Achiziţionarea unei locuinţe reprezintă o mare bătaie de cap. Alegerea zonei, căutarea casei perfecte, drumurile nesfârşite la bancă pentru obţinerea unui credit, întâlnirile cu agenţii imobiliari, dacă este cazul, alte drumuri la nesfârşite şi costisitoare la notar, iar lista poate continua. Dacă pentru efectuarea paşilor enumeraţi mai sus cumpărătorul nu are nevoie de competenţe ieşite din comun, doar de timp şi nervi, pentru negocierea preţului locuinţei este nevoie de ceva mai mult.
VEZI ŞI: Garsonierele nu mai au căutare în Bucureşti. Vezi ce preferă cumpărătorii şi care sunt preţurile
În cazul în care vreţi să vă achiziţionaţi o casă şi nu vă permiteţi să apelaţi la un specialist care să vă dea o mână de ajutor, atunci nu ar trebui să treceţi cu vederea câteva ponturi oferite chiar de un profesionist.
„Procesul de cumpărare prevede mai multe etape. Vorbim de prima vizită, atunci când sunt doar în informare şi îmi fac lista proprietăţilor pe care vreau să le vizualizez şi a doua vizită, când am deja lista făcută şi mai rămâne doar să iau decizia. Dacă ajungi să vizionezi o locuinţă, în mod normal ar trebui să îţi placă, având în vedere câte opţiuni de informare ai în momentul acesta.
Ajungem la proprietate şi cel mai important este să tratăm cu respect proprietarul , dar să îi arătăm şi că avem opţiuni, chiar dacă suntem „daţi pe spate” de acea proprietate. Este foarte important să îi arătăm că există şi alte opţiuni, iar acesta este un punct destul de puternic într-o negociere„, a explicat pentru ROMÂNIATV.NET Daniel Crainic, marketing manager la imobiliare.ro.
Foarte important în procesul de negociere este să ştim să scoatem în evidenţă părţile slabe ale locuinţei şi să le folosim în avantajul nostru. „Să nu uitam că şi proprietarul este un om obişnuit care nu are neapărat caracteristicile unui bun negociator. De aceea, trebuie să ne ascundem emoţiile şi subiectivismul în spatele punctelor slabe pe care este bine să le identificăm la acea proprietate (zona, defecte care ţin de construcţie, de interior). Punctele acestea slabe trebuie puţin exagerate, pentru că ne vor ajuta în negociere„, a mai spus Daniel Crainic.
Reţineţi! Proprietatea este foarte bine să fie vizitată şi ziua şi noaptea. „Este bine să mergem la proprietate de mai multe ori, în diferite momente ale zilei. Fiţi atenţi la defecte! Ele pot fi de la vecini, până la ce găsim în acea proprietate. Este bine să ne uităm în camere, băi, bcătărie, la ţevi, robinete, la calitatea pereţilor, la calitatea parchetului. Este bine să ne uităm la detalii şi să exagerăm puţin efortul de investiţie pe care îl va presupune renovarea acelei proprietăţi pentru noi”, a mai completat Daniel Crainic.
Totuşi, recomandarea specialistului, în cazul în care eventualul cumpărător nu ştie să negocieze, este ca cel mai bine să apeleze la o cunoştinţă în care are încredere sau la un profesionist. De asemenea, este bine ca persoana în cauză să nu intervină în procesul de negociere decât la final.
CITEŞTE ŞI: Cu cât au scăzut preţurile apartamentelor vechi din Bucureşti în 2012