Cum ne protejăm pielea de radiaţiile solare. Expunerea la soare este cauza principală a cancerului de piele și există, de asemenea, riscul de accident vascular cerebral cauzat de căldură, insolație, fotosensibilizare, oftalmie și alergie la soare. Îmbătrânirea cauzată de expunerea la soare este numită heliodermie: ea se manifestă prin riduri adânci, pete pigmentare, dilatarea vizibilă a capilarelor sub piele.
Citeşte şi: Creme de protecţie solară, retrase de pe piaţă. S-a descoperit o substanţă chimică ce poate produce cancer
Soarele emite un număr infinit de raze de lumină ce au diferite lungimi de undă, de la cele mai scurte, până la cele mai lungi: razele cosmice, razele gamma, razele X, ultravioletele (UV) constând în UVC, UVB și UVA, radiațiile vizibile, radiațiile infraroșii (IR) și undele radio.
Partea cea mai periculoasă a radiației solare este filtrată de atmosferă, două treimi din această radiație nu ajung pe Pământ. Radiația care ajunge la noi (UVB, UVA, radiațiile vizibile și infraroșiile) ne influențează organismul.
Radiațiile infraroșii generează căldură, acestea sunt cele care provoacă senzația de căldură pe piele. Spre deosebire de acestea, radiațiile UVB și UVA sunt invizibile și reci, dar au o acțiune biologică semnificativă.
Fiecare tip de piele reacționează diferit la razele soarelui pentru că fiecare individ are propria sensibilitate, caracterizată prin fototipul său.
Există 6 fototipuri determinate în funcție de ten, culoarea părului, prezența sau absența pistruilor, predispoziția unei persoane de a fi victimă a arsurilor solare sau, dimpotrivă, capacitatea de a declanșa bronzarea.
Fototipul I: piele foarte albă (pistruiată), se arde întotdeauna, niciodată nu se bronzează, este plină de pistrui.
Fototipul II: piele albă, se arde întotdeauna, poate dobândi un ușor bronz, prezintă mulți pistrui.
Fototipul III: piele albă spre brună, se arde frecvent, întotdeauna se bronzează (un bronz cafeniu deschis spre mediu), poate prezenta uneori și pistrui.
Fototipul IV: piele brună, se arde rar, întotdeauna se bronzează (bronz cafeniu), fără pistrui.
Fototipul V: pielea măslinie, nu se arde niciodată, se bronzează mereu (bronz foarte puternic), fără pistrui.
Fototipul VI: piele neagră, nu se arde niciodată, nu prezintă pistrui.
Produsele de fotoprotecție au misiunea de a filtra atât radiațiile UVB, cât și pe cele UVA, oferind un bun echilibru între cele două. Capacitatea lor de filtrare este definită printr-un factor de protecție, SPF (factor de protecție solară).
Indicele SPF trebuie să fie ales în funcție de tipul de piele și de intensitatea radiației solare (mare, munte):
SPF 6 = protecție foarte redusă
SPF 15 = protecție medie
SPF 30 = protecție înaltă
SPF 50 = protecție foarte înaltă
Trebuie să alegem, de asemenea, textura produsului care ne place și care favorizează o mai bună regularitate în aplicare, deoarece este nevoie să fie reaplicat la fiecare 2 ore pentru a asigura o eficiență corespunzătoare.
Anumite formule sunt rezistente la apă sau pot să accelereze bronzul pentru a reduce timpul de expunere.