Cum negociezi CEL MAI BUN PREŢ PENTRU VIITOAREA TA LOCUINŢĂ. Sfatul specialistului

Cu toţii ne dorim să putem avea casa la care am visat dintotdeauna. De cele mai multe ori, însă, drumul până la a avea o locuinţă este lung şi plin de obstacole. Chiar dacă pentru mulţi un asemenea efort reprezintă doar o chestiune de bani şi multe hârtii de plimbat şi completat, se pierde din vedere un fapt foarte important: negocierea preţului imobilului. Şi pentru că nu mulţi dintre noi au calităţi de negociator, RTV.NET a cerut sfatul unui specialist în domeniul imobiliar. Vezi mai jos câteva ponturi despre CUM SĂ NEGOCIEZI CEL MAI BUN PREŢ PENTRU CASA TA.
Ileana Popescu
05 mart. 2013, 07:29
Cum negociezi CEL MAI BUN PREŢ PENTRU VIITOAREA TA LOCUINŢĂ. Sfatul specialistului

Achiziţionarea unei locuinţe reprezintă o mare bătaie de cap. Alegerea zonei, căutarea casei perfecte, drumurile nesfârşite la bancă pentru obţinerea unui credit, întâlnirile cu agenţii imobiliari, dacă este cazul, alte drumuri la nesfârşite şi costisitoare la notar, iar lista poate continua. Dacă pentru efectuarea paşilor enumeraţi mai sus cumpărătorul nu are nevoie de competenţe ieşite din comun, doar de timp şi nervi, pentru negocierea preţului locuinţei este nevoie de ceva mai mult.

VEZI ŞI: Garsonierele nu mai au căutare în Bucureşti. Vezi ce preferă cumpărătorii şi care sunt preţurile

În cazul în care vreţi să vă achiziţionaţi o casă şi nu vă permiteţi să apelaţi la un specialist care să vă dea o mână de ajutor, atunci nu ar trebui să treceţi cu vederea câteva ponturi oferite chiar de un profesionist.

„Procesul de cumpărare prevede mai multe etape. Vorbim de prima vizită, atunci când sunt doar în informare şi îmi fac lista proprietăţilor pe care vreau să le vizualizez şi a doua vizită, când am deja lista făcută şi mai rămâne doar să iau decizia. Dacă ajungi să vizionezi o locuinţă, în mod normal ar trebui să îţi placă, având în vedere câte opţiuni de informare ai în momentul acesta.

Ajungem la proprietate şi cel mai important este să tratăm cu respect proprietarul , dar să îi arătăm şi că avem opţiuni, chiar dacă suntem „daţi pe spate” de acea proprietate. Este foarte important să îi arătăm că există şi alte opţiuni, iar acesta este un punct destul de puternic într-o negociere„, a explicat pentru ROMÂNIATV.NET Daniel Crainic, marketing manager la imobiliare.ro.

Foarte important în procesul de negociere este să ştim să scoatem în evidenţă părţile slabe ale locuinţei şi să le folosim în avantajul nostru. „Să nu uitam că şi proprietarul este un om obişnuit care nu are neapărat caracteristicile unui bun negociator. De aceea, trebuie să ne ascundem emoţiile şi subiectivismul în spatele punctelor slabe pe care este bine să le identificăm la acea proprietate (zona, defecte care ţin de construcţie, de interior). Punctele acestea slabe trebuie puţin exagerate, pentru că ne vor ajuta în negociere„, a mai spus Daniel Crainic.

Reţineţi! Proprietatea este foarte bine să fie vizitată şi ziua şi noaptea. „Este bine să mergem la proprietate de mai multe ori, în diferite momente ale zilei. Fiţi atenţi la defecte! Ele pot fi de la vecini, până la ce găsim în acea proprietate. Este bine să ne uităm în camere, băi, bcătărie, la ţevi, robinete, la calitatea pereţilor, la calitatea parchetului. Este bine să ne uităm la detalii şi să exagerăm puţin efortul de investiţie pe care îl va presupune renovarea acelei proprietăţi pentru noi”, a mai completat Daniel Crainic.

Totuşi, recomandarea specialistului, în cazul în care eventualul cumpărător nu ştie să negocieze, este ca cel mai bine să apeleze la o cunoştinţă în care are încredere sau la un profesionist. De asemenea, este bine ca persoana în cauză să nu intervină în procesul de negociere decât la final.

CITEŞTE ŞI: Cu cât au scăzut preţurile apartamentelor vechi din Bucureşti în 2012

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Leguma care îngrașă mai mult decât ciocolata. Mulți români o consumă în special în perioada postului, dar nici nu știu câte calorii are
Capital.ro
Se schimbă buletinele. UE a dat ordin, se va aplica și în România. Cu ce se înlocuiește cardul de identitate
Playtech.ro
Rețeta originală de salată de boeuf. Se pune sau nu mazăre?
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Elon Musk îl atacă pe cancelarul german: Trebuia să „demisioneze imediat” după atacul de la târgul de Crăciun. „Nebun incompetent”
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Adevărul despre banii românilor. Mesaj clar de la Banca Națională
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Blonda i-a pus pe toți pe jar și a ajuns la peste 800.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
Pensiile și salariile cresc din 2025! Parlamentul a anunțat cu ce procent vor fi majorate acestea, după ce a stabilit bugetul pentru anul viitor
Cancan.ro
BREAKING! Doliu în trupa Proconsul! A murit Vali Petricenco
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Trupa Proconsul este în doliu. A murit marele artist: Cu profundă durere, am aflat azi...
StirileBZI
Ce fructe se pun pe masa de Revelion 2024: Strugurii nu sunt de ajuns pentru a avea noroc!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
stirilekanald.ro
VIDEO Postarea șocantă a medicului psihiatru de 50 de ani care a produs măcelul de la târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania
substantial.ro
Papa Francisc condamna atacul aerian israelian în urma morții unor copii din Gaza
MediaFlux
Anunț privind PENSIILE din 2025! Cum se MAJOREAZĂ de FAPT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine erau dacii și cum marcau începutul unui nou ciclu de viață? De unde a apărut ”dacopatia” ?