în urmă cu două săptămâni. Executivul a aprobat şi planul de privatizare şi reoganizare a Poştei Române.