Cum păcălesc marile companii copiii, pentru a deveni dependenți de alimente toxice. Studiul care îndeamnă guvernele să ia măsuri urgente

Marile companii producătoare de dulciuri apelează la strategii care mai de care mai imorale pentru a convinge copiii să consume cele mai nesănătoase produse. Tinerii sunt manipulați prin diverse trucuri de marketing, permise de lege, avertizează CNN. Bugetele pentru promovare sunt imense.
Mircea Filipescu
11 mai 2023, 17:15
Cum păcălesc marile companii copiii, pentru a deveni dependenți de alimente toxice. Studiul care îndeamnă guvernele să ia măsuri urgente

Principalele artificii de marketing utilizate de marile companii sunt utilizate la ambalaje. Un scris colorat și desene animate pe ambalaj reprezintă deseori un indiciu bun că respectivul produs conține o mulțime de substanțe toxice, cancerigene și că are în componență prea puțini nutrienți.

Studiile din ultimii ani au demonstrat că produsele concepute astfel încât să fie atractive pentru cei mici au un conținut mai mare de zahăr și mic de nutrienți, susține PLOS One.

„Din păcate, am constatat, de asemenea, că aceste produse sunt, de cele mai multe ori, foarte nesănătoase și de o calitate nutrițională mai proastă decât produsele care nu sunt promovate copiilor”, a declarat autorul principal al studiului, dr. Christine Mulligan, cercetător în cadrul Departamentului de Științe Nutriționale de la Universitatea din Toronto în Canada.

Concluzia a fost trasă după ce au fost analizate 6.000 de ambalaje cu diverse produse alimentare destinate copiilor, atât din punct de vedere al strategiilor de marketing folosite, cât și al calității nutriționale, precizează CNN.

Efectul este pe termen lung, avertizează experții. Consumul de produse gustoase dar nesănătoase îi transformă pe copii în „adulți loiali brandului”, crede dr. Maya Adam, director de comunicare media medicală și profesor la Stanford School of Medicine.

„Ca adulți, dăm dovadă de precauție sporită când vine vorba de copiii noștri. Le punem centura în mașină, ne asigurăm că poartă căști de protecție.

(…) Când vorbim despre hrană împachetată, industria alimentară acționează exact invers: promovează cele mai puțin sănătoase produse către cei mai vulnerabili membri ai societății”, a afirmat specialistul în comunicare.

Reclamele îi asaltează pe cei mici din toate părțile: de la televizor, din social-media, din jocurile electronice, până și din sălile de sport, centrele comunitare și școli.

„Este important ca adulții să înțeleagă acest lucru, pentru că observăm cum acest marketing agresiv afectează felul în care copiii mănâncă, iar proastele obiceiuri alimentare pe care și le formează se vor păstra de-a lungul întregii vieți și le vor afecta pe termen lung sănătate”, a mai afirmat autoarea principală a studiului, potrivit CNN.

Deși cercetarea a fost făcută pe piața din Canada, autorii au avertizat că situația este la fel, aproape în toată lumea. Pentru schimbări majore, guvernele ar trebui să elaboreze reglementări și legislații mult mai stricte când vine vorba despre publicitate la produse alimentare destinate copiilor.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
S-a pus limită la autoturismele diesel. Decizia luată de UE pentru șoferii cu mașini pe motorină
Playtech.ro
Câte limbi se vorbesc în România? Sunt de ordinul zecilor. Idiş, chineza şi croata, printre graiurile surprinzătoare
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Românii care au dreptul de a-și alege pensia. Ce spune, concret, legea
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Fiica Regelui imobiliarelor l-a tocmit pe celebrul Tarzan ca să răpească căţelul multimilionarului de la Braiconf! Martorul CANCAN a dat în vileag întregul scenariu
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Bucurie imensă pentru Călin Georgescu. Drum liber către Cotroceni. Au venit datele în seara aceasta
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
FCSB câștigă derby-ul cu Dinamo și revine pe primul loc în Superligă
MediaFlux
800 de LEI în PLUS la PENSIE! Cine BENEFICIAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!