Specialiştii spun că roşiile trebuie evitate de persoanele care îşi administrează medicamente sulfanilamidice, de cele care suferă de astm bronşic, de boli ginecologice, de litiază renală sau de cele care au menstre dureroase. Pe lângă asta, roşiile pătează dantura mai mult decât o fac tutunul şi cafeaua.
„Roşiile conţin acid oxalic (5.3 mg/100 g), substanţe care formeaza săruri insolubile de calciu (oxalat de calciu) care se pot transforma în pietre la rinichi. De asemenea, din cauza acidităţii este recomandat un consum moderat de roşii, iar în cazul bolilor gastroduodenale, acestea ar trebui evitate. Atunci când le cumpărăm, roşiile trebuie alese cele mai proaspete, cu pieliţa netedă, de consistenţă medie, nici foarte coapte, dar nici verzi. Tomatele pot fi depozitate întregi în frigider, 6-8 zile şi nu mai mult de 2 zile, în cazul în care sunt păstrate sub formă de suc proaspăt”, spune Denisa Zaharia, medic de familie, potrivit sursei citate.
O roşie de 150 de grame conţine vitaminele A, C, K, acid folic şi potasiu şi furnizează 2 grame de fibre, care reprezinta 7% din doza zilnică recomandată. De asemenea, roşiile sunt bogate în tiamină, niacină, vitamina B6, magneziu, fosfor şi cupru.
Citeşte şi Adevărul despre pepenii din România: „Ne otrăvim copiii cu mâna noastră”
Totodată, roşiile conţin un procent semnificativ de licopen, un antioxidant care contribuie la prevenirea cancerului. Potrivit studiilor, organismul absoarbe mult mai bine licopenul din roşiile preparate termic.
“Cea mai fololsită legumă îşi măreşte cantitatea de licopen cu 35% dacă este gătită. Acest antioxidant contribuie la prevenirea anumitor tipuri de cancer, precum cel de prostată, de pancreas, de sân şi de plămâni. Licopenul are un rol important şi în prevenirea afecţiunilor cardiovasculare”, precizează medicul.
Consumul excesiv de roşii ar trebui evitat, acesta având o serie de neajunsuri. Iată care sunt acestea:
1. Arsuri stomacale
Şi asta deoarece sunt alimente acide. Ele conţin acid malic şi citric şi pot determina stomacul să producă acid gastric în exces. În momentul în care volumul acidului este în creştere, acesta determină refluxul gastroesofagian.
2. Alergii şi infecţii
Histamina conţinută de roşii provoacă anumite reacţii alergice (urticarie, erupţii cutanate, tuse, strănuturi, mâncărime la nivelul gâtului, umflarea feţei), care se manifestă imediat după consumul acestora. De asemenea, pot provoca dermatită de contact, caz în care apar mâncărimi şi pielea se umflă după atingerea roşiilor.
Citeşte şi Greşeala pe care o faci atunci când mănânci pepene şi care te poate îmbolnăvi
3. Probleme renale
Fiind bogate în potasiu şi având un conţinut crescut de apă, roşiile nu sunt recomandate persoanelor care au boli avansate la rinichi. Una dintre cauzele bolilor renale este nivelul crescut de potasiu din sânge.