Însă dacă apartamentul care se doreşte a fi achiziţionat se află într-un bloc vechi, şansele de a avea şi un loc de parcare sunt infime spre inexistente. La blocurile noi, în schimb, lucrurile stau cu totul altfel. După anii 2000, dezvoltatorii au început să construiască şi locuri de parcare în jurul blocurilor, astfel încât cei care vor să-şi cumpere locuinţă, îşi pot cumpăra şi locul de parcare.
La blocurile vechi, însă, locurile de parcare aparţin de Administraţia Domeniului Public şi poţi intra în posesia unui loc după ce depui o cerere la ADP şi aştepţi nişte ani buni până se eliberează unul.
Faimosul agent imobiliar Şerban Trîmbiţaşu, devenit celebru pe TikTok prin abordarea inedită a businessului său, a vorbit despre posibilitatea de a avea un loc de parcare dacă îţi cumperi apartament în bloc vechi.
„Loc de parcare poți să cumperi la blocurile noi care se vând cu loc de parcare. La blocurile vechi nu poți să cumperi loc de parcare, pentru că ele aparțin ADP-ului, administrației de sector. Pe vremuri, se prelua locul de parcare, cel puțin la Sectorul 2 unde locuiesc și am auzit că în toate sectoarele e la fel.
Până acum, până în 2020, mergeai cu contractul de vânzare-cumpărare cu proprietarul de mânuță. Bună ziua, vreau să transfer dreptul de parcare, folosința parcării, cumpărătorului și se transfera. Acum sunt niște liste interminabile de așteptare la ADP. Ai vândut imobilul? La revedere loc de parcare. Cel care vine și cumpără depune o cerere și stă și el la rând 5-7 ani. Am vecini care după 7 ani au luat locul de parcare. 7 ani de când au depus cererea. Am unul și cu 10 ani”, a spus Şerban Trâmbiţaşu în podcastul moderat de Luci Popa, „Podcast cu Prioritate”.
Trîmbiţaşu a spus, de asemenea, că în Capitală sunt cele mai mari probleme cu locurile de parcare pe care le administrează ADP, locuri disponibile mai existând doar în zona de nord, în cartierele Pipera şi Aviaţiei, unde densitatea populaţiei e mică.
„Nu-s locuri de parcare nicăieri libere în Bucureşti acum. Decât în nord, Aviaţiei, Pipera, unde ai blocurile vechi ’86-’88 an de construcţie, regim de înălţime 4 etaje. Acolo găseşti pentru că densitatea de oameni e mică. Naşul fetei mele stă în zonă şi s-a dus la ADP şi a gasit imediat, chiar erau multe locuri libere neocupate. Dar unde ai zeci de blocuri de P+10 pe metrul pătrat nu ai cum să găseşti„, a explicat celebrul agent imobiliar.