Cum ne VERIFICĂM CONTUL DE PENSII. Cum afli ce bani s-au strâns pentru bătrâneţe

Fondurile de pensii private obligatorii aveau adunate în conturi, la sfârșitul lui martie 2015, 4,67 miliarde de euro, adică vreo 1.016 de euro pentru fiecare contributor.
Iulian Tudor
01 iun. 2015, 12:18
Cum ne VERIFICĂM CONTUL DE PENSII. Cum afli ce bani s-au strâns pentru bătrâneţe

6,37 milioane de români erau înscriși, la sfârşitul primului trimestru din 2015, în sistemul de pensii private obligatorii, sau așa-zisul Pilon II, dar bani intră lună de lună doar pentru 3,19 milioane, potrivit Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), scrie libertatea.ro. Pentru restul, angajatorii fie nu plătesc, fie întârzie virarea acestor dări. Şi la fel se poate întâmpla şi cu contribuţia pentru şomaj sau sănătate.

Citeşte şi VOT DECISIV în Parlament pentru pensionari: Schimbări importante privind grupa I de muncă

Cei care au plătite contribuțiile care ar trebui să le asigure un trai decent la bătrânețe au acumulat în cont, în medie, 4.794 lei (1.016 euro) fiecare, de la startul sistemului (mai 2008). Pilonul II este obligatoriu pentru persoanele până în 35 de ani, și opțional pentru cei cu vârste între 35 și 45 de ani.

Contribuțiile se plătesc pe toată perioada în care persoana are calitatea de contribuabil în sistemul public. Pensia privata obligatore presupune direcționarea unei cote din contribuția personală de asigurări sociale (plătită lunar în sistemul public), către fonduri de pensii administrate privat. Atfel spus, Pilonul II nu te costă niciun leu în plus.

Mai mult de două treimi (69%) dintre participanţi înregistrau sume în cont de până în 5.000 lei. „Valoarea contului pentru 20% dintre participanţi era cuprinsă între 5.000 şi 10.000 de lei, iar pentru 11% de peste 10.000 de lei”, se menţionează în raport. Contribuţia medie la nivelul participanţilor cu contribuţii în martie 2015 a fost de 101,2 lei (22% creştere anuală şi aproximativ 13% creştere trimestrială).

Potrivit ASF, în martie 2015 au fost virate către fondurile de pensii administrate privat 384,2 milioane de lei (87,1 milioane de euro), înregistrându-se un avans anual de 25,57% şi de 13,27% faţă de decembrie 2014.

Citeşte şi Câţi români vor beneficia de bani din PENSIA PRIVATĂ

Dacă vrei să afli câți bani ai adunat, intră pe site-ul www.apapr.ro la secțiunea „Verifică-ți pensia privată”. Acolo îți poți face un cont, cu parolă și utilizator, după care ceri fondului de pensii la care ești înscris, un cod de acces. Cu acesta poți verifica dacă ți-au fost virate cotele stablite.

În ceea ce priveşte pensiile private facultative (pilonul III), valoarea medie a unui cont a fost în martie 2015 de 3.080 lei (aproximativ 700 de euro), înregistrând un avans anual de 17% şi de 3% comparativ cu decembrie 2014.

Valoarea activelor totale aflate în administrare la nivelul întregului sistem de pensii private a crescut constant pe parcursul primului trimestru al anului 2015, menţinând trendul pozitiv înregistrat în ultimii ani. Astfel, la 31 martie 2015 sistemul a atins 21,7 miliarde de lei (aproximativ 5 miliarde de euro), reprezentând 3,07% din PIB, comparativ cu 2,37% în martie 2014 şi 3,05% în decembrie anul trecut.
Pentru a afla dacă firma la care lucezi a plătit toate contribuţiile la fondul public de pensii, trebuie să faci o cerere pe care s-o depui la Casa de Pensii de pe raza teritorială a angajatorului. Vei afla, contra cost, câţi bani ai în cont pentru viitoarea pensie. Aceste informaţii ar trebui să le primești oricum, în mod gratuit, odată la doi ani.

DailyBusiness
Cel mai mare producător de carne din România iese din supermarketuri și își deschide propriul magazin. De unde își pot alimenta frigiderele românii
Spynews
Claudia Pătrășcanu s-a tuns singură, acasă. Cum arată acum cântăreața / FOTO
Bzi.ro
Cât costă un tort pentru Paște în cofetăria Gabrielei Cristea: Fanii și-au pus mâinile în cap!
Fanatik.ro
Care sunt cele mai fiabile SUV-uri în 2025. Top 5 mașini mari care merită cumpărate
Capital.ro
E ilegal să semnezi documentul. Restricție pentru români. ANAF a început controlul
Playtech.ro
De ce nu este bine să vopsești ouă în Vinerea Mare. Ce trebuie să faci în această zi, conform tradiției
DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Adevarul
Rușii au încercat să spargă frontul din Harkov. Trupele ruse au reluat atacurile mecanizate
wowbiz.ro
Armin Nicoară răspunde declarațiilor făcute de Georgiana Lobonț! Artistul a spus public ce a făcut nașa lui după ce el și Claudia Puican au devenit părinți? Nimeni nu se aștepta la asta
Spynews
Scandal uriaș la Teatrul Metropolis! Celebra Lili Jurcă, obligată să joace pe stradă?! Cum s-a ajuns la această situație
Spynews
Singurele imagini cu casa în care locuiește David Pușcaș: ”V-am primit în haos că aseară am făcut live” / GALERIE FOTO
Evz.ro
Piața imobiliată o ia razna. Evoluție bizară în România
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
kanald.ro
Rezultatul autopsiei lui Emanuel, medicul rezident din Botoșani, care a fost găsit fără suflare în locuința sa. La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă impusă celor care plătesc cu cardul. Avertisment pentru cei care au renunțat la banii cash
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Teodora Stoica, imagini fabuloase din Japonia. A fost la templul acoperit cu foiță de aur
stirilekanald.ro
Mama Alexandrei, răpusă de durere la priveghi: ”E o sfârșeală în ea, n-am cuvinte”
Cum să prepari cel mai bun drob de miel. Secretele pe care gospodinele trebuie să îl știe
MediaFlux
500 de lei pentru elevi. Banii au început să fie virați
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Păstorii de stele: cum au ajuns ciobanii din Sahara brokeri de meteoriți