Ce poate fi mai neplăcut atunci când vrei să te ştergi pe faţă sau pe corp decât să constaţi că prosopul are un miros greoi? În plus, din cauza faptului că s-a tocit, nici nu mai absoarbe apa în mod corespunzător.
Atunci când prosoapele sunt umede și nu sunt întinse la uscat au tendinta de a prinde un miros greoi. Paradoxal, o altă sursă a mirosului neplăcut al prosoapelor este tocmai detergentul sau balsamul folosite la spălare. explicaţia constă în faptul că substanţele chimice din compoziţia acestor produse determină înăsprirea materialului, iar în timp, duc la schimbarea mirosului.
Experții în curățenie sunt de părere că nu trebuie să spălăm prosoapele într-un mod special, ci doar să adăugăm un ingredient banal, ieftin, pe care fiecare dintre noi îl are în bucătărie.
Carolyn Forté, director în vânzări de produse pentru curățenie, a dezvăluit cel mai bun truc pentru menținerea prospețimii prosoapelor de baie: o ceșcuță cu oțet, adăugată la spălare, este secretul pentru prosoape perfect curate, pufoase şi frumos mirositoare.
„Pentru o eficienta si mai mare, eu umplu un recipient cu balsam si otet si pulverizez pe prosoape”, a mai dezvăluit Carolyn Forté .
Oțetul se mai poate adauga și în momentul clătirii prosoapelor.
Totuşi, atenţie! Oţetul nu trebuie folosit ori de câte ori spălăm prosoapele. Carolyn Forte menţionează că nu este nevoie să punem oțet la fiecare spălare, pentru că acestea vor ajunge să miroasă doar a oțet. Dacă acest lucru deja s-a întâmplat, trebuie să le clăteşti cu săpun sau să le mai lipezeşti o dată.
Citeste si Truc genial! De ce să pui un prosop ud la fereastră în zilele caniculare
Când este folosit în mod corespunzător, oțetul alb poate fi util la spălarea rufelor. Iată pentru ce îl poți folosi:
Elimina mirosurile neplăcute
Dacă hainele tale miros a mucegai, a transpirație sau pur și simplu au un miros neplăcut, poți folosi oțet pentru a distruge bacteriile care provoacă aceste mirosuri. Adaugă 2 căni de oțet distilat în mașînă de spălat și apoi spală-le la programul normal. Pentru haine, adaugă jumătate de cană de oțet la ciclul de clătire.
Dacă hainele tale au un miros puternic, greu de eliminat, înmoaie-le într-un lighean în care ai pus o cană de oțet amestecată cu apă rece. Lasă-le la înmuiat 20 de minute înainte de a le spală.
Elimină petele
Pentru a elimina petele, pune puțin oțet pe zona murdară. Lasă-l să acționeze 10-15 minute, apoi haina la spălat. Dacă este o pată ușoară, poți înmuia haina într-un amestec format dintr-o cană de oțet și două căni de apă caldă. Petele mai dificile, pot fi îndepărtate folosind o pastă obținută dintr-o lingură de bicarbonat de sodiu și oțet, dar această metodă ar trebui folosită mai rar.
Protejează culoarea
Hainele închise la culoare se pot decolora în timp din cauza reziduurilor de săpun care rămân pe fibrele lor. Pentru a preveni acest lucru, pune jumătate de cană de oțet distilat la ciclul final de clătire.
Înmoaie țesătură
Deoarece oțetul descompune reziduurile de detergent, poate fi folosit pentru a înmuia prosoapele, lenjeria și hainele. În loc de balsam, poți folosi o jumătate de ceașcă de oțet.