Cum ne îmbolnăveşte statul în casă pe perioade lungi de timp: slăbirea imunităţii, tulburări de somn, nivel ridicat de stres

Statul îndelungat în casă ne fereşte de coronavirus, dar ne vulnerabilizează în faţa altor infecţii. Şi asta întrucât deficitul de vitamina D datorat lipsei de expunere la soare slăbeşte sistemul imunitar. Oamenii de știință investighează, în prezent, dacă suplimentele de vitamina D ar putea reduce riscul apariţiei unor complicații grave asociate infecţiei cu COVID-19.
Romania TV
22 mai 2020, 16:42
Cum ne îmbolnăveşte statul în casă pe perioade lungi de timp: slăbirea imunităţii, tulburări de somn, nivel ridicat de stres

Iată care sunt principalele consecinţe ale statului îndelungat în casă, aşa cum a fost cazul pe perioada pandemiei, când majoritatea populaţiilor planetei au stat săptămâni întregi în case. 

Imunitate slăbită

Potrivit unui studiu elaborat de oamenii de ştiinţă de la Colegiul Trinity din Dublin, populațiile europene în rândul cărora au fost înregistrate cele mai mari rate de deces din cauza coronavirusului au avut printre cele mai scăzute niveluri de vitamina D, scrie Hotnews.ro.

Există dovezi circumstanțiale puternice a unei corelații între vitamina D și căile imunitare despre care știm că sunt implicate în infecția cu coronavirus și în mod special a unei reacții imunitare severe”, spune unul dintre cercetători.

Citeşte şi Primele teste ale vaccinului împotriva coronavirusului au fost finalizate. Următoarele faze ale studiului clinic, la sfârşitul verii

Vitamina D pare să reducă nivelurile unei citokine responsabile de anumite inflamații, aceasta fiind asociată şi cu dificultățile respiratorii severe văzute la pacienții infectaţi cu coronavirus. De asemenea, această vitamină se leagă de receptorul ACE2 în celulele pulmonare, acelaşi receptor de care Sars-CoV-2 se folosește pentru a pătrunde în aceste celule. Dacă vitamina D este deja legată de acești receptori, specialiştii spun că virusului ar putea să îi fie mai greu să invadeze organismul.

Vulnerabilitate în faţa infecţiilor virale 

Studiile arată că exercițiile fizice regulate ne apără de infecţii virale precum gripa sau răceala. O explicație ar fi reducerea stresului, ştiut fiind faptul că sportul are acest efect.

Știm că oamenii folosesc exercițiile fizice ca un tampon pentru stres și este foarte clar că nivelurile ridicate de stres cronic nu fac bine sistemului imunitar”, afirmă cercetătorul Neil Walsh, care studiază impactul exercițiilor fizice asupra sistemului imunitar.

Tulburări de somn

Alte studii susţin că ieșirea în natură scade ritmul și tensiunea arterială. Petrecerea timpului în natură este asociată cu un risc redus de boli cardiovasculare şi de diabet de tip 2. De asemenea, ieşitul în aer liber îmbunătăţeşte calitatea somnului. Timpul îndelungat petrecut în casă, aşa cum sa întâmplat pe parcursul carantinei, poate perturba ritmul circadian, respectiv somnul.

Citeşte şi Nelu Tătaru despre măsurarea temperaturii: „Este un minim triaj epidemiologic. Deschidem terasele de la 1 iunie şi plajele de pe 15”

Lumina artificială este de regulă prea slabă pentru a produce acest efect așa că dacă o persoană nu iese din casă pentru o săptămână ritmul circadian poate fi dereglat rezultând perturbări ale somnului”, spune cercetătoarea Mariana Figueiro de la Centrul de Cercetare a Luminii din New York.

Studiile conduse de prof Figueiro au arătat că persoanele care se expun la mai multă lumină dimineaţa adorm mai uşor noaptea şi se confruntă cu mai puţine tulburări de somn comparativ cu persoanele care nu se expun suficient la lumina naturală. 

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Gabriela Prisăcariu a vorbit despre despărțirea de Dani Oțil: „Îmi fac bagajele și plec!“
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare actriță. A fost amazoana filmului românesc. O frumusețe fără egal
Playtech.ro
Scandal uriaș între Liviu Dragnea și Mihai Găinușă. Prezentatorul TV a fost concediat, politicianul nu s-a mai abţinut
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
București vs Cluj, competiția celor mai luxoase mașini. De două ori pe lună se vinde o mașină de 500.000 de euro
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Codul galben de ger în Bucureşti şi 11 judeţe. Temperaturi extreme până marţi
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Rezultate alegeri Germania: Friedrich Merz devine noul cancelar al Germaniei. CDU/CSU au câștigat scrutinul, potrivit rezultatelor provizorii
Cancan.ro
Dana Roba, un nou derapaj taxat dur. Și-a vopsit cele două fetițe. Cum arată micuțele machiate profesional
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Veste uriașă pentru Călin Georgescu. Va fi extrem de fericit: Întrunește condițiile
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Aproape 25.000 de români au fugit din țară trecând ilegal granița în regimul comunist
MediaFlux
Incredibila REACȚIE a lui TRAIAN BĂSESCU când a văzut doi CERȘETORI pe stradă! FABULOS cum a reacționat
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!