O coloană sănătoasă se cunoaşte după salteaua pe care dormiţi. Dacă e de calitate, aceasta ajută la menţinerea unei poziţii corecte a coloanei vertebrale, asigură muşchilor odihnă şi contribuie la o bună circulaţie a sângelui. La fel de important este ridicatul din pat dimineaţa. Trezirea bruscă poate afecta muşchii spatelui, după ce au fost inactivi o noapte întreagă.
George Ruţă, fizioterapeut: „Trebuie să ne întoarcem pe o parte, coborâm picioarele prima dată, după care ne împingem în braţe. Atunci când facem această mişcare, vertebrele noastre formează o pârghie osoasă şi sunt foarte puţini muşchi implicaţi.”
Dacă aţi plecat spre serviciu şi sunteţi şofer, este bine să trageţi scaunul cât mai aproape de volan, dar fără să vă simţiţi inconfortabil.
George Ruţă, fizioterapeut: „Spatele trebuie să fie drept. Membrele inferioare trebuie să fie în unghi de 90 de grade: coapse, gambă, 90 de grade atunci când apăsăm pe pedala de ambreiaj să o facem din genunchi şi nu din mobilizarea coloanei.”
Cei mai mulţi oameni îşi petrec ziua la calculator. De aceea specialiştii spun că trebuie să ţină cont de anumite aspecte, arată Digi24.
George Ruţă, fizioterapeut: „Spatele trebuie să fie foarte bine împins în spătarul scaunului, dacă scriem mult la laptop antebraţele trebuie să fie sprijinite pe birou şi nu să stea în aer pentru că poate să apară nişte contracturi la nivelul trapezului să dea o durere cervicală. poate să fie însoţită de ameţeli, dureri de cap şi alte tulburări.”
În plus, la fiecare 30-40 de minute este bine să luaţi o pauză. Pentru a relaxa muşchii spatelui, puteţi chiar face câteva exerciţii:
George Ruţă, fizioterapeut: „Doar de mobilizare a coloanei: înclinări în faţă, spate, stânga, dreapta.”
După ce v-aţi aşezat din nou la birou, nu uitaţi să reluaţi poziţia corectă.
Şi atunci când staţi multe ore în picioare, postura greşită poate crea probleme la nivelul coloanei. De aceea, aşezaţi-vă pe scaun atunci când simţiţi că aţi obosit.
Un alt sfat este legat de ridicarea pungilor la cumpărături.
George Ruţă, fizioterapeut: „Este indicat să avem două genţi să zicem de 4 kilograme decât să avem una de 8. Poate exagerez un pic, dar este mult mai bine să echilibrăm greutatea. Una într-o mână, una într-o mână, pentru a nu crea o asimetrie la nivelul coloanei şi să mi apară întindere sau contractură musculară.”
La fel de atenţi trebuie să fiţi şi atunci când mutaţi obiecte în casă.
George Ruţă, fizioterapeut: „O facem din flexia membrelor inferioare, adică nu ne aplecăm din coloană peste acel obiect şi ridicăm creând o forţă asupra coloanei, pe când făcând mişcarea aceea de genuflexiune coloana este protejată.”
În cazul în care apare totuşi durerea de spate, puteţi să detensionaţi coloana dacă noaptea dormiţi pe spate şi puneţi o pernă sau un rulou sub genunchi.
George Ruţă, fizioterapeut: „Dacă poziţia mea de relaxare e să stau pe burtă, atunci pot să-mi pun o pernă sub abdomen pentru a detensiona zona lombară.”
În cazul în care durerea de spate persistă, cel mai bine este să vă adresaţi unui medic specialist.