Cum ne protejăm de caniculă. Medicul Tudor Ciuhodaru: „Netratată la timp, epuizarea termică merge spre hipertermie și poate fi mortală”

România se confruntă în continuare cu temperaturi extreme, ce pot ajunge chiar și la 41 de grade Celsius în unele zone ale țării.
Alina Costache
19 iul. 2024, 19:47
Cum ne protejăm de caniculă. Medicul Tudor Ciuhodaru:

Cum ne protejăm de caniculă. În multe situații, expunerea la căldură poate să fie mortală. Cei mai afectați de epuizarea termică sunt copiii și vârstnicii, care pot ajunge rapid la epuizare termică.

Cum ne protejăm de caniculă. Medicul Tudor Ciuhodaru avertizează că epuizarea termică poate fi mortală. „E Cod roșu de epuizare termică în această perioadă și sunt tot mai mulți pacienți care ajung la serviciile de urgență. Din cauza cupolei de foc de deasupra României temperaturile din cursul nopții sunt peste 20 de grade și avem nopți tropicale.Și ziua este foarte cald din cauza asfaltului supraîncălzit, din lipsă de spații verzi, fântâni arteziene care nu merg, străzi nestropite. În oraș e și mai cald. În clipa în care sunt depășite mecanismele organismului de adaptare la căldură apar trei categorii de semne:

Primele sunt cele neuro-psihice precum oboseala marcată, astenie, apatie, somnolenţă, cefalee, ameţeli, însoţite de cele tegumentare precum transpiraţii excesive, horpilaţii (piele de „găină”) şi cardiovasculare uneori severe, hipotensiunea ortostatică (cădere tensională la ridicarea în picioare) şi tahicardie.

Atenție! Netratată la timp epuizarea termică merge spre hipertermie și poate fi mortală”, afirmă medicul Tudor Ciuhodaru.

Medicul le transmite părinților să nu-și lase copilul în mașină când merg la cumpărături, indiferent dacă e vorba de 10 – 15 minute sau mai mult.  „Nu-i lăsați nesupravegheați la orele de amiezii în zona locurilor de joacă. Copiii cu vârste sub 6 luni nu trebuie expuși direct la soare. Copiii peste 6 luni pot fi expuşi doar dimineața sau seara și doar după ce s-a aplicat cremă cu SPF 50”.

Citește și Cum se prepară sosul pesto. Cea mai simplă și gustoasă rețetă care te va ajuta la preparatul celor mai bune paste

Nici animalele de companie nu pot fi ținute la temperaturi atât de ridicate. „Vreau să mai trag un semnal de alarmă asupra faptului că o mașină care stă o jumătate de oră în soare, la 30 de grade, poate ajunge la o temperatură letală inclusiv pentru un adult”, a transmis medicul Tudor Ciuhodaru.

Cum ne protejăm de caniculă. „Nu contează câtă apă bei, ci cât de repede bei”

Cum ne protejăm de caniculă. Cât despre hainele pe care ar trebui să le purtăm pe caniculă, Tudor Ciuhodaru recomandă „îmbrăcămintea deschisă la culoare, din bumbac. Sunt utile șepcile sau pălăriile de soare, există chiar tricouri din țesături speciale care protejează de razele UV”.

E necesar să consumăm cât mai multe lichide pentru hidratare. „Apă sau sucuri naturale de fructe sau ceaiuri călduțe (soc, mușețel, urzici), neașteptând apariția senzației de sete, adică un pahar la 15-20 minute. Evitați băuturile alcoolice, cele care conțin cofeină (cafea, ceai, cola) și zahăr (sucurile carbogazoase) în cantitate mare întrucât sunt diuretice, adică vă deshidratează și vă transformă într-o potențială victimă a caniculei.

Cele mai multe cazuri de hipertermie pe care le-am tratat de-al lungul timpului au fost la pacienți prăbușiți în stradă la orele amiezii după ce au consumat alcool”.De asemenea, el atrage atenția și asupra modului în care ne hidratăm deoarece „intoxicația cu apă poate fi mortală și asta pentru că nu contează cât bei, ci cât de repede bei.

Nediagnosticată și netratată la timp hiperhidratarea cauzată de consumul excesiv de apă (mai exact cantități foarte mari de apă în intervale scurte de timp) poate crea mari probleme de sănătate. Riscul cel mai mare este la femei și la vârstnicii cu patologii care favorizează intoxicația cu apă (cardiace, renale, metabolice, neurologice și psihice). Primele simptome sunt senzația de greață și dureri de cap urmate de astenie, dificultăți de vorbire, amețeli, dezorientare, confuzie și pot ajunge până la forme mai severe precum convulsiile, coma sau decesul”, a explicat Ciuhodaru.

Citește și Cum ne revenim din oboseală. Dezvăluirea făcută de medicul Vlad Ciurea: „Nu cafele peste cafele, nu duc la nimic bun”

O altă recomandare făcută de Tudor Ciuhodaru este să „nu folosiți aparatura electrocasnică și nu gătiți la orele amiezii. Locuința o răciți cu curenți de aer ori dimineața devreme când este răcoare sau seara târziu.Dacă nu aveți aer condiționat puneți o bucată de gheață de la congelator sau niște carne înghețată într-un vas în fața unui ventilator. Încercați să acoperiți ferestrele ca să nu bată soarele direct în casă.”

Tot medicul mai spune că „pentru cei care muncesc, companiile la care lucrează ar trebui să le asigure hidratare, să le reducă programul de lucru” mai ales în zilele foarte călduroase.

El ne mai îndeamnă să dăm un telefon „măcar vârstnicilor care stau în apartamentele supraîncălzite de la ultimul etaj ca să verificați dacă sunt în regulă”.

Cât despre tratamentul ce ajută la scăderea temperaturii termice, medicul recomandă „consumul de lichide reci, duşuri reci sau utilizare de prosoape umede şi ventilaţie, odihnă într-un mediu răcoros (eventual cu aer condiţionat), cu picioarele ridicate peste nivelul inimii, iar dacă starea nu se ameliorează sunaţi la 112”.

Spynews
La mulți ani de Sf. Ilie. Mesaje și urări pentru 2024
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Anunțul momentului pentru toți clienții Digi RCS RDS, Vodafone și Orange. A devenit obligatoriu în România
Capital.ro
Se TAIE ajutoarele. Statul nu mai plătește niciun ban. Nu poți refuza scrisoarea
Playtech.ro
5 greșeli pe care le faci când folosești aparatul de aer condiționat și îți măresc considerabil factura la curent
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia „nu poate câștiga” în Ucraina. „Nu avem trupe suficiente, aruncăm în luptă și răniții”, spune un propagandist al Kremlinului
Spynews
E oficial! Chelnerii și vânzătorii din România au acum dreptul de a le cere clienților buletinul. În ce condiții se aplică legea
Spynews
Cum arată zona revoltei din Leeds după ce românii au făcut haos | FOTO
Evz.ro
Spaghetele perfecte pentru toată familia. Se pregătesc în timp record
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Misterul crimei din Brăila se adâncește ! Ce făcea dentista cu pacienții ei, în cabinet, când veneau la ea. Poliția a descoperit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Adriana Bahmuțeanu a divorțat de George Restivan! Anunțul făcut de vedetă pe rețelelele sociale i-a șocat pe toți
Capital.ro
VERDICT BĂSESCU. Nimeni nu credea că vom trăi momentul: N-a picat din cer
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Bărbat din Iași cercetat pentru muncă forțată a trei persoane cu dizabilități
MediaFlux
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'